Σελίδες

30/10/08

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Συναντηση με κατοίκους στο Μυλάκι

Εκδήλωση στο Εργατικο Κέντρο Αλιβερίου Ομιλητής Παπαγιάννης Αλέξανδρος, ΑΝ. Καθηγητής Ε.Μ.Π.Ομιλητής Πληθαράς Αχιλλέας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF ΕλλάςΟμιλητής Κατσαμάγκος Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος Ταμυναίων
Γρηγόρης Ψαριανός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Χαλκίδα 30.10.2008
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Αλιβέρι οι εκδηλώσεις του ΣΥΝ αφιερωμένες κατά της χρήσης λιθάνθρακα και υπέρ ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού για το νομό και τη χώρα. Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΠΕ, οι Άγγελος Μανταδάκης και Χαρά Παπαϊωάννου, μέλη της ΚΠΕ, καθώς και μέλη της Ν.Ε Εύβοιας και της ΠΚ Αλιβερίου του ΣΥΝ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνάντηση και συζήτηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και τους κατοίκους Μηλακίου στο Μηλάκι και μετά μίλησε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Οικολογίας, τη ΝΕ Εύβοιας και τη Τοπική Επιτροπή Αλιβερίου του ΣΥΝ στο εργατικό Κέντρο Αλιβερίου. Στην ομιλία του αφού επεσήμανε ότι έχει συμμετάσχει στις περισσότερες κινητοποιήσεις κατά του λιθάνθρακα, που έχουν διοργανωθεί από επιτροπές κατοίκων, σε μια σειρά περιοχές της χώρας (Μαγνησία, Λιβαδειά, Μαντούδι, Κοζάνη, Καβάλα), ζήτησε να ακυρωθούν αμέσως οι αδειοδοτήσεις για επιπλέον παραγωγή με χρήση λιθάνθρακα και να σχεδιαστεί η προοδευτική μείωση, σε ορίζοντα χρόνου, της χρήσης λιγνίτη. Κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι λένε ψέματα, όταν χαρακτηρίζουν τον λιθάνθρακα "επωφελή επένδυση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο περιβάλλον". Και ταυτοχρόνως, είπε, "ξεχνούν να υπολογίσουν το κόστος και την επιβάρυνση από το αλισβερίσι της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι που αυξάνει το κόστος της κιλοβατώρας και το οποίο θα μετακυλίεται στον καταναλωτή".
Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ανακοινώνει συνεχώς αδειοδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και προγραμματίζει νέες εγκαταστάσεις με εισαγόμενο λιθάνθρακα αντί να προχωρήσει σε προγράμματα σταδιακής υποκατάστασής τους. "Είναι μία κυβέρνηση που θεωρεί πως σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Που θα επωμιστούν για άλλη μία φορά στην πλάτη και στα πνευμόνια τους μία κακώς εννοούμενη ανάπτυξη", τόνισε. Επιπροσθέτως κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τη θέση του και μη λέει άλλα ο πρόεδρος του και άλλα τοπικά στελέχη.
Εξέφρασε την ανάγκη να πάει η χώρα σε ένα άλλο μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης και να μην ακολουθεί ρυπογόνες επενδύσεις, απλώς και μόνο για να κερδοσκοπούν κάποιοι. Ένα τέτοιο μοντέλο, τόνισε, "επιβάλλει και ένα γενικότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των οικονομιών και της απασχόλησης στην περιφέρεια, όπου έχουν υπερσυγκεντρωθεί παραδοσιακές βιομηχανίες".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο λέγοντας ότι "όποτε τον συμφέρει μιλάει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όποτε τον συμφέρει λειτουργεί στο πλαίσιο ενός μονοπωλίου κρατικού, όπως ήταν η ΔΕΗ". Δεν ξέρω κανέναν διευθύνοντα σύμβουλο ιδιωτικής εταιρείας που, όταν «μπαίνει μέσα» η εταιρεία, αυτός δεν έχει κανένα κόστος και να παίρνει τους ίδιους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους και να συνεχίζει τον σχεδιασμό του, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "αντ’ αυτού ο κ. Αθανασόπουλος προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο ότι πρέπει να προσανατολιστεί η ΔΕΗ στον λιθάνθρακα σε συνεργασία με ιδιώτες".
Την ημερίδα, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Βαγγέλης Αποστόλου, άνοιξε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του λιθάνθρακα ο Γιώργος Λαγανάς ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τη γενική αντίθεση των κατοίκων και επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός ενεργειακού σχεδιασμού βασιζόμενου στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ και σε μια νέα αντίληψη για την ανάπτυξη και τη ποιότητα ζωής.

Την παρουσίαση των ειδικών θεμάτων έκαναν οι: Παπαγιάννης Αλέξανδρος, αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π., Πληθαράς Αχιλλέας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF, Κατσαμάγκος Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος Ταμυναίων. Από τις εισηγήσεις τους ξεχώρισαν τα ακόλουθα ζητήματα:
· Η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων των μετρήσεων αέριας ρύπανσης στη περιοχή Αλιβερίου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Δεκέμβρη - Η καθολική εξοικονόμηση ενέργειας από βιομηχανικούς, αγροτικούς και αστικούς καταναλωτές είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Αλ. Παπαγιάννης)
· H παρουσίαση του Οράματος Βιωσιμότητας με ορίζοντα το 2050 για τη χώρα θα γίνει στις αρχές Νοέμβρη από το WWF - Η επιβάρυνση της ΔΕΗ (άρα και των καταναλωτών) από τη συνέχιση της σημερινής παραγωγής ‘βρώμικης’ ενέργειας, από το 2013 θα ανέλθει στα 2 δις ευρώ ετησίως - Παρά τη λειτουργία για 50 χρόνια των κέντρων παραγωγής στο Αλιβέρι και στη Πτολεμαϊδα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επιδημιολογική μελέτη επιτώσεων στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής - Μελέτες (ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο) έχουν ήδη αποδείξει την σοβαρή ρύπανση στη περιοχή, γιατί δεν λαμβάνονται υπ’όψη στο μελλοντικό σχεδιασμό? Πόση ρύπανση μπορούν να αντέξουν τα πνευμόνια των κατοίκων? - Πως γίνεται και συνεχίζεται η λειτουργία μονάδων για τις οποίες έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι? - Η ΔΕΗ θα είχε πολλαπλάσια οφέλη (και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν) αν παρείχε ενεργειακές υπηρεσίες (όπως εξοικονόμησης ενέργειας) - Μετά τη δυσκολία της ΔΕΗ και του θερμικού λόμπι να περάσουν τα σχέδια τους σε Αντίκυρα, Μαντούδι, Καβάλα, Αλμυρό και Αστακό, το Αλιβέρι παραμένει η μοναδική κερκόπορτα του λιθάνθρακα, για αυτό και ο αγώνας των κατοίκων έχει πανελλαδική σημασία (Αχ. Πληθαράς)
· Ο λιθάνθρακας ανοίγει τη πόρτα για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Να ξεχάσει το λιθάνθρακα η ΔΕΗ και να προχωρήσει στη κατασκευή του αγωγού και των 2 μονάδων φυσικού αερίου - Αυτοί που θυμούνται τη δημοκρατία μόνο στα λόγια, θα πρέπει τελικά να σεβαστούν την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ταμυναίων κατά της χρήσης λιθάνθρακα. (Γ. Κατσαμάγκος)


Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους δημάρχους Ν.Αρτάκης Τάσο Πρατσώλη, Αυλωναρίου Δημήτρη Κατσούλη, Δυστίων Κώστα Μαστροκώστα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας Παναγιώτη Σίμωση που δεσμεύτηκε για την εισαγωγή του θέματος στο Επιμελητήριο Εύβοιας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, του Κώστα Χαϊνά (Ενεργοί Πολίτες) και του Βαγγέλη Σπίθα (Σύλλογος Περιβάλλοντος Αλιβερίου).
To Γραφείο Τύπου