Σελίδες

31/10/08

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ


«Όχι στα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, οι τράπεζες είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού», σημείωσε ο Αλέκος Αλαβάνος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «ένα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης εθνικό τραπεζικό σύστημα και άμεσα μέτρα, με «οποιαδήποτε τράπεζα ζητήσει τη συμμετοχή του δημοσίου αμέσως να εθνικοποιείται». Ζήτησε ακόμα «την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει πυρήνα σταθερότητας».
Επίσης προειδοποίησε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση –την οποία χαρακτήρισε βαθειά κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού- είναι μία κρίση διαρκείας: «Είμαστε μία μέρα πριν την καταιγίδα, η καταιγίδα όμως έρχεται και στην Ελλάδα και η καταιγίδα θα είναι διαρκείας και βάθους αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ζούγκλα, καταιγίδα, μεσαίωνας: τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται στον παγκόσμιο τύπο».
Για την κυβέρνηση ανάφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είστε μία κυβέρνηση στο τέλος της εποχής, γιατί οι βασικές αρχές και η βασική φιλοσοφία στην οποία στηριχτήκατε είναι πλέον καταστροφική».
Τέλος, κατηγόρησε ανοιχτά και την ηγεσία της Ε.Ε. ότι «δεν έχει καταλάβει τίποτα». «Πέστε στον κύριο Μπαρόζο να σταματήσει τον τουρισμό της κρίσης. Ας σταματήσει να περιφέρεται στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον και ας κατανοήσουμε όλοι ότι χρειάζεται μια νέα τομή», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «το σύμφωνο Σταθερότητας έχει δολοφονηθεί από τις ίδιες τις κυβερνήσεις που το είχαν στηρίξει».