Σελίδες

26/1/09

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Κ.ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 410/13-1-2009 επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων του ομίλου Λαναρά, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κλπ. Αναλυτικότερα η κα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου αναφέρει στην ερώτησή της τα εξής:
«Από τις αρχές του 2008, οι εργαζόμενοι στα δεκατέσσερα εργοστάσια των «Ενωμένων Κλωστηρίων» του Ομίλου Λαναρά ζουν σε κατάσταση ομηρίας, λόγω της κακοδιαχείρισης του Λαναρά ο οποίος σήμερα κατέχει μόνο το 28% της επιχείρησης, ενώ το υπόλοιπο 72% έχει περάσει στις τράπεζες.
Από την Άνοιξη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν εργοστάσια του Ομίλου στην Αθήνα.
Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι προέβησαν σε παραστάσεις έξω από τη Βουλή σε παράδοση ψηφισμάτων στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και στα Πολιτικά Κόμματα σε συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, τοπικών φορέων, εργατικών κέντρων, της ΓΣΕΕ, αλλά και Βουλευτών.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων, με αποτέλεσμα να μη διαμορφώνεται μία σαφής εικόνα για το μέλλον των εργοστασίων που απασχολούν χίλιους διακόσιους εργαζόμενους.
Επειδή η παραπάνω κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τα εξής:
* Προτίθενται να παρουσιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων των Ενωμένων Κλωστηρίων ώστε να διασφαλιστούν οι χίλιες διακόσιες θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι να μην μπουν στις ήδη μακρές λίστες της ανεργίας, αλλά και στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης, να μην συνεχιστεί η περαιτέρω αποβιομηχάνιση και ερήμωση των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Έβρου, Ροδόπης, Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και Θεσσαλονίκης; * Προτίθενται να εγγυηθούν ως Ελληνικό Δημόσιο τη χρηματοδότηση των τραπεζών και να προχωρήσουν παράλληλα στην κρατικοποίηση του ποσοστού που κατέχει ο Λαναράς και να διασφαλιστεί η άμεση καταβολή στους εργαζόμενους των μισθών των μηνών Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη και του δώρου Χριστουγέννων, διότι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση;»
Στην ερώτηση της κας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου θα απαντήσει η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Καλαντζάκου.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να προσθέσω σε κάτι προηγούμενο που είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου -γιατί μου διέφυγε να το συμπληρώσω- ότι υπάρχει νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Έχει ολοκληρωθεί, είναι στη διαδικασία των υπογραφών και θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα στη Βουλή. Η πρόθεσή μας είναι η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, κάτι που θέλω να διαβεβαιώσω, γιατί το λέμε εδώ και αρκετό καιρό.
Κυρία συνάδελφε, όσον αφορά το θέμα για το οποίο ρωτάτε σήμερα για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουρία, θα ήθελα να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε σ' αυτό το θέμα εδώ στη Βουλή.
Ευθύς εξ αρχής, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως η επιχείρηση αυτή μέσα στο καλοκαίρι έπαψε να είναι βιώσιμη, διότι ο βασικός της μέτοχος δεν συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως επί μήνες δεσμεύθηκε να κάνει.
Από την ημέρα λοιπόν που απεσύρθη αυτό το ενδιαφέρον, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε και στην ερώτησή σας. Δεν επιθυμώ να ανατρέξω στο παρελθόν, διότι όλοι μας γνωρίζουμε τα σαράντα κύματα που έχει περάσει αυτή η επιχείρηση και φυσικά γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα και τις δυσκολίες που περνούν οι εργαζόμενοι, διότι είμαι αυτή η οποία μιλώ και διαπραγματεύομαι μαζί τους από την πλευρά του Υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο παίζει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση.
Όμως, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι και από την πλευρά της Κυβέρνησης και με τη βοήθεια των εργαζομένων, των φορέων και των κομμάτων καταβάλλεται μία εναγώνια προσπάθεια, ώστε η επιχείρηση να μείνει ανοιχτή και να ορθοποδήσει. Δόθηκαν ήδη δέκα εκατομμύρια προς την επιχείρηση, δύο φορές επιπλέον δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Απασχόλησης, για τους εργαζόμενους και έγιναν ρυθμίσεις με τη Δ.Ε.Η. και το Ι.Κ.Α. στα πλαίσια της συνέχισης της λειτουργίας μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.
