Σελίδες

4/1/09

Άλμα απολύσεων τον Δεκέμβριο

Άλμα απολύσεων τον Δεκέμβριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 εφημερίδα ΝΕΑ

ΡΕΚΟΡ απολύσεων καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΓΣΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2008 καταγράφηκαν 3.500 απολύσεις και 390 διαθεσιμότητες, έναντι 3.000 απολύσεων και 840 διαθεσιμοτήτων τον Νοέμβριο. Η μελέτη δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο των ανέργων (95,9%) στηρίζεται πρωτίστως στην οικογένεια για να επιβιώσει, ενώ οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία τους είναι εντυπωσιακές. Και οι νέες προβλέψεις του ΙΝΕΓΣΕΕ είναι ανησυχητικές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, επίκειται κύμα απολύσεων (περίπου έως 100.00 άτομα) εντός του 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:

● Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης (22%).

● 7 απασχολούμενοι στους 10 μένουν άνεργοι μετά τη διακοπή των προγραμμάτων.

● Αυξάνονται ραγδαία οι ευέλικτες μορφές εργασίας (προσωρινή και μερική απασχόληση) ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ένας στους τρεις προσελήφθη το 2007 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι δύο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ιδιαίτερα διάρκειας 7-12 μηνών). Χάρη στην οικογένεια
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (Π. Σούλιος και Κ. Μπουκουβάλας) σχετικά με τη σχέση οικογένειας και ανέργων, η οικονομική συντήρηση των ανέργων θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμβολή της οικογένειας. Σύμφωνα με την έρευνα, η συνδρομή των φίλων και γνωστών στην επιβίωση κατά τη διάρκεια της ανεργίας εμφανίζεται μικρή και για τις δύο κοινωνικές κατηγορίες, 13,0% για τους προερχόμενους από τους μη χειρώνακτες και 16,1% για τους προερχόμενους από τους χειρώνακτες. Υπερισχύουν δηλαδή οι ισχυροί δεσμοί οι οποίοι εκφράζονται από τις συγγενικές σχέσεις έναντι των ασθενών δεσμών οι οποίοι εκφράζονται από τη φιλία.

Η ανεργία όπως και ο φόβος για την απώλεια της εργασίας προκαλεί αρνητικές παρενέργειες, τόσο στους ίδιους τους ανέργους όσο και στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Οι βιώνοντες αρνητικά την κατάσταση της ανεργίας πλήττονται στον πιο ευαίσθητο σημείο της προσωπικής τους υπόστασης: στην αίσθηση της ατομικής επάρκειας και αυτοπεποίθησης (Γ. Λεχουρίτης, 1996). Από έρευνα που διενεργήθηκε στην Εύβοια για τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία των ανέργων (Σ. Στυλιανίδης, 2005), βρέθηκε ότι 26% των ανέργων πάσχει από κατάθλιψη και το αυτοκτονικό ρίσκο στο σύνολο των ανέργων αγγίζει το 20%, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό διαμορφώνεται σε 7%.