Σελίδες

18/9/08

Πρόταση νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Eκκλησίας

Πρόταση νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Eκκλησίας κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ .
Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, «είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό οι πολίτες να δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και από την άλλη μεριά η Πολιτεία να απέχει από οφειλόμενες ενέργειες όπως είναι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών». Αφού σημείωσε ότι όσα περιέχονται στην πρόταση νόμου έχουν ήδη κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ως τροπολογίες, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση σε συναφή σχέδια νόμου, απαρίθμησε τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει η Εκκλησία και τους σχετικούς νόμους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάργησή τους καθώς όπως σημείωσε, «με την καθιέρωση αυτών των ρυθμίσεων συντελέστηκε ουσιώδης μονόπλευρη ανατροπή στις ως τότε διαμορφωμένες οικονομικές σχέσεις κράτους και εκκλησίας», «παραβιάζονται βασικοί συνταγματικοί κανόνες της ισονομίας», ενώ «οι φοροαπαλλαγές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που ευνοεί τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή καθώς και την ανάπτυξη διάφορων μορφών κερδοσκοπικών παιχνιδιών και διαπλοκής». Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση νόμου, στα ταμεία του κράτους θα εισέλθουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να την υιοθετήσουν.
Ο σφος Κουβέλης προανήγγειλε επίσης μία ακόμη πρωτοβουλία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να επανεξεταστούν τα λεγόμενα χρυσόβουλα, συγγύλια και άλλοι λεγόμενοι συναφείς τίτλοι με τους οποίους δίδονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην Εκκλησία και στις μονές όχι μόνο του Αγίου Όρους, αλλά και γενικότερα. «Είναι απαράδεκτο –τόνισε- το γεγονός, με τίτλους αναγόμενους στην περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της χώρας, να προκύπτουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μονών, την ώρα που υπάρχουν ακτήμονες στη χώρα μας, την ώρα που ολόκληρες περιοχές ασφυκτιούν από αυτές τις δήθεν ιδιοκτησίες μοναστηριών αλλά και της Εκκλησίας. Ερωτηθείς για το θέμα της επανεξέτασης των τίτλων, διευκρίνισε πως υπάρχουν δύο ζητήματα: Το ένα είναι η επανεξέταση της γνησιότητας των τίτλων. Και το δεύτερο -το οποίο όπως είπε, είναι νομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό- είναι να επανεξεταστεί την εγκυρότητα αυτών των τίτλων και εάν ισχύουν ή δεν ισχύουν.
Ο σφος Κουβέλης επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα, ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του Πασόκ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας δόλος (όπως κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αλλά σαφής πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διευκρίνισε, «έχουμε 4 νομοθετήματα, για τα οποία ζητούμε την κατάργησή τους. Τα δύο αφορούν σε πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα δύο νομοθετήματα σε πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ».