Σελίδες

11/5/08

Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Συνεδρίαση ΚΠΕ 10/5/2008


10/05/2008
Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Συνεδρίαση ΚΠΕ 10/5/2008
1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες.
Είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και ιδιαίτερα μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.
Αυτή η διεθνής καπιταλιστική κρίση εκφράζει την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και τη ρεαλιστικότητα να ακολουθηθούν εναλλακτικοί στο νεοφιλελευθερισμό προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι.
2. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος της διεθνούς κρίσης, την οποία βιώνει με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες που αφορούν πρώτα απʼ όλα τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.
Η ελληνική οικονομία ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5%μ ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.
Η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα «καρτέλ» που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους. Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες (2007).
Ιδιαίτερα δυσβάσταχτη γίνεται η κατάσταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια περίοδο που αυξάνονται περαιτέρω τα ήδη ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών. Μια από τις πλέον τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ο αυξανόμενος αριθμός κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο εντός του 2008. Η αντιμετώπιση των ληστρικών πρακτικών των Τραπεζών γίνεται κεντρικός στόχος για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και τη στήριξη της οικονομίας.
3. Η ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση, αντί να αντλήσει θετικά συμπεράσματα από την κρίση και τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και σχεδιάζει να εντείνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές «μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμανιών ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τ.Τ., κ.λ.π.) με προοπτική την εκποίηση ό,τι του δημόσιου σʼ αυτή τη χώρα. Σχεδιάζει, στο όνομα της «flexicurity», την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Νέα εισπρακτικά μέτρα, ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές συνδέονται στενά με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που ακολουθούνται στο επίπεδο της Ε.Ε. και οι οποίες, αντί να χαλιναγωγούν τις επιπτώσεις της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, τις επιτείνουν, μεγεθύνοντας τις δραματικές συνέπειες στα κράτη μέλη και στους ευρωπαϊκούς λαούς.
4. ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα, με το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, εναλλακτικού στον νεοφιλελευθερισμό, προγράμματος, με ορίζονται τον σοσιαλισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, αναδεικνύουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή κρισιακή συγκυρία για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών. Στόχος η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.
Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των Συνδικάτων και των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο κοινές απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη συνολική ανακοπή και ματαίωση του κύματος των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.
Πρόταση για άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης). Το διορθωτικό αυτό ποσό μπορεί να φτάνει π.χ. τα 200 ευρώ το μήνα το 2008 για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και 100 ευρώ το 2009. Το διορθωτικό αυτό ποσό να χορηγηθεί ολόκληρο για μισθούς και συντάξεις μέχρι ορισμένου ύψους (π.χ. 1000 ευρώ το μήνα) και από κει και πάνω η χορήγησή του να βαίνει κλιμακωτά μειούμενη. Το δημοσιονομικό κόστος αυτού του διορθωτικού επιδόματος μπορεί να καλυφθεί τόσο από τα αυξημένα έσοδα, λόγω ΦΠΑ, του δημοσίου εξαιτίας των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες όσο και από την αύξηση της φορολογίας των κερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα κέρδη από κεφαλαιακές υπεραξίες.
Πρόταση για άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου επίδοσής του, ώστε να καλύπτει τους μακροχρόνια άνεργους.
Χορήγηση κάρτας δωρεάν μεταφοράς στους άνεργους και σπουδαστές για τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ειδικό βοήθημα ανεργίας στους νέους και τις νέες που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τουλάχιστον στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ, αν εντός διμήνου από την εγγραφή τους στις καταστάσεις ανέργων του ΟΑΕΔ, δεν έχουν βρει εργασία.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των τιμών, πρώτα απʼ όλα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με τη θεσμοθέτηση ειδικών έκτακτων μέτρων για τη χαλιναγώγηση της καλπάζουσας ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να θεσπιστεί άμεσα αυστηρός κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εμφανίζουν υπέρμετρες αυξήσεις, από την παραγωγή ή την εισαγωγή έως την λιανική πώληση, με την ταυτόχρονη επιβολή εύλογου ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους.
Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ακραίες περιπτώσεις κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για την άμεση επιβολή ανώτερης οροφής στις τιμές.
Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των κοινωφελών υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανάκληση των υπέρμετρων αυξήσεων στα εισιτήρια μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια.
'Aμεση ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξοπλισμός της με έκτακτες αρμοδιότητες και δραστική παρέμβασή της στις αγορές, πρώτα από όλα στα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για τον έλεγχο και το «σπάσιμο» των καρτέλ που ενδημούν στους περισσότερους κλάδους.
