Σελίδες

6/11/08

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΔΑΡΙΓΚ

ΧΑΛΚΙΔΑ 6/11/08

Η Δημοτική Ομάδα της Π.Κ. Χαλκίδας του ΣΥΝ στην τοποθέτησή της κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας της 5/11/08 με θέμα την δικαστική εξέλιξη του ακινήτου ΔΑΡΙΓΚ ( 55 στρεμμάτων) επισήμανε τα εξής:

1) Ανέδειξε και υπενθύμισε στους πολίτες της Χαλκίδας το ιστορικό της υπόθεσης, κατά το οποίο ο χώρος από το έτος 1987 από το Γεν.Πολεοδ. σχέδιο είχε κηρυχθεί ως χώρος «κοινωφελούς χρήσης» με Σ.Δ. 0,6 και τμήμα του καταλαμβάνεται από τον αρχαιολογικό χώρο του λουτρού και της Ρωμαϊκής παλαίστρας.
Αργότερα το έτος 1999 με παράνομη πράξη του Νομάρχη κ. Παπανδρέου αποχαρακτηρίστηκε σε χώρο «πολεοδομικού κέντρου» με Σ.Δ. 1,8. Την ανωτέρω μεταβολή σε βάρος της ζωής των πολιτών και της πόλης αποδέχτηκε και ψήφισε η πλειοψηφία του Δημ.Συμβουλίου του 2000 με Δήμαρχο τον Κο Μανιάτη.
Τις ανωτέρω παράνομες προσβολές σε βάρος του Γ.Π.Σ. Χαλκίδας κατήγγειλαν οι φορείς της πόλης το 2003 ( Νομαρχία, Δημοτικό Συμβούλιο, τοπικό τμήμα του Τ.Ε.Ε και ο Δικηγορικός Σύλλογος), αναμένοντας την απόφαση του αρμοδίου υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ επί της διαταραχθείσης και παράνομης τροποποίησης του ΓΠΣ από φορείς και άτομα που δεν είχαν κανένα νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν. Εδώ ακριβώς και κάτω από αυτές τις συνθήκες ήρθε και το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ ( πολεοδομικού σχεδιασμού) να προβεί σε πράξη που υπερβαίνει τις ειδικές συνθήκες που ένα τέτοιο θέμα συζητείται και επαναδιαπραγματεύεται και με ακροβατικούς χειρισμούς έθεσε το θέμα υπό κρίση.
Πριν από μία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε όλοι από τον τοπικό Τύπο ότι ο εισηγητής του Ε’ τμήματος του ΣΤΕ που έχει οδηγηθεί η υπόθεση κρίνει αρνητικά για την πόλη το θέμα αποδεχόμενος την χρήση γης σε πολεοδομικό κέντρο δηλ. Σύμφωνα με τα συμφέροντα του ιδιώτη.

2) Τότε και μόνο τότε στην αρνητική για την πόλη μας εξέλιξη του θέματος προτείνουμε : Τρεις φορείς ( Νομαρχία , Υπουργείο πολιτισμού και Δήμος) να προβούν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής αφού προηγουμένως έχουν διασφαλίσει την μείωση του Σ.Δ. σε 0,4 ούτως ‘ώστε το τίμημα της απαλλοτρίωσης να μειωθεί σημαντικά.
Με την καταβολή του τιμήματος αυτής της απαλλοτρίωσης από τους τρεις παραπάνω φορείς θα μπορέσουν αφ’ ενός οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΑΡΙΓΚ να λάβουν δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους , αφετέρου η πόλη θα μπορέσει να διατηρήσει έναν πνεύμονα αναπνοής της τάξης των 55 στρεμμάτων σε μία περιοχή που ασφυκτιά.

3) Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι με την πρόταση μας αυτή δεν θέλουμε να αδυνατίσουμε τα ισχυρά επιχειρήματα των φορέων της πόλης για την μη ανατροπή και διατάραξη του παλαιού Γ.Π.Σ. (κοινωφελής χώρος με 0,6 Σ.Δ.) αλλά την προτείνουμε σαν λύση ΜΟΝΟ όταν το όλο θέμα λάβει αρνητική εξέλιξη στο ΣΤΕ’.

Επίσης προτείναμε να συζητηθεί το θέμα της εκποίησης του σταθμού του ΟΣΕ σε ιδιώτες που επιχειρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου κάτι που έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και τον Δήμαρχο.

Γραφείο Τύπου