Σελίδες

31/7/08

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ
31-07-2008
Προς τον κ. Υπουργό:
- ΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: Ανεξέλεγκτη συνεχίζεται η ρύπανση των υπόγειων νερών σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ασωπού παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 2007.

Τον Οκτώβρη του 2007 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης του Ασωπού. Το πρώτο από αυτά ήταν «η συνέχιση εντατικών ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες». Στις 7 Νοεμβρίου 2007 ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόστιμα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που επιβεβαιώθηκε ότι ρύπαιναν, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 επιβλήθηκαν επιπλέον πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ.
Πέρα από τα πρόστιμα και τους ελέγχους, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευθεί τον Οκτώβριο του 2007 ότι θα υπάρξει «επανεξέταση προς το αυστηρότερο των επιτρεπόμενων ορίων των επικίνδυνων ουσιών σε υγρά απόβλητα, άμεση ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητάς τους, οριοθέτηση της κοίτης και καθορισμός ζωνών προστασίας του Ασωπού». Σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει !

Αναλύοντας τις τιμές των μετρήσεων σε ιδιωτικές γεωτρήσεις της περιοχής φαίνεται να συμβαίνει το εξής οξύμωρο: οι δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται στις εκβολές του Ασωπού δεν «δείχνουν» εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού, ενώ πλέον ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα. Επομένως, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι τα επικίνδυνα απόβλητα ρίχνονται απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλ. μέσω γεωτρήσεων στο υπέδαφος, αν και σταμάτησε η φανερή ρύπανση στην κοίτη ποταμού. Ερμηνεία του φαινομένου αυτού μπορεί να δίδεται στη μελέτη που παρήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΙΓΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2007 και παραδόθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (που υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο) στα τέλη Φεβρουαρίου 2008. Οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού δεν αφορούσαν μόνο το εξασθενές χρώμιο αλλά ολόκληρο το φάσμα των ρύπων και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες υδροληψίες για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των επικίνδυνων ουσιών, ώστε να εκτιμηθεί η διασπορά της ρύπανσης και η κίνηση των μολυσμένων υπόγειων υδάτων.





Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη που παρήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ από το ΙΓΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2007 από τη στιγμή που αφορά στη δημόσια υγεία;
· Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το σύνολο των εξαγγελιών του 2007;
· Με ποιο τρόπο οι επιθεωρητές θα εντοπίσουν αυτούς που φαίνεται πλέον να ρυπαίνουν όχι την κοίτη του Ασωπού αλλά τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές



Μιχάλης Παπαγιαννάκης


Γιάννης Δραγασάκης