Σελίδες

30/9/08

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα, εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2009, η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2009.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Οδηγία 93/109/ΕΚ, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το Ν.2196/1994, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., έχουν το δικαίωμα κατά τις ευρωεκλογές να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος μέλος καταγωγής είτε στο κράτος μέλος κατοικίας. Δεν μπορούν να ψηφίσουν όμως περισσότερο από μία φορά κατά τις ίδιες εκλογές.
Στην περίπτωση, που οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν συνδυασμούς και υποψηφίους του κράτους μέλους καταγωγής τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.
Όσοι όμως από τους πολίτες της Ένωσης επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του τόπου διαμονής τους.
Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο ή κοινότητα του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται.
Η αίτηση διατίθεται τόσο στο αρχείο των ειδικών εκλογικών καταλόγων του προγράμματος εκλογικών καταλόγων που διαχειρίζονται οι ΟΤΑ, όσο και σε έντυπη μορφή. Τα στοιχεία των πολιτών της Ε.Ε., αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων, προκειμένου να ενσωματωθούν στην κεντρική βάση δεδομένων.
Περαιτέρω και εν όψει των ευρωεκλογών, τα στοιχεία τους αποστέλλονται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και στο κράτος - μέλος καταγωγής, για να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στη χώρα τους και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διπλοψηφίας.
Για την ευρύτερη δυνατή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών της Ενωσης που διαμένουν στη χώρα μας, παρακαλούνται από το Υπουργείο οι ΟΤΑ (και ειδικότερα οι ΟΤΑ των νησιωτικών και λοιπών τουριστικών περιοχών στους οποίους διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών της Ε.Ε.) να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με την ανάληψη ειδικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή.