Σελίδες

29/1/09

Δυο χρόνια εγκατάλειψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μιαούλη.

Δυο χρόνια εγκατάλειψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μιαούλη.
Χαλκίδα 29-1-2009

Πέρασαν δυο χρόνια και τρεις μήνες, από τότε που με διαθήκη της, η μεγάλη ευεργέτης της πόλης μας Γεωργία Βασιλείου δώρισε το περίφημο νεοκλασικό σπίτι της , για να λειτουργήσει προς όφελος και για τους σκοπούς του Λαογραφικού μουσείου Χαλκίδας.
Θυμόμαστε οι περισσότεροι, ότι διάφοροι ανιστορητοι,ασφυκτικοι,αποστεομενοι και ιδιαίτερα συντηρητικοι,νομικοι εναγκαλισμοι,που επιχειρηθήκαν ,μέσω του καταστατικού της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του Λαογραφικού μουσείου ,ως αυθύπαρκτου νομικού προσώπου, αλλά ως εξαρτημένου παραρτήματος της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών. Καταστάσεις που αναγκαστικά οδήγησαν την διαθέτη να εγγράψει το ακίνητο της , υπέρ της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών οποία ψευδεστατα και ανιστόρητα εμφανίζεται ως μοναδικός ιδρυτής του Λαογραφικού μουσείου Χαλκίδας.
… Έκτοτε (πέρασαν δυο χρόνια και τρεις μήνες) Το κεντρικό Δ.Σ.της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδων,που εδρεύει στην Αθήνα και δέχεται ως τακτικά μέλη, μόνο Αθηναίους και ως αντεπιστέλλοντα τους πολίτες της Εύβοιας… ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ προκειμένου να υλοποιηθεί η θέληση της διαθετου.
Η υγρασία και το κλειστό του κτιρίου, συντελούν καθημερινά στην απαξίωση του,πιθανα μέχρι τελικής πτώσεως…
Υπενθυμίζω ιδιαίτερα, ότι η Γ. Βασιλείου δώρισε επίσης με τη διαθήκη της , δυο καταστήματα και μετρητα,ουτως ώστε με τα ενοίκια, να συντηρείται και λειτουργεί το Λαογραφικό μουσείο στο κτίριο που δώρισε.
Αυτόματα δημιουργούνται ερωτηματικά και ανάγκη πληροφόρησης για τη διαδρομή-πορεία και τύχη αυτών των εισπραξεων,που όφειλαν να λειτουργούν υπέρ του νεοκλασικού κτιρίου και του Λαογραφικού μουσείου Χαλκίδας…
Πριν ένα χρόνο το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης μας και το τοπικό τμήμα της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών. Όμως έκτοτε όχι μόνο τίποτα θετικό δεν έγινε εκ μέρους του κεντρικού Δ.Σ της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών. Αντίθετα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Δ.Σ με προσωπικές παρεμβάσεις να αιτείται την παραίτηση, καθ όλα άξιων μελών της διοίκησης τουΛαογραφικου μουσείου της πόλης μας και την έκφραση δυσφορίας του για την λειτουργία του συλλόγου (Των φίλων του Λαογραφικού μουσείου) που στέκεται απέναντι στην αδράνεια του και υπέρ των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών της. Προφανώς για να ελέγχει περισσότερο την κατάσταση και να την απομακρύνει από χειρισμούς των πολιτών της Χαλκίδας στους οποίους ανήκει το Λαογραφικό μουσειο,αφου μόνο ο Δήμος Χαλκίδας συντηρεί με χρήματα του το μουσείο.

….Την ημέρα που έγραφα αυτό μου το άρθρο, συνέπεσε να παρευρεθώ σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό τμήμα της εταιρείας Ευβοϊκών σπουδών με την 13η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτητων,που φιλοξενείται στην πόλη μας.με θέμα τους μεσαιωνικούς θησαυρούς της Χαλκίδας . Εκεί πραγματικά ο καθένας μπορούσε να αποκτήσει βαθειά πεποίθηση και κριση,για το ότι… Άλλοι πραγματικά προσφέρουν στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, όπως το τοπικό τμήμα και οι έγκριτοι επιστήμονες αρχαιολόγοι κι άλλοι κατέχουν τους τίτλους και την μπαγκετα,μεθοδευσεων, με περισσή αδράνεια και ανεπάρκεια…

Παυλοβιτς Αλέξανδρος
Πολιτικός Επιστήμονας
Μέλος των φίλων του Λαογραφικού μουσείου.