Σελίδες

9/4/09

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ?

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ
Όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, μαθητές, γονείς) που ζούμε ή εμπλεκόμαστε με το κτηριακό συγκρότημα των Επαγγελματικών Σχολείων στον «Βούρκο» Χαλκίδας, εκφράζουμε την ανησυχία μας, αλλά και την πικρία μας για το γεγονός ότι κανένας υπεύθυνος φορέας (Δήμος, Νομαρχία ή Υπ. Παιδείας) δεν ασχολείται με την καταλληλότητα του συγκεκριμένου σχολείου.
Πρόκειται για ένα κτήριο, το οποίο παρ’ ότι δεν είναι από τα παλαιότερα (30 χρόνων), έχει υποστεί τόσες ζημιές, που το καθιστούν κατά τη γνώμη μας ακατάλληλο και εν πολλοίς επικίνδυνο, ειδικά σε περίπτωση σεισμού.
Κολώνες με εμφανή πλέον τον οπλισμό, τοίχοι που έχουν υποχωρήσει (υποχωρούν οι τοίχοι), πόρτες και παράθυρα κατεστραμμένα, ,ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ασυντήρητες και επικίνδυνες οι οποίες μόνο με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών παραμένουν ασφαλείς, πατώματα που έχουν πάρει κλίση, ταράτσες που στάζουν μέσα στα εργαστήρια συνθέτουν την εικόνα μιας μετριοπαθούς περιγραφής.
Μέσα σε αυτό το άχαρο, λοιπόν, κτήριο, που μοιάζει με φυλακές, στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΛ, το 3ο ΕΠΑΛ, η ΕΠΑΣ, το ΙΕΚ, το Σχολείο 2ης ευκαιρίας και το Σχολείο Ενηλίκων. Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα αφορά πάνω από 3.000 του μαθητικού πληθυσμού και περίπου 300 καθηγητές.
Δεν θα θέλαμε στη φάση αυτή να συσχετίσουμε το υπάρχον κτηριακό πρόβλημα με τη γενικότερη στάση όλων των κυβερνήσεων και της Πολιτείας για την Τεχνική- Επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό θα το επιχειρήσουμε σε επόμενη ευκαιρία.

Αυτά που απαιτούμε στην παρούσα φάση είναι:
1. Αντισεισμικό έλεγχο του κτηρίου από υπηρεσίες του δήμου και της νομαρχίας.
2. Άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων ζημιών.
3. Να εξασφαλιστεί άμεσα οικόπεδο και να προγραμματιστεί η κατασκευή άλλου σύγχρονου κτηρίου για τους μαθητές μας.

Είναι η πρώτη μας ενέργεια, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και θα επανέλθουμε εκ νέου.

Σύλλογος 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας
Σύλλογος 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας
Σύλλογος 3ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας
Σύλλογος ΕΠΑΣ Χαλκίδας
Δημόσιο ΙΕΚ Χαλκίδας
Κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων
Μαθητικές κοινότητες των σχολείων
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων