Σελίδες

20/11/08

Ο ΣΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Δήλωση Αποστόλου για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008
Αντιπροσωπεία Συνασπισμού με επικεφαλής το μέλος της ΠΓ και συντονιστή θεμάτων αγροτικής πολιτικής και πρώην βουλευτή Ευβοίας, Βαγγέλη Αποστόλου επισκέφτηκε τους αγρότες της περιοχής Λοκρίδας Φθιώτιδας, που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Αταλάντης της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες είπε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Ο Συνασπισμός στηρίζει τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών, που απαιτούν να μην πληρώσουν αυτοί την ανυπαρξία εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Η ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και οι εθνικά απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ κατά την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού το 2004, οδήγησαν την ελληνική καπνοκαλλιέργεια σε αφανισμό.

Οι σημερινές «καθησυχαστικές» δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού αποσκοπούν στην παραπλάνηση των καπνοπαραγωγών και επιχειρούν να «χρυσώσουν» το χάπι της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Επιπλέον, το αδιαφανές και διάτρητο σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιμένει να εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκαλεί όχι μόνο βάσιμες υποψίες για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να «αποδώσει» αποκλειστικά σε καπνοπαραγωγούς το σύνολο των ενισχύσεων αλλά και ανησυχία μήπως η χώρα βρεθεί σε νέες περιπέτειες διαχειριστικού ελέγχου και καταλογισμών.

Η διασφάλιση του μέλλοντος της ελληνικής καπνοπαραγωγής και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής, απαιτεί ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ και της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού ριζοσπαστικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης σαν βασικού πυλώνα της ανόρθωσης της υπαίθρου».