Σελίδες

29/5/08

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ,
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Α. Η φετινή Διεθνής Μέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2008, βρίσκει την Εύβοια σε περιβαλλοντικό αναβρασμό. Όπως και η λοιπή Ελλάδα, η Εύβοια βιώνει την ασυδοσία των μεγάλων και μικρών συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος, σε όλο της το μεγαλείο.

Τα προβλήματα περιβάλλοντος αντί να μειώνονται λόγω των αποκαλύψεων για τις επιπτώσεις τους στη φύση και στην ανθρώπινη ζωή, αυξάνονται και διογκώνονται, ενώ στα παλιά προβλήματα προστίθενται και νέα:

α.Σχεδόν καθημερινά την τελευταία χρονιά, ένα νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα ή έγκλημα έρχεται στην δημοσιότητα:

-εξασθενές χρώμιο στην Αυλίδα και στον Ασωπό
-υφαλμύρωση υδροφόρου ορίζοντα στο Δήμο Ανθηδώνος
-εκτεταμένη ρύπανση από επιχειρήσεις στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα του Πισσώνα, στα ποτάμια,
-εκτεταμένη ρύπανση στον ευβοϊκό
-ακαταλληλότητα πόσιμου νερού λόγω νιτρικών στο Δήμο Αρτάκης
-πρόθεση καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα
-πρόθεση καύσης λιθάνθρακα από την ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι και την ΔΕΗ στο Αλιβέρι
-σχεδιαζόμενη αδειοδότηση της ΛΑΡΚΟ για δέσμευση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής γης για νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες

β. Συνεχίζονται και οξύνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα:
-παράνομες χωματερές, έλλειψη βιολογικών καθαρισμών
-έλλειψη ανακύκλωσης
-αυθαίρετα,
-αποψίλωση δασών και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων
-κακοποίηση ακτών και αυθαίρετες ενέργειες από ιδιώτες και Δήμους
-έλλειψη πολιτικής νερού
-έλλειψη ενεργειακής πολιτικής

γ. Ασφαλώς το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν ο θάνατος στον Μίστρο νέων ανθρώπων που προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές στο δάσος- κανονική ανθρωποθυσία στους οικοπεδοφάγους και στην αυθαίρετη δόμηση.

δ. Αλλά τα προβλήματα της Εύβοιας δεν σταματούν εδώ. Νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα σχεδιάζεται να διαπραχθούν σε βάρος του περιβάλλοντός της. Τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης (εθνικό, τουρισμού, ΑΠΕ κλπ), θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην Εύβοια αν πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με αυτούς τους σχεδιασμούς, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ κρίνονται άξιες να προστατευθούν από το κατ' όνομα Υπουργείο Περιβάλλοντος, και παραχωρούνται "με ειδικούς όρους" στην επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Β. Σε αυτόν τον ορυμαγδό προβλημάτων η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, αλλά και πολλοί Δήμοι, όχι μόνον δεν πράττουν σύμφωνα με το κοινό συμφέρον και τους κανόνες της αειφορίας του Περιβάλλοντος, αλλά λειτουργούν ως υπερασπιστές της ασυδοσίας των διάφορων μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μια συνοπτική εικόνα της δράσης τους , με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι:
-παράνομες στην ουσία τους αδειοδοτήσεις λειτουργίας,
-ελάχιστα πρόστιμα στους αυθαιρετούντες "για τα μάτια του κόσμου",
-αδιαφορία για τα προβλήματα του πολίτη
-πλημμελής και αδιαφανής, σε μεγάλο βαθμό, η λειτουργία τους και των
υπηρεσιών που εποπτεύουν
-σχεδόν ανύπαρκτη η ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα σχεδιασμού
της πόλης τους, για τους ελέγχους του νερού που είναι υποχρεωμένοι
να διενεργούν, κ.α.
Η Κυβέρνηση, εκτός των άλλων, δεν αντεπεξέρχεται στα στοιχειώδη. Οι έλληνες πάνω από ένα μήνα μετά την διαπίστωση του μεγάλου διατροφικού σκανδάλου του επιμολυσμένου από ορυκτέλαιο ηλιελαίου, περιμένουν μια υπεύθυνη ενημέρωση. Αντ' αυτής, εισπράττουν την "ρήση" υπουργού ότι τρώει... πολύ ηλιέλαιο, χαρακτηριστική για την αφασία της Κυβέρνησης και όλου του κρατικού μηχανισμού.
Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι περισσότερο από ποτέ κατά του περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Η Εύβοια για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι εκλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ως η "πίσω", η "βρώμικη αυλή" του λεκανοπεδίου.
Η Περιφέρεια λάμπει δια της παντελούς απουσίας της από έργα προσκηνίου τουλάχιστον.
Η Νομαρχία δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στον έλεγχο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν ανεμπόδιστα το νερό , το έδαφος και τον αέρα του νομού.
Ελάχιστοι Δήμοι δρουν με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Γ. Μέσα σε αυτό το απέραντα γκρίζο τοπίο, όπου η ζωή και η υγεία των ελλήνων και ιδιαίτερα των παιδιών και των μελλοντικών γενεών θυσιάζονται με την μεγαλύτερη ευκολία - γιατί αυτή είναι η τελική επίπτωση της περιβαλλοντικής ασυδοσίας, μια ελπίδα υπάρχει:
Είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των πολιτών, η μόνη ικανή για θετικές
αλλαγές στο περιβάλλον και αποτροπή νέων εγκλημάτων.
Στην Εύβοια αυτή η κινητοποίηση εκφράσθηκε με μεγάλη πολυμορφία την χρονιά που πέρασε. Εκατοντάδες Ευβοιώτες και Ευβοιώτισσες, πολλοί για πρώτη φορά, ενδιαφέρθηκαν με ενεργό τρόπο για το περιβάλλον, οργανώθηκαν σε φορείς και συντονίσθηκαν στην αντιμετώπιση ευρέως φάσματος προβλημάτων.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους του Μαντουδίου που με την πάνδημη κινητοποίησή τους απέτρεψαν την χρήση λιθάνθρακα από την ΤΕΡΝΑ.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους του Αλιβερίου που με τις διεκδικήσεις τους απέτρεψαν έως τώρα την χρήση λιθάνθρακα από την ΔΕΗ και την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιστάθηκαν με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στη ρύπανση του Πισσώνα, στη ρύπανση του τόπου από το εξασθενές χρώμιο, στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Κι αν υπάρχουν αγώνες που δεν τελεσφόρησαν, είναι γιατί η λαϊκή κινητοποίηση δεν έχει ως τώρα εύρος και δυναμισμό αντίστοιχο με τα μεγάλα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται (εξασθενές χρώμιο, Πισσώνας).

Δ. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που με τα μέλη του πήρε ενεργό και δυναμικό μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του πρόβαλε και άλλα προβλήματα της Εύβοιας, όπως το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε όλα τα παραπάνω ζητήματα στη Βουλή,
θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την αποκάλυψη των πολιτικών που υπηρετούν άκριτα το επιχειρηματικό κεφάλαιο και βλάπτουν το περιβάλλον και την ζωή, ώστε μέσω της καθολικής κινητοποίησης του λαού της Εύβοιας και ιδιαίτερα της νεολαίας της, να υιοθετηθούν φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές από όλους τους φορείς εξουσίας.

ΜΑΪΟΣ 2008