Σελίδες

13/4/09

Τι βλέπουν οι επισκέπτες οταν μπαίνουν στην Χαλκίδα?

<Τα βιομηχανικά σπαράγματα... της Χαλκίδας
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009, 16:31
του Βαγγέλη Αποστόλου,
μέλος Π.Γ. ΣΥΝ,

Οι επισκέπτες της Εύβοιας με την είσοδό τους στη Χαλκίδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εικόνες που αποτυπώνονται στις παρατιθέμενες φωτογραφίες. Η πρώτη αναφέρεται στο υπό κατάρρευση κτιριακό συγκρότημα της «Αρέθουσας» και αποτελεί σπάνιο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα, η δεύτερη στα υπό την απειλή κατεδάφισης κτίρια της ίδιας περιόδου «πρώην Γεωργιάδη» και η Τρίτη στο υπό ανέγερση κτίσμα του ΚΤΕΛ Εύβοιας σε χώρο που πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ίδια κτίρια, τα «πρώην Κιαπέκου-Καράκωστα».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πραγματικότητα που βιώνει σήμερα μια περιοχή, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες και σε συνδυασμό με γειτονικό αρχαιολογικό χώρο να αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τον ευβοϊκό λαό και σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο για όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω βιομηχανικά κτίρια λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και περιήλθαν αρχές της επόμενης δεκαετίας μετά από πλειστηριασμούς στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας.



ΑρεθουσαΤο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα έχει επιλεγεί από τις αρχές του 1990 για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου Μουσείου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχαν δεσμευτεί εκείνη την περίοδο και τα απαραίτητα χρήματα (800 εκατ. δρχ) για την αναπαλαίωσή του.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον όλων των φορέων και των πολιτών της Χαλκίδας, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση πλην της μεταβίβασης της κυριότητας από την Εθνική Τράπεζα στο υπουργείο Πολιτισμού.




Πρώην Γεωργιάδη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας με τις αποφάσεις 284/95 και 285/95 κήρυξε ομόφωνα απαλλοτριωτέο και διατηρητέο το παραπάνω κτιριακό συγκρότημα. Όμως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει καμία από τις αποφάσεις του, αφού όλο το ενδιαφέρον του εξαντλήθηκε μόνο στη λήψη των αποφάσεων.

Το 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο με σκοπό, σύμφωνα με τα γνωστοποιηθέντα τότε, «να διασωθούν και να αναδειχθούν τα βιομηχανικά κτίρια ώστε να διατηρηθεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα».

Όμως, τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έγινε καμία σωστική ενέργεια αλλά και απειλείται με κατεδάφιση, αφού η Ν.Α. ετοιμάζεται να τροποποιήσει την πολεοδομική μελέτη αλλάζοντας τη χρήση του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την απόφασή της να κατεδαφίσει την πετρόχτιστη περίφραξη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.

Όταν έγιναν γνωστές οι παραπάνω προθέσεις της Ν.Α. Εύβοιας, ο υπογράφων όχι μόνο αντέδρασε δημόσια αλλά και κατέθεσε σχετική αναφορά με τα απαραίτητα στοιχεία στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας «να πράξει κατεπειγόντως τα δέοντα για τη διάσωση των συγκεκριμένων μνημείων της νεότερης ιστορίας μας».




Κτίσμα ΚΤΕΛ - πρώην Κιαπεκου - Καρακώστα
Το τερατούργημα αυτό έχει ανοικοδομηθεί με σειρά κραυγαλέων παρανομιών - πέραν βέβαια της αισθητικής προσβολής - από την πολεοδομική μελέτη, τις πράξεις εφαρμογής, την οικοδομική άδεια και την κατεδάφιση - μέσα σε μια νύχτα - του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος, μέχρι την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ως σταθμού.

Είναι παρήγορο για τη Χαλκίδα ότι έστω εκ των υστέρων το περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ ασχολήθηκε με το θέμα συγκροτώντας σχετική επιτροπή, το πόρισμα της οποίας επιβεβαιώνει τις παραπάνω καταγγελίες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο υπογράφων προσέφυγε στον εισαγγελέα Χαλκίδας καταθέτοντας σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Ήδη η Δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση, ο δε δήμαρχος αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες ανέγερσης και να επιβάλλει το πρώτο πρόστιμο ύψους 377.000 ευρώ για κατασκευή αυθαιρέτου.

Όμως παράλληλα συνέβησαν στη Χαλκίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα και πρωτόγνωρα πράγματα: οργανώθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα τη συγκάλυψη των παρανομιών και τη στοχοποίηση του πολίτη που έκανε το αυτονόητο, δηλαδή ζήτησε τη διερεύνηση ενός σκανδάλου με βάση το πόρισμα ενός θεσμικού οργάνου της πολιτείας.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι για το τερατούργημα αυτό έγινε στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο προσπάθεια από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύβοιας να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών.

Όσο με αφορά θα συνεχίσω τον δρόμο που επέλεξα: να υπερασπίζομαι την πόλη μου με όπλο τη νομιμότητα.