Σελίδες

14/1/09

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
(Για τη διετία 2007-2008 )


Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της πόλης μας.
Η ανυπαρξία του ονειρικού στοιχείου γι αυτή, από τις δημοτικές αρχές που χειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα μέχρι σήμερα, λογω της πολιτικής τους εξάρτησης από κόμματα εξουσίας και η έντονη διάθεση μας, να λειτουργήσουμε σαν ενεργοί πολίτες .Μας οδήγησαν και επέβαλαν
Να προσφέρουμε στη πόλη μας, αντλώντας από τις πλούσιες εμπειρίες και παρακαταθήκες, της αριστερής κληρονομιάς μας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα σε συνθήκες αρνητικών πολιτικών, που επιφύλαξαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού γι αυτήν…
Μ αυτές τις σκέψεις και αφετηρία
αποφασίσαμε να παρακολουθούμε από κοντά τα θέματα της πόλης, συστήνοντας τη δημοτική μας ομάδα αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006. Αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη μας και με βοήθεια από επιστήμονες της πόλης που θέλησαν εθελοντικά να συνδράμουν στις προσπάθειες μας.
Παρακολουθήσαμε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και καταθέσαμε προτάσεις, θέσεις και κριτική σε όλα τα συζητηθέντα επίκαιρα θέματα που αφορούσαν την πόλη μας.
Η λειτουργία μας σ όλο αυτό το διάστημα ήταν συλλογική, φροντίζοντας να συνεδριάζει η Δημοτική μας ομάδα και να διαμορφώνει θέσεις πριν από κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ενδεικτικά από τα θέματα που παρουσιάσαμε θέσεις είναι
1. Για την πλαζ Αστέρια.
2. Για τη μη χρήση του R.D.F από το τσιμενταδικο.
3. Για τον Δημοτικό σχεδιασμό του 2007-2010.
4. Για τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ
5. Για το ΔΑΡΙΓΚ.
6. Για την μη εγκατάσταση αποθηκών πετρελαίου στο νότιο λιμένα.
7. Για το σταθμό του Ο.Σ.Ε.
8. Στην προστασία των αρχαίων της Αυλίδας.

Με παρεμβάσεις και άρθρα μας αναφερθήκαμε επίσης
Στο κυκλοφοριακό της Χαλκίδας. Στη Δημοτική αγορά. Στην Αρέθουσα. Στη σχολή πεζικού. Το τάγμα πεζοναυτών. Την προστασία και εμπλουτισμό των περιαστικών δασυλλιων.Την προστασία του Ευβοϊκού από τη μόλυνση. Τη μόλυνση του Πισωνα από επιχειρήσεις της περιοχής .Τη μόλυνση της Παραλιμνης. Τις θέσεις μας ενάντια στις εγκαταστάσεις ενέργειας με χρήση του Λιθάνθρακα. Τις θέσεις μας για τη χρήση ήπιων εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Τις θέσεις μας για τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Χαλκίδας.

Η δράση και η κινητικότητα μας αυτή, αναπτύχτηκε επίσης σε συνεργασία με συλλόγους πολιτών της Χαλκίδας και τη λειτουργία μας μέσα κι από τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της Χαλκίδας.

Τη θετική ανταπόκριση της παρουσίας μας αυτής στα δυο χρόνια που πέρασαν , μπορούμε ενδεικτικά να την διακρίνουμε από τα παρακάτω παραδείγματα που αναδεικνύουν το εύστοχο και αποτελεσματικό των ενεργειών και θέσεων μας.

1. Παμψηφεί το Δημοτικό Συμβούλιο αντιτάχτηκε στη χρήση του R.D.F στο τσιμενταδικο.
2. Η θέση μας για την λειτουργία των ΑΣΤΕΡΙΩΝ ως Δημοτικής πλαζ. Μακριά κι έξω από εναγκαλισμούς που επιχειρήθηκαν από τη Λιμενική επιτροπή μέσω του Ν.Ο.Χ. Οι προτάσεις μας για τα κτίρια και τον τρόπο λειτουργίας τους απεικονίζονται σήμερα στη μελέτη του Δήμου για τα ΑΣΤΕΡΙΑ .
3. Η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη νομική μας ανάλυση για το κτίριο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ έκανε το Επιμελητήριο της Εύβοιας να σιωπά προς το παρόν για τα μεγαλόσχημα οράματα του. Ανάγκασε δε το Ελληνικό Δημόσιο να προσφύγει στον Άρειο Πάγο .
4. Η εισήγηση μας για τα διατηρητέα κτίρια του σταθμού του Ο.Σ.Ε έδωσε όπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνέβαλε στην απόφαση του και την εναντίωση του στις μεθοδεύσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ. Η προσφυγή μας στον εισαγγελέα ξάνοιξε το δρόμο και στο Τεχνικό Επιμελητήριο να προσφύγει και αυτό κατά του Ο.Σ.Ε.
Τέλος η θετική μας πορεία στα δυο χρόνια που πέρασαν επιβραβευτήκαν και από τις θετικές κρίσεις που διετύπωσαν ο Δήμαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο για την τεκμηριωμένη επίκαιρη και σοβαρή παρουσία μας. Επίσης οι θέσεις μας φιλοξενήθηκαν από τα σοβαρότερα μέσα ενημέρωσης της πόλης, διατηρώντας σε σημαντική θέση επικαιρότητας την Δημοτική μας ομάδα και τον πολιτικό μας φορέα.
Είναι σημαντικό επίσης να ληφθει υπ όψη ότι δεν εκφραζόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο με εκλεγμένο Δημοτικό σύμβουλο…

Σήμερα εμφανίζοντας την διετή δράση μας και κρίνοντας την θετική, διαπιστώνουμε μια αδυναμία την οποία δεν μπορέσαμε να καλύψουμε στη διετία που πέρασε κι αυτή είναι η ύπαρξη Δημοτικής κίνησης πολιτών για τη Χαλκίδα.

Πιστεύουμε ότι στη σημερινή συγκυρία αφ ενός του έντονου προβληματισμού των πολιτών για τα κοινωνικά θέματα την καταγεγραμμένη ανάγκη αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης από την κεντρική πολιτική εξουσία . Με δικούς της νομοθετημένους πόρους και εκλεγμένους εκπροσώπους με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αφ έτερου δε η σημαντική καταξίωση του κόμματος μας, προδικάζουν ευοίωνες προοπτικές για την ύπαρξη Δημοτικής κίνησης πολιτών, που θα στηρίξουν την πόλη με ονειρικό πρόγραμμα γι αυτήν, με καθεστώς συγκλήσεων και συναινέσεων στη διαφορετικότητα των απόψεων που ενδεχόμενα διαφοροποιούνται λογω της πολυσυλλεκτικότητας που θα έχει αυτή η Δημοτική κίνηση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.