Σελίδες

23/1/09

Ριζοσπαστικά μέτρα και νέο κλίμα στο Λευκό Οίκο

Ριζοσπαστικά μέτρα και νέο κλίμα στο Λευκό Οίκο
Δημοσίευση: 23-01-2009 06:38 από SteliosKouloglou - Ομάδα TVXS
TV Χωρίς Σύνορα - Αποστολή με email
http://www.tvxs.gr/v3811
Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου

Τα πιο σημαντικά μέτρα που πήρε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος το προηγούμενο 48ωρο δεν είναι ούτε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και των μυστικών φυλακών της CIA ούτε η επιβεβαίωση της αποχώρησης από το Ιράκ.

Τα προηγούμενα αποτελούσαν βασικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος και σε μεγάλο βαθμό είχαν την συναίνεση του αμερικανικού κατεστημένου: το μόνο αποτέλεσμα που είχαν το Γκουαντάναμο ή τα βασανιστήρια στον περίφημο «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» του Μπους ήταν να αμαυρώσουν διεθνώς την εικόνα των ΗΠΑ. Αλλωστε ακόμη και ο Μακ Κέιν, ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Ομπάμα στη μάχη για την προεδρία, είχε ταχθεί κατά των βασανιστήρίων.

Ο Ομπάμα έκανε δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη Αμερικανική ιστορία. Κατ αρχήν μείωσε τους μισθούς του προσωπικού του Λευκού Οίκου βάζοντας όριο τα 100.000$ το χρόνο. Το όριο αυτό πιάνει 100 περίπου στελέχη, ανάμεσα τους τον σύμβουλο εθνικης ασφαλείας ,τον εκπρόσωπο τύπου καθώς και τον πανίσχυρο προσωπάρχη του επιτελείου του.

Με την σημερινή ισοτιμία δολλαρίου-ευρώ τα στελέχη του θα πληρώνονται λιγότερο και από τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ο Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός: «οι απλοί πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ουάσιγκτον».

Η δεύτερη δέσμη μέτρων είναι πολύ πιο σημαντική γιατί έχει να κάνει με την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα δεδομένα των συμβάσεων και των κάθε είδους συναλλαγών τους, αποφεύγοντας την μυστικότητα και τις κωλυσιεργίες.

Σύμφωνα με τον νόμο για την «Ελευθερία της Πληροφόρησης» που είχε ψηφισθεί στη δεκαετία του 70 μετά το σκάνδαλο του Γουώτεργκέητ, οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν τα στοιχεία που ζητούν πολίτες, δικηγόροι ή οργανώσεις. Αλλά ο νόμος είχε ατονήσει με τα χρόνια και ουσιαστικά πάγωσε επί προεδρίας Μπους που επικαλείτο συνεχώς λόγους «εθνικής ασφαλείας».

«Από σήμερα, ξεκαθάρισε ο Ομπάμα, κάθε υπουργείο και υπηρεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι με το μέρος αυτών που ζητούν πληροφορίες και όχι αυτών που προσπαθούν να τις αποκρύψουν». Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κανένα υπουργείο και καμμία υπηρεσία ούτε υποχρεώνονται ούτε και δίνουν κανένα στοιχείο για τις δοσοληψίες τους, γεγονός που έχει συμβάλλει στις παράνομες συναλλαγές ,την διαφθορά και την διαπλοκή.

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση των τελευταίων, ο νέος αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέτρα που αν εφαρμοστούν θα αλλάξουν ριζικά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Στις ΗΠΑ είναι καθοριστικός ο ρόλος των «λόμπυ» που με τα χρήματα και τις διασυνδέσεις που διαθέτουν στην πραγματικότητα αποφασίζουν για τους νόμους που ψηφίονται την Βουλή.

Τα λόμπυ χρηματοδοτούν τους βουλευτές και αποφασίζουν για το μέλλον τους: στο 95% των αναμετρήσεων για το Κογκρέσσο εκλέγεται ο υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής που έχει τα περισσότερα χρήματα . Υστερα ανταποδίδει στους χρηματοδότες του την βοηθεια.Το διάταγμα του Ομπάμα απογορεύει στα λόμπυ να προσφέρουν το οποιοδήποτε δώρο, οποιασδήποτε αξίας σε μέλη της κυβέρνησης του και της δημόσιας διοίκησης.

Η «κυλιόμενη πόρτα» είναι επίσης ένα πολύ συχνό φαινόμενο: άνθρωποι που δουλεύουν για μια βιομηχανία, εισέρχονται στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση (ή στο Κογκρέσσο) προωθούν τα συμφέροντα της επιχείρησης για την οποία δούλευαν και όταν εγκαταλείψουν τα όποιο δημόσια καθήκοντα τους ξαναπροσλαμβάνονται από την ίδια επιχείρηση με καλύτερους μισθούς-αφού φυσικά την έχουν εξυπηρετήσει.

Στην περίπτωση της οικογένειας Μπους το πιό ακραίο παράδειγμα αποτελεί ο Ντικ Τσένυ που ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Μπους μπαμπά και κατόπιν διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος στην εταιρεία Χαλιμπάρτον που προσφέρει υπηρεσίες στο στρατό .Το 2000 έγινε αντιπρόεδρος του Μπους υιού και προώθησε με μανια τους πολέμους, την τεχνική υποστηριξη των οποίων ανέλαβε η πρώην εταιρεία του!

Ας σημειωθεί ξανά ότι παρόμοιες πρακτικές άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα: ένας από τους παλιότερους προέδρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράδειγμα, υπήρξε και συνεργάτης μιας από τις εταιρείες που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων του ελευθερου ανταγωνισμού.

Ο Ομπάμα απαγόρευσε στους λομπίστες να μπουν σε δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικές θέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο του λόμπυ που έκαναν. Αν δηλαδή κάποιος έκανε δημόσιες σχέσεις για την εταιρεία Μονσάντο δεν μπορεί να αναλάβει θέση στην υπηρεσία που αποφασίζει για την ποιότητα των τριφίμων ή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Στους δε αξιωματούχους της κυβέρνησης του που κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν για να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι κανόνες τους απαγορεύουν ρητά να προσπαθήσουν να επιρεάσουν τους συναδέλφους τους στην κυβέρνηση τουλάχιστον για δύο χρόνια από την αποχώρηση τους.
Ο νέος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και των δημόσιων οργανισμών να παρακολουθήσουν σεμινάριο ηθικής. Τόνισε δε ότι όλα τα προηγούμενα θα εφαρμοσθούν αυστηρά « για όσο καιρό είμαι πρόεδρος».