Σελίδες

22/1/09

Η ψυχιατρική εμπειρία της Εύβοιας

Ανθρώπινα


Η ψυχιατρική εμπειρία της Εύβοιας


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr



«Κι ο ήλιος ψυχή μες στον άνθρωπο» Ν. Βρεττάκος
Είκοσι χρόνια (1988-2008) εντατικής εργασίας, κόπωσης, σκέψης και πρακτικών στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, της γνώσης από τις καινοτόμους αρχές της κοινοτικής ψυχικής υγείας χωρίς τη συνδρομή σε νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αυτή η εμπειρία αποτυπώνει έναν τύπο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου μη κερδοσκοπικού. Μια ενδιαφέρουσα «συνάντηση», της κοινωνικής ψυχιατρικής, του αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο, Στέλιου Στυλιανίδη, με την κοινωνική ανθρωπολογία της Λίλυς Στυλιανούδη, διευθύντριας στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Κοινότητα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση, Η εμπειρία της Εύβοιας 1988-2008» εκδόσεις «Τόπος», τηλ. 210-8222835-856. Γράφουν ακόμη οι Pandolfi Mariella, Αλεξάκης Ελευθέριος Π., Γκιωνάκης Νίκος, Γκουγκουλής Νικ., Δαμίγος Δημήτρης, Δέσπος Ζήσης, Μπαγουρδή Ε., Πετρονώτη Μαρίνα, Σκιαδάς Ελευθέριος Γ., Στυλιανίδης Στέλιος, Στυλιανούδη Λιλή, Χονδρός Παναγιώτης.

Η πραγματοποίηση του σύγχρονου και ριζοσπαστικού στην εποχή του (1988) σχεδίου ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Εύβοια είναι η αφετηρία για τις ψυχιατρικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Οι επιστήμονες, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, εστιάζονται: στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, στις αντιστάσεις και προκαταλήψεις της κοινότητας απέναντι στη νέα αντίληψη για την ψυχική ασθένεια και την προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού των πασχόντων, στη συγκρουσιακή υποδοχή των πρώτων Ευβοέων ασθενών που αποϊδρυματοποιήθηκαν από το άσυλο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου κ.ά.

Η έννοια της κοινότητας αποτέλεσε το θεωρητικό υπόβαθρο, όχι μόνο ως θεσμική οντότητα αλλά και ως κοινωνική και ανθρωπολογική.

Το «υλικό» του βιβλίου προβάλλει τη διαφορετικότητα στην περιγραφή και κατανόηση φαινομένων όπως η υγεία και η ψυχική υγεία, η ασθένεια και η ψυχική νόσος, η προκατάληψη και η κουλτούρα. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/1/2009
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%C5%D5%C2%CF%C9%C1&a=&id=86099628