Σελίδες

30/7/08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



"Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περιοχής Αλιβερίου, χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πολιτών της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου, που εδώ και δέκα μήνες συνεχίζονται, για το δικαίωμα στη ζωή σε ένα καθαρό και ασφαλές, φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Δύο μονοπώλια -μεγαθήρια- η ΔΕΗ και η ΑΓΕΤ - LAFARGE, που επί δεκαετίες ρυπαίνουν ασύστολα και ανεξέλεγκτα, αντί να συμμαζευτούν, επιχειρούν τον τελευταίο 1,5 χρόνο την παραπέρα επιβάρυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.
· Η ΔΕΗ προγραμματίζει μονάδα λιθάνθρακα 800 MW σε απόσταση 200 μέτρων από το Μυλάκι.
· Η ΑΓΕΤ επιχειρεί με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, να πάρει άδεια για καύση των σκουπιδιών της Αττικής (R.D.F.) στο εργοστάσιο της στο Μυλάκι.
«Πολλά τα λεφτά», «πολλές οι προσφορές», ευτυχώς όμως «οι καλοθελητές» αν και επώνυμοι, είναι λίγοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Γνωστές οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι. Ταξιδάκια αναψυχής των δημάρχων και παραγόντων της Νομ. Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη με χορηγία της ΑΓΕΤ, «χορηγίες πολιτισμού», τραπεζώματα, εκβιασμοί στους εργαζομένους, υποσχέσεις θέσεων εργασίας... Στην περιοχή συντελείται μίνι σκάνδαλο τύπου Siemens.
Τώρα που ο αγώνας φτάνει στο κρίσιμο σημείο του και θα αποφασιστεί αν θα εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η καύση των σκουπιδιών, εντείνει η εταιρεία τις πιέσεις της, με τους διευθυντές της, με ανακοινώσεις της στο "Σερβιτόρο", αλλά και πιάνοντας έναν -έναν τους εργαζομένους, με ταξίματα και με απειλές, με απαγόρευση χρήσης της λέξης «σκουπίδια» και αναφορά μόνο στη λέξη «RDF».
Η δήμαρχος Ταμυνέων Κ. Καράπα με χίλια ζόρια και με πίεση των κατοίκων, ψήφισε ενάντια στην καύση, αλλά μέλη της πλειοψηφίας, Κ. Καρκαλέτσης (πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΓΕΤ) ψήφισε λευκό στην ψηφοφορία, ενώ ο Ταμβάκος (επιχειρηματίας Ναυτιλιακός Πράκτορας στα πλοία της ΑΓΕΤ) υπερψήφισε την καύση των σκουπιδιών.
Η Πασοκική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υπό τη Δήμαρχο Κ. Καράπα, τη μία να εναντιώνεται στην καύση και την άλλη να ζητάει άφεση αμαρτιών από την ΑΓΕΤ και να εκφωνεί λιβανωτούς, υπέρ της «καλής εταιρείας» που βοηθάει το δήμο με χορηγίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και να μετατρέπει «σε φίεστα υπέρ της εταιρείας» εκδήλωση που οργάνωσε το σωματείο εργαζομένων.
Οι βουλευτές του νομού, αφού συμπαρατάχθηκαν (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) στην αρχή με τον κόσμο, από καιρό έχουν σιωπήσει.
Επί δεκάμηνο και πλέον μεθοδεύεται μέσα στο σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ, με μοχλό τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η υφαρπαγή θετικής απόφασης για την καύση.
Τελευταία, αφού η διοίκηση του σωματείου πήρε απόφαση ενάντια στην καύση, κατέφυγαν σε «δημοψήφισμα παρωδία».
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περιοχής Αλιβερίου χαιρετίζει τους αγωνιστές συνδικαλιστές και τους εργαζομένους που δεν «συννεμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις της Εταιρείας», παρ' όλες τις πιέσεις, «την επιμόρφωση» που κατά μικρές ομάδες η ίδια οργάνωσε. Παρά το ότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, ξεπέρασαν τις πιέσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Αρνήθηκαν να συναινέσουν στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, ανατρέποντας κομματικούς συσχετισμούς και κατόρθωσαν σε τέτοιες συνθήκες, να αντιτάξουν ισχυρό μπλοκ ενάντια στα σχέδια της εταιρείας. Τελικά για είκοσι ψήφους σε σύνολο 284 πλειοψήφησε η άποψη τηε εταιρείας.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περιοχής Αλιβερίου καταγγέλλει την «πολιτική συμμαχία» των πρωτοκλασάτων εκπροσώπων Καρκαλέση (ΠΑΣΟΚ) και Μπαϊρακτάρη (Ν.Δ.) στο συνδικαλιστικό χώρο της ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου, που:
· Αντί να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, συμπαρατάχθηκαν με τα ληστρικά συμφέροντα της εταιρείας. Μεταχειρίστηκαν κάθε μέσο για να καθυστερήσουν και να σαμποτάρουν τη συμπαράταξη των υπόλοιπων φορέων.
· Αντί να ορθώσουν τείχος στις πιέσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζομένους, «ένιψαν τας χείρας των» και οδήγησαν σε δημοψήφισμα παρωδία, όπου συμμετείχε όποιος ήθελε και όχι μόνο τα μέλη του σωματείου και όπου αποσιωπήθηκε η επίσημη πλειοψηφική θέση του σωματείου κατά της καύσης.
· Έφεραν το συνδικαλιστικό κίνημα της ΑΓΕΤ σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία των κατοίκων, που είναι και οι φυσικοί τους σύμμαχοι.
· Διάλεξαν να θυσιάσουν την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και να υπηρετήσουν τις πιο μαύρες στιγμές του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά. Και αν για τα στελέχη της Ν.Δ. εξηγείται η στάση τους (μην ξεχνάμε ότι ο Σουφλιάς προσυπέγραψε μαζί με την ΑΓΕΤ την καύση εν κρυπτώ), τι συμβαίνει με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Λειτουργούν εκτός γραμμής του κόμματος, που τελευταία έχει κάνει το περιβάλλον σημαία του, για ίδιον όφελος; Ευχόμαστε να μην πρόκειται για ένα φαινόμενο πολιτικής σήψης στο στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, και να μην είναι προάγγελος, άλλων δήθεν δημοψηφισμάτων, με απουσία θέσης των στελεχών.
Η πολιτική και οι πολίτες απαιτούν καθαρές κουβέντες.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι εδώ με καθαρό λόγο, συμπαραταγμένος με τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων".