Σελίδες

19/1/09

Αθήνα - Χαλκίδα σε 48 λεπτά


Το 2014, με 4 χρόνια καθυστέρηση, θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο του Προαστιακού
Αθήνα - Χαλκίδα σε 48 λεπτά
Τον Ιούλιο τίθεται σε λειτουργία η γραμμή, ακολουθεί η Θήβα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Κομμάτι κομμάτι και με ρυθμούς χελώνας συμπληρώνεται το δύσκολο παζλ του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, το δίκτυο του οποίου στο σύνολό του είχε προγραμματιστεί αρχικά να ολοκληρωθεί ώς το 2010, ενώ τώρα αυτό παραπέμπεται για το 2014! Μετά τις καθυστερημένες επεκτάσεις του δικτύου προς την Κόρινθο και το Κιάτο, οι επόμενες σημαντικές στάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου θα είναι τον ερχόμενο Ιούλιο, στην Οινόη και τη Χαλκίδα, προσθέτοντας στο σημερινό δίκτυό του άλλους 13 σταθμούς, που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσει και το κομμάτι του Προαστιακού από την Οινόη προς τη Θήβα, με άλλους τέσσερις σταθμούς, ολοκληρώνοντας έτσι τις προς Βορράν επεκτάσεις του.
Η επέκταση του Προαστιακού προς τη Χαλκίδα- αρχικά είχε προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2006-περιλαμβάνει τη βελτίωση της υπάρχουσας διπλής γραμμής (έως τα όρια της Χαλκίδας) προκειμένου να αποκτήσουν τα τρένα υψηλές ταχύτητες, ενώ βελτιώσεις γίνονται και στους υπάρχοντες σταθμούς. Ώς το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και το έργο της ηλεκτροκίνησης- σηματοδότησης της γραμμής. Η διαδρομή Χαλκίδα- Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) θα καλύπτεται μέσα σε 48 λεπτά από δύο συρμούς την ώρα.

Επίσης, η επέκταση προς τη Θήβα ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2006! Στο τμήμα προς τη Θήβα, στην υπάρχουσα διπλή γραμμή γίνονται εργασίες βελτίωσης του δικτύου, ενώ ανακατασκευάζονται πλήρως όλοι οι σταθμοί. Όλα τα έργα στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή ΣΚΑΘήβας, μήκους 100 χλμ.,

συμπεριλαμβανομένων της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Πάνω στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου θα κινούνται και όλα τα Ιντερσίτι του ΟΣΕ με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία όμως δεν θα κάνουν στάσεις στο δίκτυο του Προαστιακού.

Πάντως, αρκετό μέλλον έχουν ακόμα μπροστά τους οι επεκτάσεις προς το Ξυλόκαστρο και το Λαύριο.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ηλεκτροκίνησης στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή ΣΚΑ- ΚόρινθοςΚιάτο, μήκους 102 χλμ., με προβλεπόμενη ολοκλήρωσή τους το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα έργα για τη συνέχεια
Οι επεκτάσεις προς το Ξυλόκαστρο και το Λαύριο έχουν ακόμα αρκετό μέλλον μπροστά τους
της γραμμής μέχρι το Ξυλόκαστρο προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2011.

Κορωπί- Λαύριο. Ακολουθεί το έργο για την επέκταση στο Λαύριο. Η πολυαναμενόμενη επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί μέχρι το Λαύριο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία οκτώ καινούργιων σταθμών που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής και κυρίως των δήμων της Λαυρεωτικής.

Οι πρώτες μελέτες για το έργο έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα, από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρεται ότι η προκήρυξη του έργου θα γίνει στα τέλη του 2010, η έναρξη κατασκευής του έναν χρόνο αργότερα και η ολοκλήρωσή του τον Ιανουάριο του 2014! Στη νέα γραμμή, η οποία κατά 80% θα ακολουθεί την ιστορική διαδρομή του παλαιού σιδηροδρόμου της Λαυρεωτικής, τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητες έως 120 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η διαδρομή Αθήνα- Λαύριο θα γίνεται σε 55 λεπτά. Ο νέος άξονας του Προαστιακού θα έχει συνολικό μήκος 31 χιλιομέτρων. Τα τρένα, μετά το Κορωπί θα κάνουν στάσεις στους σταθμούς: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφίτροπη, Παλαιομακάριζα Θορικού και σε τρεις σταθμούς εντός του Λαυρίου.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Κορωπίου έως τη στάση Θορικού, προβλέπεται διπλή σιδηροδρομική γραμμή, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των τριών χιλιομέτρων έως τον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Λαυρίου η γραμμή θα είναι μονή και θα διέρχεται μέσα από την πόλη του Λαυρίου. Η επέκταση προς Ραφήνα προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με διπλή σιδηροδρομική γραμμή από τον κόμβο του Σταυρού έως τη Ραφήνα. Η επέκταση προς τη Ραφήνα βρίσκεται στο στάδιο των αρχικών μελετών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4497087