Προς: κ. Α. Ζεμπίλη, Δήμαρχο Χαλκιδέων
Κοιν: κ. Σ. Γκάβαλη, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Φαρμακίδου 15, Ενταύθα, Τηλ: 22210 - 22314 / 86300 Fax: 22210 - 23944 e-mails: info@chalkida.gr & dchalkis@otenet.gr
Χαλκίδα 21/4/2008
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Ως δημότης επιτρέψτε μου να σας εκφράσω μερικές σκέψεις και απόψεις για βάσιμες αντιρρήσεις επί της ουσίας του παρουσιασθέντος Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δ.Χ την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτές για λόγους συντομίας κειμένου παρουσιάζονται παρακάτω υπό μορφή σύντομων θέσεων. Μπορούν όμως να αναπτυχθούν λεπτομερώς στη περίπτωση που απαιτηθεί.
Το προτεινόμενο σχέδιο κρίνεται ασαφές ως προς τον χαρακτήρα του, λαθεμένο ως προς την εκπόνησή του και επικίνδυνο για το μέλλον της πόλης ως προς τους στόχους του. Μοιάζει περισσότερο με γραφειοκρατική άσκηση «επί χάρτου», παρά με στρατηγικό όραμα για τη πόλη ή έστω επιχειρησιακό σχέδιο τετραετίας. Δημιουργείται η εντύπωση ότι το προεκλογικό όραμα και οι διακηρύξεις του συνδυασμού σας, είχαν περισσότερη στρατηγική συνεκτικότητα και ποιοτικό περιεχόμενο, παρά το κείμενο που παρουσιάστηκε δύο χρόνια μετά.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για τη πόλη θα έπρεπε να γίνει με επαρκή διαβούλευση ακόμη και συνεργασία με τους όμορους Δήμους, όχι μόνο γιατί τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, αλλά και γιατί ήδη η χώρα προχωράει στον επόμενο ¨Καποδίστρια¨.
Στην παρουσιασθείσα ανάλυση που έχει σαφή υποκειμενικό χαρακτήρα και αδυναμίες, μπερδεύονται τα εσωτερικά με τα εξωτερικά στοιχεία, δεν ακολουθείται από λεπτομερή ανάλυση των αδύνατων σημείων, την απαιτούμενη προσέγγιση λογικού πλαισίου, την μήτρα προτεραιοτήτων και άρα δεν τεκμηριώνονται οι στόχοι που παρουσιάζονται.
Οι τελευταίοι, μοιάζουν περισσότερο με συγκυριακή καταγραφή των κατά καιρούς αιτημάτων διαφόρων φορέων και επαγγελματικών ομάδων, στους οποίους πλειοψηφούν σε αριθμό οι παρεμβάσεις τσιμεντοποίησης παρά πρασίνου. Απουσιάζει η προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης σύμφωνα με την υπάρχουσα στρατηγική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Ως κεντρικός στόχος εμφανίζεται η προσέλκυση κατοίκων, παρά την μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Αντίθετα παρά την αποσπασματική αναφορά που κάνει, ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο το πραγματικά αναγκαίο στόχο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στη πόλη.
Είναι απούσα η ανθρωποκεντρική αντίληψη, απουσιάζουν προτάσεις και έργα για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως: νεολαία και σύγχρονες ανάγκες της, γήρανση πληθυσμού και τρίτη ηλικία, προβλήματα απασχόλησης, μετανάστες.
Απουσιάζουν δραματικά από την εκπόνηση, το σχεδιασμό και την συνεισφορά οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών. Είναι φανερό ότι με βεβιασμένες και λειψές ενέργειες γίνεται προσπάθεια να δοθεί στο όλο εγχείρημα επίφαση διαλόγου
Απουσιάζουν επίσης χαρακτηριστικά από το σχέδιο οι προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στις υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, που βρίσκονται έξω από τα 4 τ.χλμ του κέντρου (από τα 38 τ.χλμ του Δήμου) στα οποία και αναφέρεται η πλειοψηφία των παρεμβάσεων.
Απουσιάζει ο Ευβοϊκός ως στρατηγικό σημείο αναφοράς για τη πόλη, τη σύνδεσή της με τις γειτονικές περιοχές και τη προοπτική της.
Απουσιάζουν τα σημαντικά ιστορικά – πολιτισμικά στοιχεία της πόλης ως εφαλτήρια ανάπτυξης του πολιτισμικού, ακόμη και τουριστικού της χαρακτήρα (βλέπε για παράδειγμα Χαλκιδαϊκό αλφάβητο, σχέσεις με Μεγάλη Ελλάδα, Βενετία, Σκαλκώτας κ.α.)
Ο τριτογενής τομέας παρουσιάζεται περισσότερο ως ευκαιρία προσέλκυσης δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών «διασκέδασης» παρά υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου, νέων τεχνολογιών, νέων κλάδων κλπ που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, καθορίζουν την ανάπτυξη και μπορούν να απασχολήσουν αξιοπρεπώς εκατοντάδες νέων ανέργων επιστημόνων και αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Απουσιάζει η ουσιαστική ανάλυση των δυνατοτήτων, προβλημάτων και προοπτικών των υπηρεσιών του Δήμου που καλούνται να υποστηρίξουν το σχέδιο. Πολύ περισσότερο η ανάλυση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Δήμου συνολικά.
Λυπηρό, αλλά απουσιάζει επίσης η χρηματοδοτική προσέγγιση όλων των προτεινόμενων έργων με την παρουσίαση των αναγκών χρηματοδότησής τους, των υπαρχόντων δυνατοτήτων του Δ.Χ και των προοπτικών αξιοποίησης ισχυόντων ή μελλοντικών Εθνικών ή και διεθνών προγραμμάτων ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
Τέλος ελλιπέστατη αντιμετώπιση έχουν τα εξής προβλήματα (που θα έπρεπε να αποτελούν στόχους στρατηγικών ενεργειών για τα επόμενα χρόνια):
Συγκοινωνιακό (που δεν είναι μόνο τα πάρκινγκ) και μεταφορές
Καταπατήσεις αλσυλλίων και δημοτικών εκτάσεων
Σκουπίδια και ανακύκλωση
Αυθαίρετα
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Απουσία πρασίνου
Καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο του Δήμου
Βιομηχανικά απόβλητα
Φυτοφάρμακα και νιτροποίηση εδαφών γύρω από τον ιστό της πόλης
Σπατάλη νερού & υφαλμύρωση υδροφόρου ορίζοντα
Προστασία Ευβοϊκού (ρύπανση, υπεραλίευση κλπ)
Ευελπιστώντας ότι οι προβληματισμοί που σας έθεσα θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση της αποπομπής και στην επαναδιατύπωση ενός νέου, ρεαλιστικού, ανθρωποκεντρικού Επιχειρησιακού Σχεδίου με κεντρικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.
Με εκτίμηση
Γιάννης Ζέρβας, Οικονομολόγος Μελετητής
23/4/08
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΖΕΡΒΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ετικέτες
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