Σελίδες

4/11/08

ΠΕΡΙ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΔΑΡΙΓΚ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Ευβοίας και μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, μετά τη γνωστοποίηση της εισήγησης στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την υπόθεση της Δάριγκ:
"Φαίνεται ότι, μετά τη γνωστοποίηση της εισήγησης στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η υπόθεση ΔΑΡΙΓΚ - που έχει ανάγκη η πόλη για κοινόχρηστες λειτουργίες, χάνεται.
Αν και είναι ανώφελο, πρέπει να υπενθυμίσω στους πολίτες της Χαλκίδας εκείνη τη συνεδρίαση -φιάσκο- του Δημοτικού Συμβουλίου που με την απόφαση 125/2000 γνωμοδότησε την αλλαγή χρήσης του γηπέδου του ΔΑΡΙΓΚ από κοινωφελή χώρο πολιτιστικών λειτουργιών με Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) 0,60 σε πολεοδομικό κέντρο με Δ.Σ. 1,80 και δημιούργησε συνθήκες για τις σημερινές εξελίξεις.
Μέχρις όμως να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, για την οποία έχουμε σοβαρά νομικά και ουσιαστικά ερείσματα ώστε να είναι θετική για την πόλη, πρέπει να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση και της ενδεχόμενης αρνητικής. Και πολύ σωστά ο Δήμος Χαλκιδέων ξεκίνησε τη συγκεκριμένη συζήτηση.
Η αντιμετώπιση πρέπει να κινηθεί κατά τη γνώμη μου στους παρακάτω άξονες:
Να επιδιωχθεί η επέκταση εφαρμογής και στις περιπτώσεις των κοινωφελών λειτουργιών του άρθρου 11, παράγραφος 5, του Ν. 3212/2003 που αναφέρεται στην εισφορά γης των ιδιοκτησιών που αίρεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση, πράγμα που έχει κάνει δεκτό και το ΣτΕ με την 1448/2006 απόφασή του.
Σε μια τέτοια περίπτωση περισσότερο από το 50% του γηπέδου εισφέρεται στο Δήμο αυτοδίκαια. Για το υπόλοιπο, λιγότερο του 50% μπορεί ο Δήμος με δύο τρόπους να κινηθεί:
α) αν για λόγους πολεοδομικούς χρειάζεται περισσότερους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή να συντάξει πράξη αναλογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17/7/1923 και του Ν. 5269/1031 και
β) να προωθήσει και να επιβάλλει μια πολεοδόμηση με χαμηλό Δ.Σ. (0,4) και πλούσιο δημοτικό οδικό δίκτυο.
Αν βέβαια δεν ευδοκιμήσουν οι δύο παραπάνω τρόποι, τότε ως έσχατη λύση για τη σωτηρία της πόλης να επιδιωχθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Η στάση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στο ΔΑΡΙΓΚ να είναι δυναμική και αποφασιστική και να μην θυμίζει τη στάση του προηγούμενου Δημάρχου για το Διοικητήριο. Όσο για το ΥΠΕΧΩΔΕ να επαγρυπνούμε γιατί με τη στάση του και σ' αυτή την περίπτωση δεν προστατεύει ούτε το περιβάλλον, ούτε το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.Όλα βέβαια αυτά προϋποθέτουν μια Δημοτική Αρχή που να θέλει και να μπορεί να συγκρουστεί με συμφέροντα κι ένα κίνημα πολιτών που θα στηρίξει και έμπρακτα τις παραπάνω διαδικασίες".