Σελίδες

6/10/08

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών 03/10/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση της ΚΕΔ προς την ΔΕΗ ΑΕ για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι»

Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου,με την αρ. 696/488/20-06-2008 επιστολή της προς τη ΔΕΗ ΑΕ, τη βεβαιώνει ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες παραχώρησης οικοπέδου , με σκοπό τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα στο Αλιβέρι Εύβοιας.Επίσης στην επιστολή αναφέρεται , ότι η προβλεπόμενη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30/11/2008, ενώ αναμένεται η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔ – ΔΕΗ και Δήμου Αλιβερίου.
Το εν λόγω οικόπεδο έχει παραχωρηθεί δωρεάν κατά κυριότητα από την ΚΕΔ στο Δήμο Ταμυναίων, σύμφωνα με την Υ.Α 1009378/805/Α0010/10-2-2004, η οποία έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Αλιβερίου (τ. 434,αρ.51). Η παραχώρηση ισχύει για πέντε χρόνια, έως τον Φεβρουάριο του 2009, και προβλέπει ως όρους, την «ίδρυση σχολείου, αθλητικών κέντρων και ανάπλασης» και εφ’ οσον υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στους όρους του παραχωρητηρίου έργα, η έκταση θα ανήκει οριστικά στο Δήμο Αλιβερίου. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί κάποια έργα ανάπλασης (περίφραξη και δενδροφύτευση κάποιων στρεμμάτων )και από το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρούν οι έρευνες ανάπλασης για την ολοκλήρωση των έργων.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω φορέων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Μέσω ποιάς νόμιμης διαδικασίας επιχειρείται η παραχώρηση στη ΔΕΗ ΑΕ (το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2008!!!) μιας έκτασης, η οποία ανήκει στο Δήμο Αλιβερίου τουλάχιστον έως το 2009 ;
- Πώς η ΡΑΕ, με τη συνδρομή της ΚΕΔ, προκρίνει την εγκατάσταση μιας λιθανθρακικής μονάδας, δηλαδή τη δημιουργία μιας ακόμα εστίας ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στην έκταση όπου προηγουμένως προβλεπόταν από την ΚΕΔ έργα ανάπλασης και πρασίνου; Σημειωτέον ότι το χωριό Μυλάκι δήμου Ταμυναίων, απέχει μόλις 80 μ. από το εν λόγω οικόπεδο.
- Από πού πηγάζει η εκτίμηση της ΚΕΔ για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΚΕΔ – ΔΕΗ και Δήμου Αλιβερίου, τη στιγμή που ο Δήμος Αλιβερίου δεν έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο; Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του της 30/09/08, ομόφωνα αποφάσισε ότι θα υπερασπιστεί τη δημοτική περιουσία και το εν λόγω οικόπεδο, μέχρις εσχάτων και αποφάσισε, με πλειοψηφία 8 – 6 να μην επιτρέψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή.

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης