Σελίδες

10/12/08

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

10/12/2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Πανδημοκρατικό Απεργιακό Συλλαλητήριο - Ψήφισμα
--------------------------------------------------------------------------------
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 10/12/08 η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ




Γ.Σ.Ε.Ε. - ΑΔΕΔΥ

Αθήνα 10-12-2008

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΒΗΜΑ

ΠΑΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Εμείς οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 10/12/2008 στο Σύνταγμα και αφού ακούσαμε τους ομιλητές, εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας, για την εν ψυχρώ δολοφονία του Νεαρού Αλέξανδρου, την κρατική βία και τρομοκρατία την άδικη, αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας και που δυστυχώς εντείνεται με πρόφαση τη “διεθνή” κρίση που πλήττει το χρηματοπιστωτικό κερδοσκοπικό σύστημα.

Πανεργατικά αιτήματα και απαίτηση της κοινωνίας είναι: Εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, απαγόρευση κάθε μορφής βίας και αυθαιρεσίας των οργάνων του Κράτους, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας, των φόρων, της ανεργίας, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τα βάρη της κρίσης να μην πέσουν για μια ακόμα φορά στους εργαζόμενους και στους οικονομικά αδύνατους. Να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, να δημιουργηθεί ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος για τη Νεολαία και τους πολίτες.

Τη χρηµατοοικονοµική κρίση δεν την δηµιούργησαν οι εργαζόµενοι και οι πολίτες! Τη δηµιούργησε ο άκρατος νεοφιλελευθερισµός και οι ασκούµενες πολιτικές, που επέτρεψαν στο κεφάλαιο και στους άπληστους τραπεζίτες να δρουν ανεξέλεγκτα, να ζουν πλουσιοπάροχα και προκλητικά και να οικειοποιούνται τον δηµόσιο πλούτο λεηλατώντας τις οικονοµίες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Σύγκλιση µισθών µε την υπόλοιπη Ευρώπη. Ουσιαστικές και πραγµατικές αυξήσεις µισθών, συντάξεων, επιδοµάτων ανεργίας, έκτακτη οικονοµική ενίσχυση χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων, µείωση του ΦΠΑ και όλων των φορολογικών βαρών των µισθωτών, αύξηση των φόρων στα µεγάλα εισοδήµατα, έλεγχος και πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής των OFF- SHORE εταιριών! Στήριξη των αποθεµατικών και των πόρων για τα ασφαλιστικά ταµεία.

• Ριζική αλλαγή των ασκούµενων πολιτικών, αυστηρό έλεγχο και αποφασιστικό ρόλο του κράτους στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, ιδιαίτερα στην Εθνική - Αγροτική Τράπεζα και το Τ. Ταµιευτήριο! Ούτε ένα ευρώ για να σωθούν οι τραπεζίτες και τα προνόµιά τους. Λεφτά για τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες! Μέτρα ενίσχυσης της πραγµατικής οικονοµίας και των δανειοληπτών- παραγωγών και καταναλωτών.

Η αποβιοµηχάνιση συνεχίζεται, επιχειρήσεις κλείνουν απολύοντας εργαζοµένους, ενώ στην προοπτική της κρίσης και της ύφεσης γίνονται ή σχεδιάζονται απολύσεις, διαθεσιµότητες, υποχρεωτικές άδειες εργαζοµένων!

Ο ρόλος του κράτους ρυθµιστή, η στελέχωση και ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ελεγκτικών µηχανισµών, είναι σήµερα αναγκαία και απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για να µπει φραγµός στην ασυδοσία των εργοδοτών και στις παράνοµες απολύσεις!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Απαγόρευση των µαζικών απολύσεων αλλά και ΟΛΩΝ των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση ή επιδότηση, όσο διαρκεί η «κρίση» και τουλάχιστον µέχρι 31-12-09. Διπλασιασµό της αποζηµίωσης απόλυσης και εξίσωση της αποζηµίωσης των εργατών µε αυτή των υπαλλήλων. Επίδοµα ανεργίας στο 80% του µισθού και επιµήκυνση του χρόνου χορήγησής του ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο επιβίωσης των εργαζοµένων.

Οι δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ, την ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ, παραµένουν πολύ χαµηλότερες απ’τις πραγµατικές ανάγκες ενός κοινωνικού κράτους και οι µικρότερες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε αποτέλεσµα την ενίσχυση της ιδιωτικής δαπάνης την εµπορευµατοποίηση των δηµόσιων αγαθών και τη συνεχή υποβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Διπλασιασµό των κονδυλίων για την Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στην Παιδεία, Υγεία, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών δικαιωµάτων µας.

Η κατάρρευση των αγορών αναγκάζει Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσµο να κρατικοποιούν τράπεζες και επιχειρήσεις, για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και οι βασικές, στρατηγικές δραστηριότητες των οικονοµιών τους. Σε πλήρη αντίθεση η Ελληνική Κυβέρνηση επιµένει δογµατικά να προωθεί εκποιήσεις δηµόσιων επιχειρήσεων και οργανισµών πλήττοντας έτσι τους εργαζόµενους, την κοινωνία, το µέλλον και την προοπτική της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την ενίσχυση της ιδιοκτησίας και της συµµετοχής του κράτους στις στρατηγικής σηµασίας επιχειρήσεις και φορείς του Δηµοσίου, που θα διασφαλίζουν το ρυθµιστικό και αποφασιστικό ρόλο του κράτους και των εθνικών συµφερόντων. Φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες σε όλα τα δηµόσια αγαθά και στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων παραµένει απαράδεκτα χαµηλό, µε αποτέλεσµα να γίνονται ελάχιστα έργα, να ερηµώνει η περιφέρεια να αυξάνεται η ανεργία, να χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να µην αναπτύσσεται η οικονοµία και η χώρα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων των δηµοσίων επενδύσεων, την ενίσχυση του ρόλου του Κράτους στη παραγωγική διαδικασία της χώρας για την αύξηση της απασχόλησης και τη µείωση της ανεργίας. Ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και της πραγµατικής οικονοµίας, για να αποκρουσθούν οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης.

Οι εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για:

Να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν τα Δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Να παταχθεί η κρατική βία και τρομοκρατία.

Να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Να διπλασιασθούν οι δημόσιες δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, τις κοινωνικές παροχές.

Να αποσυρθεί ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της φτώχειας των φόρων, της ανεργίας.

Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση 1000€ για εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και επίδομα θέρμανσης 800€ για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€.

Να απαγορευθούν οι μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες των εργαζομένων με πρόσχημα την διεθνή κρίση.

Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

Να προωθηθεί δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Η Απεργιακή Συγκέντρωση

Γ.Σ.Ε.Ε - ΑΔΕΔΥ