Σελίδες

26/7/08

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Φώτης Κουβέλης, με αφορμή την έκθεση που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη από την επίσκεψη κλιμακίου στην Εύβοια, κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρατίθεται στη συνέχεια η ερώτηση:
"Στο διάστημα 3-5 Ιουλίου 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη, συνοδευόμενος από τους Βοηθούς Συνηγόρους, καθώς και από κλιμάκιο επιστημόνων της Ανεξάρτητης Αρχής επισκέφτηκε τις πληγείσες από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του θέρους 2007 περιοχές του Ν. Εύβοιας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να διακριβωθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν: α) για τους πυροπαθείς, β) προς αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, και γ) προς αποτροπή παρόμοιων καταστρεπτικών φαινομένων.
Στην έκθεση που συνέταξε είναι ξεκάθαρο πως η περσινή τραγική εμπειρία δεν έχει αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
· Ο τρόπος αναδάσωσης που ακολουθείται στο Νομό Εύβοιας είναι αυτός της φυσικής αναγέννησης και αν ναι, εφαρμόσθηκε στην πράξη απαγόρευση της βόσκησης;
· Έχουν διανοιγεί δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες και έχουν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα;
· Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η χρηματοδότηση των σχετικών μελετών;
· Έχει γίνει συντήρηση και αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου της ΔΕΗ, καθαρισμός από ξερά χόρτα κλ.π. του χώρου γύρω από τους στύλους της ΔΕΗ. Έχει προχωρήσει η αντικατάσταση των στύλων που έχουν καεί;
· Ποια μέτρα ασφαλείας και φύλαξης (υδροφόρες κλπ.) των χωματερών είναι σε ισχύ σήμερα;
· Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και μέσων της πυροσβεστικής υπηρεσίας;
· Ένα χρόνο μετά υπάρχει πυρόπληκτος που έχει χάσει το σπίτι του και δεν έχει εισπράξει αποζημίωση πυρόπληκτης οικίας;".