Σελίδες

12/6/12

Νερό στο κρασί του βάζει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την εφαρμογή του Μνημονίου, κ. Oli Rehn, με απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου
·         Ν. Χουντής προς Κομισιόν: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες θα του ζητήσετε έγγραφες δεσμεύσεις, για την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως κάνατε με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ;
·         Oli Rehn: (σε ελεύθερη απόδοση): Έλα βρε αδελφέ... δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας... θα τα βρούμε
Νερό στο κρασί του βάζει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την εφαρμογή του Μνημονίου, κ. Oli Rehn, με απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση που κατέθεσε αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης του Μάη, ο Ν. Χουντής, ζητούσε να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα ζητήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ έγγραφες δεσμεύεις όπως αυτές που ζήτησαν και έλαβαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπενθύμιζε ότι σε προηγούμενη απάντηση ο κ. Ρεν ισχυρίζονταν ότι «ένα τέτοιο αίτημα εγγράφων δεσμεύσεων είναι ενδεδειγμένο» αφού «οι δανειστές επιθυμούν να έχουν καθησυχαστεί ως προς τη δέσμευση της Ελλάδας να σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους, παρά τις όποιες αλλαγές κυβέρνησης». Ο Ν. Χουντής κατέληγε στο ερώτημα, αν μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17/6/2012, κι εφόσον αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ, θα του ζητήσει η Κομισιόν ή άλλα θεσμικά όργανα “να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 26ης Οκτωβρίου 2011 και ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής”.
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν, εμφανίζεται διαλλακτικός, σε αντίθεση με την αδιάλλακτη απαίτηση του πρόσφατου παρελθόντος για έγγραφες δεσμεύσεις, που εξευτέλισαν τους ηγέτες των κυβερνητικών πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρεν απαντώντας στη ερώτηση του Ν. Χουντή, αφού φροντίζει να διευκρινίσει ότι το Μνημόνιο «αναπροσαρμόζεται ελαφρώς ανά τρίμηνο, πριν εκδοθεί απόφαση για εκταμίευση, και συμφωνείται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ» καταλήγει «Η Επιτροπή δεν επιθυμεί να εκφράσει εικασίες για το αν, στο μέλλον, παράλληλα με υπογραφή που δεσμεύει την κυβέρνηση, οι επίσημοι δανειστές θα επιθυμούσαν επίσης να λάβουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα κόμματα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων.»
12.06.2012                                                                                      Το Γραφείο Τύπου
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση

Θέμα: Έγγραφες δεσμεύσεις για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.
Σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε στο σημείο 16 της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 26ης Οκτωβρίου 2011, ζητήθηκαν έγγραφες δεσμεύσεις από τα «μεγάλα» πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ότι συμφωνούν με «τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή τους». Αυτή την ερμηνεία υιοθέτησαν ρητά τόσο ο Επίτροπος κ. Ρεν αλλά και άλλοι θεσμικού παράγοντες της ΕΕ. Μάλιστα σε γραπτή ερώτησή μου E-011047/2011 (6.12.2011) η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι «ένα τέτοιο αίτημα είναι ενδεδειγμένο» αφού «επιθυμούν οι δανειστές να έχουν καθησυχαστεί ως προς τη δέσμευση της Ελλάδας να σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους, παρά τις όποιες αλλαγές κυβέρνησης». Οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) τις οποίες είχαν ζητήσει, υπογράφηκαν από τα κόμματα που συμμετείχαν τότε στη κυβέρνηση της Ελλάδας.
Στις εκλογές που έγιναν στις 6.5.2012 στην Ελλάδα αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), με πολύ μικρή διαφορά από το πρώτο, κόμμα που δεν είχε υπογράψει την δήλωση εφαρμογής της συμφωνίας. Κατόπιν του ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι χρειάζεται το κόμμα αυτό, εάν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 26ης Οκτωβρίου 2011 και ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής;
Εξακολουθεί να θεωρεί η Επιτροπή ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι «ενδεδειγμένο»;
Απάντηση του κ. Rehn
Η εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) υπόκειται σε όρους οικονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Οι όροι αυτοί αναλύονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) που συζητήθηκε μεταξύ της Επιτροπής (η οποία ενεργεί εξ ονόματος των κρατών μελών της ευρωζώνης) και της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ΜΣ αναπροσαρμόζεται ελαφρώς ανά τρίμηνο, πριν εκδοθεί απόφαση για εκταμίευση, και συμφωνείται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ.
Η Επιτροπή δεν επιθυμεί να εκφράσει εικασίες για το αν, στο μέλλον, παράλληλα με υπογραφή που δεσμεύει την κυβέρνηση, οι επίσημοι δανειστές θα επιθυμούσαν επίσης να λάβουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα κόμματα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων”.