Σελίδες

4/2/09

GREENPEACE Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

GREENPEACE
Μικρή ομάδα αγνώστων κατέστρεψε τα δέντρα που φύτεψαν μόλις χθες εκατοντάδες πολίτες στις Στάχτες Αλιβερίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ:
Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η απελπισία είναι πολύ κακός σύμβουλος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται παράγοντες της ΔΕΗ που υπόσχονται τεράστιες αποζημιώσεις σε κατοίκους της περιοχής Μυλάκι Αλιβερίου ώστε αυτοί να παραχωρήσουν τα οικόπεδά τους, μια και η διαβίωση στην περιοχή θα είναι αδύνατη στην περίπτωση που κατασκευαστεί η λιθανθρακική μονάδα που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Η παραπλανητική πολιτική της πιο ρυπογόνου εταιρίας στην Ελλάδα, οδήγησε τα χέρια αγνώστων, οι οποίοι ξερίζωσαν και κατέστρεψαν εκατοντάδες δένδρα που φυτεύτηκαν χθες στην περιοχή. Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες πολίτες από την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής(1) και την αποτροπή κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας σε αυτήν. Παρά την απαράδεκτη ενέργεια της ομάδας αγνώστων, η υπόθεση τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς ήδη η Δήμαρχος Ταμυναίων έστειλε επιστολή προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με την οποία ζητά την οριστική παραχώρηση του οικοπέδου.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με ομάδα ατόμων που διαφωνούσαν με τη δενδροφύτευση, η ΔΕΗ τους έχει υποσχεθεί υψηλά οικονομικά ανταλλάγματα για την αγορά της γης τους, την οποία οι ίδιοι θέλουν να πουλήσουν για να μετεγκατασταθούν μετά την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και έχουν ξεγελαστεί από μία εταιρία, η οποία ιστορικά βάζει το δικό της κέρδος πάνω από κάθε αξία όπως, η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

“Οι άνεργοι της Κοζάνης, οι κάτοικοι των εγκλωβισμένων -ανάμεσα στα ορυχεία- χωριών της Δυτικής Μακεδονίας, οι πνευμονοπαθείς και οι καρδιοπαθείς των γύρω περιοχών, είναι μόνο μερικά από τα θύματα της ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Το όνομα της ΔΕΗ έχει γίνει συνώνυμο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία και της μη βιώσιμης ανάπτυξης. Δε θα επιτρέψουμε στον μακρύ αυτό κατάλογο των θυμάτων της ΔΕΗ να προστεθούν και οι κάτοικοι άλλων περιοχών. Ο λιθάνθρακας δε θα περάσει ούτε στην Εύβοια ούτε πουθενά αλλού”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητεί:
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης:
• Να ακυρώσει κάθε σχέδιο για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας τόσο στο Αλιβέρι όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τη Δήμαρχο Ταμυναίων:
• Να διασφαλίσει την αποκατάσταση και την προστασία της περιοχής από εδώ και στο εξής (αφού απέτυχε να προστατεύσει τα δένδρα που φυτεύτηκαν μόλις χθες)


Greenpeace:
Δημήτρης Ιμπραήμ,
Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα:
Γιώργος Λαγανάς


Σημείωση προς συντάκτες:

1. Η δενδροφύτευση-ανάπλαση, αποτελεί όρο στη σύμβαση παραχώρησης για να παραμείνει το οικόπεδο στην κυριότητα του Δήμου Ταμυναίων (Αλιβέρι). Σε αντίθετη περίπτωση, το οικόπεδο θα επέστρεφε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που προτίθεται να το δώσει στη ΔΕΗ για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού. Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου) και βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ. Η ΚΕΔ το παραχώρησε δωρεάν στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις, τότε το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου. Το οικόπεδο πλέον πρέπει να παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Ταμυναίων και όχι στη ΔΕΗ.