Αναθεώρηση της στάθμισης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ώστε να προσεγγίσει το σύνολο των ειδών και υπηρεσιών που αγοράζει η εργατική και λαϊκή οικογένεια.
'Aμεση και ουσιαστική ενίσχυση και εξυγίανση των υπηρεσιών ελέγχου των αγορών.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε μια φάση νέας ανόδου των επιτοκίων, μεγάλης ακρίβειας, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, χρειάζονται άμεσα ειδικά μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών και αποτροπής μιας κρίσης στο χώρο των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα μπορούσε να πάρει τραγικές διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό:
Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΑΤΕ, το Τ.Τ. αλλά και η ΕΤΕ, όχι μόνο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω, αλλά και να συντονιστούν άμεσα για να αναλάβουν ένα ευρύτερο κοινωνικό ρόλο στην κατεύθυνση της συγκράτησης και μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων, ειδικότερα σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες και παραμεθόριες περιοχές.
Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για το «σπάσιμο», με την ενεργοποίηση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του «καρτέλ» των Τραπεζών και τη θεσμοθέτηση του ελέγχου των επιτοκίων με στόχο να μειωθεί το υπέρογκο άνοιγμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, ώστε σε πρώτη φάση να φθάσουν στο μέσο όρο της ευρωζώνης.
Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών, εφόσον η τελευταία είναι κάτω από ένα ορισμένο ύψος αντικειμενικής αξίας και εμβαδού. Γενικότερα, να θεσπιστεί η κατάργηση της δυνατότητας των Τραπεζών να προβαίνουν σε κατάσχεση ή να βγάζουν στον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία που έχουν υπό την κατοχή τους τα νοικοκυριά, εφόσον η τελευταία είναι κάτω από ορισμένο εμβαδόν και ύψος αντικειμενικής αξίας.
Να καταργηθούν άμεσα, κατά τη λήψη οποιουδήποτε δανείου, οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις, και χρηματικές επιβαρύνσεις («ψιλά γράμματα»), πέραν της δέσμευσης του δανειολήπτη με συγκεκριμένη σαφή και διάφανη επιτοκιακή σύμβαση
Να νομοθετηθεί άμεσα η κατάργηση της πληθώρας των χρεώσεων από τις Τράπεζες προς τους συναλλασσόμενους, οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα Δικαστήρια.
Να απαγορευτεί η ύπαρξη επιτοκίων -ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια- ανώτερων του εξωτραπεζικού επιτοκίου (το οποίο σήμερα είναι, περίπου, 10%)
Να εφαρμοστεί κανονισμός για τη διαγραφή των πανωτοκίων στα δάνεια που έχουν συναφθεί και να θεσμοθετηθεί εφεξής η πλήρης κατάργηση των πανωτοκίων
Να επαναφερθεί το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κάτω από ορισμένο εμβαδόν και ύψος αντικειμενικής αξίας.
Να αναλάβουν ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με τις υπό δημόσιο έλεγχο Τράπεζες, ένα ειδικό έκτακτο πρόγραμμα χαμηλότοκης δανειοδότησης, κυρίως νέων ζευγαριών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και ένα ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων
Να καταργηθεί ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών και να αναθεωρηθεί πλήρως ο ρόλος του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ «FLEXICURITY»
Στα πλαίσια της στρατηγικής μας θέσης για σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους απασχόλησης προτείνουμε την άμεση:
Ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις κατʼ εφαρμογή και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για προώθηση της «flexicurity»
Κατάργηση του καθεστώτος της επινοικίασης εργαζομένων
Ακύρωση των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπουν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με χειρότερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Πλήρη αλλαγή προσανατολισμού των προγραμμάτων «stage» ώστε να ανταποκρίνονται στον πραγματικό σκοπό τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και όχι για υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης. Λειτουργία τους με διαφανή και αξιοκρατικά -όχι πελατειακά- κριτήρια, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όσους συμμετέχουν και αμοιβές που δεν θα είναι κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυστηρή κατάργηση, με αντίστοιχους ελέγχους, των εργασιακών σχέσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών και συμβάσεις έργου, εφόσον υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, πράγμα το οποίο γίνεται σε όλο και πιο εκτεταμένη βάση.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο γενικότερης προοδευτικής αλλαγής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος προτείνουμε και διεκδικούμε:
Την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου και τη συνέχιση των υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Εφαρμογή δέσμης μέτρων για την δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας
Τη θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης (2/9, 3/9, 4/9)
Την αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων από τις αλλεπάλληλες καταληστεύσεις και την θεσμοθέτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η γεωκτηνοτροφική παραγωγή οδηγείται σε κατάρρευση λόγω της μεγάλης αύξησης των γεωργικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών από τη μία και της μείωσης των τιμών παραγωγού σε βασικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσα μέτρα:
Αυστηρός έλεγχος των τιμών των γεωργικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και ουσιαστικός κοστολογικός έλεγχός τους
Έκτακτη επιδότηση στα γεωργικά μέσα και εφόδια ώστε να συγκρατηθεί και να μειωθεί το κόστος παραγωγής
Επιστροφή των χρημάτων που έχουν πληρώσει οι αγρότες το 2007 και το 2008 για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης
Μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή
Ριζική αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποζημίωση των πυρόπληκτων αγροτών και παραγωγών, ώστε να αποζημιωθούν κατά 100% για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού