Σελίδες

20/4/08

ΠΙΣΣΩΝΑΣ: ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ) ...ΑΔΟΥΝ




Χαλκίδα, 19-4-2008

ΠΙΣΣΩΝΑΣ: ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ) ...ΑΔΟΥΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το πρωί της Παρασκευής 18/ Απρίλη , μέλη του ΣΥΝ με επικεφαλής τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γ.Ακριώτη βρέθηκαν γιά άλλη μια φορά μαζι με άλλους φορείς και πολίτες και δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού SKAI, της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"και του ραδιοφώνου "Κόκκινο", στον Πισσώνα.
Στον Πισσώνα, όπου για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ο ανεξέλεγκτος βιασμός του περιβάλλοντος από βιοτεχνίες. Η ασυδοσία είναι φανερή στον όποιον περιπατητή. Ιδιαίτερα η δραστηριότητα στη διαχείριση των αποβλήτων των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων κραυγάζει.
Αλλά δεν είναι φυσικά η οπτική ρύπανση που τρομάζει, είναι η δηλητηρίαση των εδαφών, του υδροφόρου ορίζοντα και των ποταμών Μεσσάπιου και Λήλαντα από τα απόβλητα.

Η Νομαρχία, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει εδώ και είκοσι χρόνια κατά της εγκληματικής δράσης των επιχειρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, αρκείται σε κάποια μικρά πρόστιμα, που κανείς δεν ξέρει πότε και άν εισπράττονται και που σε τίποτα δεν αλλάζουν την συμπεριφορά των συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Αντιθέτως, λειτουργούν ως φύλλο συκής για την Νομαρχία που, δήθεν, κάνει έργο ελέγχου. Kάποιες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έχουν αποδώσει ως σήμερα κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Η Περιφέρεια, φυσικά, είναι παντελώς απούσα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όταν χρειάζεται να αποτιμήσει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, βρίσκει οτι υπάρχουν "μερικά προβλήματα"....

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Καθένας κάνει ό,τι θέλει σε βάρος του περιβάλλοντος, αρκεί να έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις.

Καλούμε την Νομαρχία να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στον Πισσώνα αλλά και ευρύτερα στην Εύβοια ως προς τον έλεγχο των επιχειρήσεων και τα απόβλητά τους, και να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο:
1- Να επιβάλει πρόστιμα από εδώ και στο εξής, πραγματικά αντάξια των εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος, ώστε η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους περιβαλλοντικούς όρους να είναι επιχειρηματικά ασύμφορη.
2- Να προχωρήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αν διαπιστώσει μη συμμόρφωσή τους.



3- Οι Δευθύνσεις Περιβάλλοντος, Υγιεινής κ.α. της Νομαρχίας να παρουσιάσουν στους πολίτες της Εύβοιας το έργο τους και τα αποτελέσματά του, καθώς και Πρόγραμμα δράσης ελέγχου των επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένουν καταγγελίες πολιτών όπως γίνεται ως σήμερα.
4- Να αποφασισθεί ένα βήμα προς την διαφάνεια: να καθιερωθεί υποχρεωτικά δημοσίευση στη ιστοσελίδα της Νομαρχίας η δράση των Διευθύνσεων αυτών, με καταγραφή κάθε ελέγχου που κάνουν και του αποτελέσματός του.
5- Να σχεδιάσει η Νομαρχία έρευνες του υδροφόρου ορίζοντα όλης της Εύβοιας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμιά μας και το ΙΓΜΕ.
6- Τα ποτάμια και οι χείμαρροι,οι λιμνες αποτελούν ζωτικό στοιχείο της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Η νομοθεσία επιβάλλει την προστασία τους. Να αποτυπωθούν και χαραχθούν με ευθύνη της Νομαρχίας οι όχθες των ποταμών, σε πρώτη φάση του Λήλαντα, του Μεσσάπιου, του Δημοσάρη, του Κηρέα, του Καφηρέα, του Μανικιάτη. Να χαραχθούν παρόχθιες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στα πλαίσια των ΓΠΣ. Να απαγορευθεί η χρήση τους για αποχέτευση, ρίψη μπάζων κλπ. Να μεταφερθούν όσες μονάδες βρίσκονται δίπλα τους σε βιοτεχνικά πάρκα και αλλού . Η διευθέτηση της κοίτης τους να γίνεται με εποπτεία για αποφυγη λεηλασιας των αδρανών τους.
7- Να δημιουργήσει η Νομαρχία Διεύθυνση Υδάτων οπως ο Νόμος (ΠΔ51/2007 και Ν.3199/2003- επικύρωση της Οδηγίας της ΕΕ του 2000 για τα νερά) ορίζει -


Καλούμε την Περιφέρεια

1- Να προβεί στην καταγραφή των λεκανών απορροής των ποταμών της Εύβοιας. Ο νόμος πρόβλεπε την καταγραφή έως το τέλος του 2004. Πρόσφατα, δε, στις 31 Ιανουαρίου 2008, η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων κάθε λεκάνης απορροής.
2- Να παίξει τον ελεγκτικό ρόλο της, για τον τακτικό έλεγχο (ανά μηνα) του πόσιμου νερού όλων των Δήμων και από το εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα νιτρικά.
3- Να αξιοποιήσει τις Υπηρεσίες που διαθέτει (δ/νσεις και τμήματα) για την προώθηση μέτρων και για έλεγχο.
4- Να εντάξει τον Ευβοϊκό στο ‘’Πρόγραµµα παρακολούθησης ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος’’ του ΥΠΕΧΩΔΕ. (Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, αμερικάνικη έρευνα θεωρεί τον Νότιο ευβοϊκό από τα πιό ρυπασμένα σημεία της Μεσογείου).
5- Να δημιουργήσει Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, οπως ο Νόμος (ΠΔ51/2007 και Ν.3199/2003- επικύρωση της Οδηγίας της ΕΕ του 2000 για τα νερά) ορίζει.

Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να χαράξει Πολιτική Νερού και να πάρει μέτρα για τη διάσωσή του.

Καλούμε τους πολίτες της Ευβοιας, να συναισθανθούν την δραματικότητα του προβλήματος και να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν είτε ως άτομα είτε μέσα από οιονδήποτε φορέα (επαγγελματικό, περιβαλλοντικό, νέων, επιστημονικό, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κ.α.) ακόμη και κομματικό, μέτρα για την σωτηρία του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα καλούμε τους δημότες των Δήμων Διρφύων, Μεσσαπίων, Ληλαντίων και Αρτάκης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, να κινηθούν για την σωτηρία του Λήλαντα και του Μεσσάπιου, καθώς και όλου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Ας μη ξεχνούμε οτι η πρόσφατη ακύρωση, έστω και εν μέρει προς το παρόν, των σχεδίων για εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων, οφείλεται στην μεγάλη κοινωνική αντίδραση και δείχνει τον δρόμο και για άλλες επιτυχίες στην προσπάθεια διάσωσης του περιβάλλοντος.


Το Γραφείο Tύπου