Σελίδες

2/5/08

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος.


Ομιλία του Οργανωτικού Γραμματέα του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και Προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων , Γεωργακόπουλου Δημήτρη , στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας
Συναδέλφισες ,φοι

Το Νομ. τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τους εργαζόμενους της Εύβοιας, τους ανέργους, τους μετανάστες, όλους τους ανθρώπους του μόχθου που συνθλίβονται από την ακρίβεια, τα πενιχρά μεροκάματα, την υποαπασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία.
Χαιρετίζουμε τους συνταξιούχους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία αγωνίζονται να επιβιώσουν με συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Είμαστε σήμερα εδώ και ταυτόχρονα σε κάθε πλατεία, σε κάθε φάμπρικα που ανεμίζει η κόκκινη σημαία της Πρωτομαγιάς, το λάβαρο της εργατικής τάξης.
Τιμάμε τους μαχητές και τους νεκρούς του Σικάγο τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής όλους τους αγωνιστές της τάξης μας.
Συναδέλφισες ,φοι

Ζούμε στον αστερισμό των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας.
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων προωθεί την ανατροπή και ακύρωση των κατακτήσεων μας, υπονομεύει με τις ανεύθυνες και πρόχειρες συγχωνεύσεις των ασφ. ταμείων την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και μεταθέτει την ουσιαστική λύση του προβλήματος στο μέλλον.
Καταδικάζει τους νέους στην ανασφάλιστη την μερική και την ορισμένου χρόνου εργασία με μισθούς πείνας από 300 έως 600 €. Συνεχίζει την πολιτική των διακρίσεων σε βάρος τους προσθέτοντας νέες αντεργατικές διατάξεις σε μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν από το 1992 και μετά.
Εκποιεί τον δημόσιο πλούτο που απέμεινε (Ο.Τ.Ε., λιμάνια, αεροδρόμια, Ο.Α. κ.λ.π.).
Η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη οι αστείες αυξήσεις εξανεμίζονται αμέσως από τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν τα κυκλώματα κερδοσκοπίας την στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κράτος κερδοσκοπεί με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., στα διόδια των εθνικών δρόμων και στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.



Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί διαχειριστές του σε ολόκληρο τον πλανήτη επιχειρούν να μεταφέρουν την οικονομική κρίση της μητρόπολης του καπιταλισμού στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχών του τρίτου κόσμου.
Αδιαφορούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην τραγωδία 850.000.000 ανθρώπων που βιώνουν το μαρτύριο της πείνας.
Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό το περιβάλλον που τοποθετεί το κέρδος πάνω από κάθε ανθρώπινη αξία δεν έχουν άλλη επιλογή από τον αγώνα με ταξικά χαρακτηριστικά, με σαφή προσανατολισμό που θα προωθεί την ενότητα των συνδικάτων και την ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων.
Ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τις πενιχρές αυξήσεις που υπογράφηκε από την Γ.Σ.Ε.Ε., ακόμα περισσότερο στην ιστορική συγκυρία που έγινε, όταν δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν στους δρόμους για να αντιπαλέψουν τον αντιασφαλιστικό νόμο.
Όπως είναι τεράστιο λάθος να επιμένουν οι συναγωνιστές του Π.ΑΜ.Ε. στην επιλογή της διάσπασης του εργατικού κινήματος με την πεποίθηση ότι μόνον αυτοί είναι αγωνιστές και όλοι οι άλλοι είναι δομικά στοιχεία και μηχανισμοί που αναπαράγουν το σύστημα.
Το εργατικό κίνημα στην ιστορική του διαδρομή, είχε κατακτήσεις και νίκες μέσα από διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδεολογικές διαφορές ακόμα και συγκρούσεις.
Αγωνιζόμαστε για την πιο πλατιά ενότητα των εργαζομένων, για την ενίσχυση και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων για να είναι η Πρωτομαγιά αυτή η αφετηρία νέων αγώνων στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στους πολέμους, στις κοινωνικές αδικίες, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στον περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.