Σελίδες

3/11/08

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ Γ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
31/10/2008


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
· Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
· Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
· Εσωτερικών
Η Παραλίμνη είναι μία λίμνη της Ανατολικής Στερεάς, βορειανατολικά του νομού Βοιωτίας, δίπλα στην Υλίκη, ενταγμένη στο πρόγραμμα "Δίκτυο Φύση 2000". Από τα νερά της, αλλά και από παρακείμενες γεωτρήσεις, υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές, αφού είναι διάσπαρτες από μεγάλες ποσότητες συσκευασιών, χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Το θέαμα μιας συσκευασίας, με την ένδειξη «πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον» ακριβώς δίπλα από τα νερά της λίμνης είναι πραγματικά σοκαριστικό. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για το αισθητικό μέρος του προβλήματος, αλλά κυρίως για το ουσιαστικό, αφού το τοξικό περιεχόμενο αυτών των συσκευασιών έχει χρησιμοποιηθεί στις παραλίμνιες καλλιέργειες και προφανώς τα υπολείμματα έχουν καταλήξει στα νερά της λίμνης.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
· Γνωρίζουν για την καλλιέργεια εκτάσεων δίπλα στην Παραλίμνη; Υπάρχουν νόμιμες άδειες για τις καλλιέργειες αυτές;
· Η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και η απόρριψη των συσκευασιών τους δίπλα σε λίμνη, από την οποία υδροδοτείται μια πόλη, είναι νόμιμη; Αν όχι, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν;
· Υποχρεούνται με κάποιο τρόπο οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων για την συλλογή και την ανακύκλωση των επικίνδυνων αυτών συσκευασιών;