Σελίδες

6/12/08

ΟΧΙ ΑΛΛΟ..ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Τσιμέντο στα βουνά της Κύμης

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008, 17:48
Ο σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, μέσα από την ιστοσελίδα του αναδεικνύει το θέμα της πολεοδόμησης του οροπεδίου της Βρωμονέρας.

Στα πλαίσια της συζητήσεως για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Κύμης, οι μελετητές προτείνουν την πολεοδόμηση του οροπεδίου της Βρωμονέρας. Ενός τόπου που όχι μόνο δεν πρέπει να πολεοδομηθεί, σύμφωνα με το σύλλογο, αλλά αντίθετα πρέπει πολλαπλώς να προστατευθεί τυπικά (με θεσμοθετημένο και έννομο τρόπο) και κυρίως ουσιαστικά (διαφυλάσσοντας αυτό που συνιστά μιά μοναδική κατάσταση στην Ελλάδα: ένα ορεινό τοπίο που κανονικά αναμένει κανείς στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και που τώρα βρίσκεται στο κέντρο της νησιωτικής, στο κέντρο του Αιγαίου, αφού το οροπέδιο της Βρωμονέρας απέχει σε ευθεία λιγότερο από 2 χλμ από την θάλασσα του Αιγαίου).

Ο σύλλογος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

"Το οροπέδιο της Βρωμονέρας βρίσκεται σε υψόμετρο 790 μέτρα. Είναι κατάφυτο με έλατα αλλά ακόμη υπάρχουν καστανιές και άλλα δέντρα. Πλαισιώνεται από δεκάδες βουνοκορφές που έχουν ένα υψόμετρο από 800 έως 1200 περίπου μέτρα. Επίσης στην περιοχή του οροπεδίου υπάρχουν δεκάδες σπηλιές, που το καλοκαίρι που πέρασε τις εξερεύνησε μία πολυπληθής ομάδα ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων. Μάλιστα ο Δήμος Κύμης ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να γίνει πάρκο για τα σπήλαια της περιοχής.

Το έλατο της περιοχής είναι η κεφαλληνιακή ελάτη. Το ελατόδασος της περιοχής της Κύμης είναι από όσο γνωρίζουμε το ανατολικότερα ευρισκόμενο στην κεντρική Ελλάδα και το μοναδικό στο Αιγαίο. Στην περιοχή ζουν πολλά μικρά άγρια θηλαστικά και πολύ περισσότερα πτηνά. Ακόμη υπάρχει πληθώρα βοτάνων (κάποιοι μάλιστα κάτοικοι του Μετοχίου ζουν από την συλλογή και εμπορία των βοτάνων αυτών). Ακόμη ο τόπος χρησιμοποιείται από πολλούς μελισσοκόμους για τα μελίσσια τους.

Αυτό λοιπόν τον τόπο, αυτό το μοναδικό δάσος που έχει μείνει σχεδόν αλώβητο από φωτιές (είχε καεί στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, σχετικές αναφορές σε γαλλικά ταξιδιωτικά περιοδικά της εποχής) και έχει λίγο και σχετικά ήπια επηρεασθεί από την ανθρώπινη παρουσία, προτείνουν ξαφνικά οι φωστήρες του ΓΠΣ να γίνει τσιμέντο, να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί.

Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προοπτική. Διαφωνούμε με τα σχέδια ανάπτυξης και αξιοποίησης αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος. Και προτείνουμε:

α) Την ένταξη της περιοχής του οροπεδίου και των ακτών που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κύμης σε καθεστώς προστασίας (είτε NATURA, είτε εθνικό πάρκο ή δρυμός είτε έστω αισθητικό δάσος).
β) Την οριοθέτηση από τα 600 μέτρα της ζώνης προστασίας των ορεινών όγκων της περιοχής μας. Το προτεινόμενο (από το ΓΠΣ) ύψομετρο των 800 μέτρων είναι πολύ υψηλό και δεν λαμβάνει υπ΄ όψη την ιδιαιτερότητα του τόπου και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε νησί και όχι σε οροσειρά της ηπειρωτικής Ελλάδας (πχ Πίνδος).
γ) Την συντήρηση και ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών της περιοχής (κάτι που μπορεί να γίνει και με χρήματα από προγράμματα που ήδη τρέχουν και το τοπικό δασαρχείο γνωρίζει).
Το θέμα της πολεοδόμησης της Βρωμονέρας δεν έχει λήξει. Την προσεχή Παρασκευή μάλλον θα ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κύμης. Εμείς έχουμε ήδη δηλώσει τις θέσεις μας. Επιπλέον έχουμε ζητήσει από το Δασαρχείο Αλιβερίου Κύμης να απαντήσει ενόψει της συζητήσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο σε αίτηση μας (αριθμ. πρωτ.:506/1-12-2008) και να αποσαφηνίσει το εάν τα προτεινόμενα είναι νόμιμα, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία και επιτρεπτά σε περιοχές δασικές. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουμε απάντηση (γιατί συνήθως όταν απευθυνόμαστε στο τοπικό και αρμόδιιο για τα δάση της περιοχής μας δασαρχείο δεν παίρνουμε απαντήσεις. Φαίνεται ότι στον τόπο μας τα έγγραφα δεν παραπέφτουν μόνο στον δήμο αλλά και σε άλλες υπηρεσίες)".