Σελίδες

10/10/08

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ


Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Αλιβέρι μετά από παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη
10-10-2008

Για πρώτη φορά ασχολείται με το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή του Αλιβερίου της Εύβοιας η Κομισιόν, μετά από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δέσμη σχετικών ερωτήσεων του Δ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας αναφέρει ότι "μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στη περιοχή του Αλιβερίου" και επισημαίνει πως "κάθε λεπτομερής πληροφορία σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στο Αλιβέρι, που ενδεχομένως έχει στη διάθεσή του το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, είναι ευπρόσδεκτη από την Επιτροπή, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσει διεξοδικότερα το ζήτημα αυτό."

Με την ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής εστίαζε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ και της τσιμεντοβιομηχανίας "ΑΓΕΤ Ηρακλής", καθώς και της εκεί καύσης σκουπιδιών και της σχεδιαζόμενης μονάδας αφαλάτωσης.

Ο κ. Δήμας αναφέρει στην απάντησή του ότι "η Επιτροπή γνωρίζει ότι στην εν λόγω περιοχή λειτουργούν οι μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης «Αλιβέρι III και IV», που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2001/80/ΕΚ για τον περιορισμό των εκπομπών στην ατμόσφαιρα ορισμένων ρύπων από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ II». Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2008/1/EΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (οδηγία ΟΠΕΡ/IPPC). Η οδηγία IPPC απαιτεί να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της βάσει αδειών, οι οποίες περιλαμβάνουν οριακές τιμές εκπομπών βασιζόμενες στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (BΔT)."

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι "Τα κράτη μέλη είναι εκείνα που έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν έτσι ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της οδηγίας ΟΠΕΡ και να τηρούνται οι όροι των αδειών. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή διατάξεων για την παρακολούθηση των εκπομπών και την υποβολή σχετικών εκθέσεων. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, δηλ. εκείνες που λειτουργούσαν ήδη πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999, όπως οι υπόψη εγκαταστάσεις, έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της οδηγίας ΟΠΕΡ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 το αργότερο. Τον Νοέμβριο του 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να της υποβάλουν στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας και τον αριθμό των νέων, επανεξετασμένων ή αναπροσαρμοσμένων αδειών που εκδόθηκαν. Επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε νέες η αναπροσαρμοσμένες άδειες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Οκτωβρίου 2007 που ορίζει η οδηγία, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση και, στις 6 Μαΐου 2008, απηύθυνε στις ελληνικές αρχές επίσημη προειδοποιητική επιστολή (πρώτη γραπτή προειδοποίηση. Η Επιτροπή αξιολογεί τώρα την απάντηση και, αν το κρίνει σκόπιμο, θα συνεχίσει τη διαδικασία για παράβαση."

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μονάδα της "ΑΓΕΤ Ηρακλής", όπου επιπλέον γίνεται και αποτέφρωση σκουπιδιών, ο κ. Δήμας τονίζει ότι "η προαναφερόμενη εγκατάσταση εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως τη δέουσα άδεια IPPC. Ως εκ τούτου η Επιτροπή θα εξετάσει τα ληφθέντα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών IPPC και αποτέφρωσης των αποβλήτων στην ως άνω μονάδα και εν ανάγκη θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει κινήσει για την αντιμετώπιση της παράβασης."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Μαζί με τους τοπικούς φορείς, οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, θα επιμείνουμε για να δοθεί τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Θα προσκομίσουμε στην Επιτροπή όποια στοιχεία απαιτηθούν. Υπό την πίεση της κοινωνίας περιμένουμε την, έστω και καθυστερημένη, την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αρχών, τόσο των κυβερνητικών όσο και των τοπικών."