Σελίδες

2/3/12

Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς

Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς


Τους δέκα κεντρικούς προγραμματικούς άξονές του για μια αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς «στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό μαζικό κίνημα», έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο απόφασης της πρόσφατης Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής (18-19 Φεβρουαρίου), η πρόταση του σχήματος επισημαίνεται πως αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.

Στο κείμενο κρίνεται ως αναγκαία η δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού αντιμνημονιακού - αντινεοφιλελεύθερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το οποίο θα εκφράσει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού.

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι «αγορές», το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Στην κατεύθυνση αυτή οι κύριοι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

- Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

- Ανατροπή της λιτότητας / αναδιανομή του πλούτου / εξεύρεση νέων πόρων.

- Προτεραιότητα για την Αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.

- Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς Μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

- Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό - δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

- Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

- Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας - Παιδείας - Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Υπεράσπιση της δημοκρατίας.

- Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.


Καταλήγοντας η απόφαση της ΠΣΕ υπογραμμίζει ότι "μπροστά σε αυτή την καπιταλιστική κρίση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού πόλου, ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας που θα ανατρέψει αυτές τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους. Στον πυρήνα αυτού του μετώπου πρέπει να είναι η αριστερά".