22/6/12

Πουθενά δεν γίνεται λόγος για ...επαναδιαπραγμάτευση

22/06/2012

Δήλωση  της  Ρένας  Δούρου  με  αφορμή  το  χθεσινό  Eurogroup

«Σιγά – σιγά στήνεται το σκηνικό, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Το χθεσινό Γιούρογκρουπ, στο οποίο μετείχε εκ μέρους της Αθήνας, ο κ. Ζαννιάς και όχι ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Ράπανος, είχε μεν διερευνητικό χαρακτήρα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώσει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος του μήνα το 1 δις ευρώ που είχε αυθαίρετα (άνευ εξηγήσεων και χωρίς καμία διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς) αφαιρεθεί από τη δόση του Μαΐου.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι η Τρόικα θα επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αθήνα, προκειμένου, με την κυβέρνηση Σαμαρά, «να επικαιροποιήσει» το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας στη χώρα». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισαν ότι η τρόικα θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος, «τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει», προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
Επειδή είναι γνωστό ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή τις διατυπώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων: επικαιροποίηση, εξέταση, στόχοι – όλα σε ευθεία αναφορά με το δοσμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για «επαναδιαπραγμάτευση». Αναμένουμε τη συνέχεια : μετά από το «δώρο» του ενός δις, ποιες λέξεις θα επιλεγούν για να καλύψουν τη μνημονιακή πραγματικότητα;»
To Γραφείο Τύπου