Σελίδες

29/9/08

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

26/09/2008
Τα νέα στοιχεία για την ρύπανση του Ασωπού στην Κομισιόν. Νέα ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη.
Νέα ερώτηση για τον ποταμό Ασωπό κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που αποκάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου διαψεύδοντας ουσιαστικά ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι πλέον η καρκινογόνος ουσία δεν ανιχνεύεται στα νερά του Ασωπού. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή αν έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τα νέα στοιχεία και αν θα τα λάβει υπόψη της στην έρευνα που διενεργεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
"Νέα στοιχεία για την ποιότητα του νερού στον ποταμό Ασωπό αποκάλυψαν πρόσφατες μετρήσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου από 70 έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από αυτά τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ανακοίνωση (7.8.2008) του Υπουργείου Χωροταξίας, Δημ. Έργων και Περιβάλλοντος, ότι πλέον δεν ανιχνεύεται η καρκινογόνος ουσία εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού.
Ερωτάται η Επιτροπή: Ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές για τα νέα στοιχεία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτίθεται να τα λάβει υπόψη της στην έρευνα που διεξάγει για τον ποταμό Ασωπό;"
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:
«Τα στοιχεία της έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διαψεύδουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έσπευσε να κλείσει το θέμα του Ασωπού, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την συνεχιζόμενη ρύπανση του ποταμού. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία και αντί να εξωραΐζουν την κατάσταση να προωθήσουν άμεσα και ριζικά μέτρα.»
To Γραφείο Τύπου