Επίσης, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, προσπαθούμε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν στεγαστικά δάνεια και πιέζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Με άλλα λόγια, είμαστε σε μια συνεχή και συστηματική επαφή με τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα επιμέρους προβλήματα.
Εάν με ρωτάτε τώρα αν η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία θα γίνει κρατική επιχείρηση, σας λέω ξεκάθαρα πως όχι. Δεν κρατικοποιείται η εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, ξέρετε πως το Υπουργείο Οικονομίας που χειρίζεται το θέμα, δέχθηκε στο διάστημα των τελευταίων μηνών τρείς επιστολές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προβλήματα που αυτές δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι επιθυμούμε να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, γιατί φυσικά και θέλουμε και επιδιώκουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε κυρία Καλαντζάκου. Το λόγο έχει η ερωτώσα συνάδελφος κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Καλαντζάκου, σίγουρα το ξέρετε το θέμα, διότι άπειρες φορές οι εργαζόμενοι έχουν έρθει στο Υπουργείο Απασχόλησης, όπως και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Θέλω, όμως, εδώ να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι εγώ κάλεσα και το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μέσα στην ερώτησή μου ρωτώ και ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο. Σίγουρα εμπλέκεται το Υπουργείο Οικονομικών, διότι θα έπρεπε να μου απαντήσει και στην επιχορήγηση και στη χρηματοδότηση και στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αναφέρω μέσα στην ερώτησή μου για τη μετοχή του ΛΑΝΑΡΑ, το 28%, το οποίο λέω να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και να πάρει αυτές τις μετοχές.
Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία έφερε ο Όμιλος ΛΑΝΑΡΑ την επιχείρησή του. Οι εργαζόμενοι, ενώ ήρθαν πάρα πολλές φορές, κυρία Υπουργέ, δέχθηκαν μέχρι και μια απρόκλητη επίθεση από τα Μ.Α.Τ., ενώ είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά που είπατε στις 24.7.2008 στο συνάδελφό μου Παναγιώτη Λαφαζάνη σε μια επίκαιρη ερώτηση ισχύουν. Μάλιστα εσείς είπατε εδώ ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μια ένταξη σε πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης, πρόγραμμα ειδικής μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης της ανεργίας.
Είπατε ότι σήμερα τα εργοστάσια είναι κλειστά και ότι οι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας. Μετά την τριμερή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας διαπιστώθηκε πως όλοι συμφωνήσαμε ότι προέχει να ανοίξουν τα εργοστάσια και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Δεν μιλάμε για ένα και δύο άτομα, αλλά για χίλιες εκατόν εβδομήντα δύο θέσεις εργασίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Όλα αυτά, κυρία Καλαντζάκου, τα είπατε εσείς και χαίρομαι που τα είπατε. Όμως, δεν είναι δυνατόν να φθάνουν οι εργαζόμενοι να κάνουν κατάληψη στις 27 Οκτώβρη στον Ο.Α.Ε.Δ. της Θεσσαλονίκης, για να πάρουν με μεγάλη πίεση άλλο ένα επίδομα χιλίων ευρώ και να είναι τρεις μέρες -15, 16 και 17 του Δεκέμβρη, αν δεν κάνω λάθος- έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και να μην τους δέχονται.
Ήρθαμε μαζί και στο Υπουργείο Απασχόλησης, κυρία Καλαντζάκου, με μια αγωνία αν θα πάρουν ένα χιλιάρικο –πραγματικά αυτό είναι μια επαιτεία- την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι είχαν μπροστά τους γιορτές, που όλοι θέλουμε να κάνουμε. Πήραν αυτήν την εβδομάδα τα χρήματα, μέσω Ο.Α.Ε.Δ., που για μας αυτό είναι και ένα άλλο θέμα, γιατί αυτά τα χρήματα πρέπει να έρχονται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω Ο.Α.Ε.Δ.. Εγώ, όμως, θέλω πραγματικά να μου απαντήσετε τι θα γίνει με τους 1.200 εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή δεν είναι 1.200. Διότι πάρα πολλοί, λόγω της οικονομικής κατάστασης, έχουν αποχωρήσει από τα εργοστάσια και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Χίλιες διακόσιες οικογένειες ήταν σε αγωνία εδώ και ένα χρόνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)
Επιχειρησιακό σχέδιο άμεσα, κυρία Καλαντζάκου! Όμως, θα ήθελα και το Υπουργείο Οικονομικών να μου απαντήσει.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει η Υφυπουργός κυρία Καλαντζάκου. Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία συνάδελφε, κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω το εξής: Μέσα σε αυτήν την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που την αναγνωρίζω, νομίζω ότι έχουμε συμπεριφερθεί πάρα πολύ ανοικτά και ειλικρινά και ότι έχουμε προσπαθήσει με κάθε τρόπο -το λέω αυτό, διότι έχουμε ίδια γνώση, μια και χειρίζομαι αυτό το θέμα- για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους εργαζόμενους.
Για όλους μας υπάρχει αγωνία για τα προβλήματα που νομίζω ότι σας τα σκιαγράφησα στην πρωτολογία μου. Θα είμαι πολύ προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο θα σας απαντώ.
Το πρώτο είναι πως εμείς θέλουμε αυτές οι οικογένειες να συνεχίσουν να δουλεύουν, να μείνουν τα εργοστάσια ανοικτά και να υπάρχουν θέσεις απασχόλησης. Το θέμα δεν είναι να διαχειριζόμαστε την ανεργία, αλλά να υπάρχει εργασία. Περνούμε μια παγκόσμια δύσκολη οικονομική κρίση και όλα αυτά εντείνουν τα προβλήματα που υπάρχουν.
Υπάρχουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, πιστεύω, ότι όλες μας οι προσπάθειες στο τέλος θα αποδώσουν.
Αναφερθήκατε σε ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη ή τη δημιουργία προγραμμάτων για εκείνους τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας δεν είναι καινούργιο, είναι παλιό. Και για τις μονάδες οι οποίες έκλεισαν, τους εργαζόμενους που έπρεπε να αποχωρήσουν, το Υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς από πολιτικές για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν να διαβιώνουν ή με ενεργητικές πολιτικές να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, διότι αντιλαμβάνομαι και ως Βουλευτής της περιφέρειας πόσο πιο δύσκολο είναι να χάνεις τη δουλειά σου σε μικρότερες αγορές, όπως είναι η περιφερειακοί νομοί, στους οποίους υπάρχουν όλα αυτά τα εργοστάσια. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος και των δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων για την επίλυσή του.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην οποία αναφέρεστε, δόθηκε δύο φορές, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στην πληρωμή. Ανέφερα και πάλι τα ποσά τα οποία χορηγήθηκαν προς την επιχείρηση.
Απλώς, να επαναλάβω και πάλι, ότι σας δίνω την καλύτερη απάντηση που μπορώ να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά να ξέρετε πως η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία πάντα και με τους εργαζόμενους, τους οποίους κρατούμε ενήμερους, έτσι ώστε να λήξει αισίως όλη αυτή η ιστορία. Και όταν λέω αυτό, εννοώ να αποκτήσει η επιχείρηση βιωσιμότητα και οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν σταθερά και παραγωγικά στις δουλειές τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστώ και εγώ.
Η υπ’ αριθμόν 399/15-1-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανάσιου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με την κατάσχεση ακινήτου για μικροποσά, δεν συζητείτε λόγω αναρμοδιότητος.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα λίγο να παρέμβω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Να παρέμβετε; Δεν έχετε το δικαίωμα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Ζήτησα να είναι εδώ κάποιος από το Υπουργείο Οικονομικών, και δεν μου δόθηκε καμία απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ποιος σας είπε ότι οι Υπουργοί προσέρχονται εδώ και προσάγονται, επειδή το ζητάει ο Βουλευτής; Η Κυβέρνηση αποφασίζει, ποιος Υπουργός θα απαντήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Για το Υπουργείο Οικονομικών μιλάω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, είναι θέμα Κανονισμού.