του Γιάννη Ζέρβα,
μέλους της Ν.Ε Εύβοιας του ΣΥΝ
«Παρά το γεγονός ότι η προπαγάνδα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου με αιχμή τα πλαστά διακυβεύματα ευρώ ή δραχμή / εντός ή εκτός της ευρωζώνης πέτυχε το στόχο της φοβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε την πρώτη θέση, εν τούτοις είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών.
Στη ζωή η ευνοϊκότερη περίπτωση συμβαίνει πάντα τη δυσμενέστερη στιγμή. Έτσι έγινε και με τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθαν τη χρονιά που η κοινωνία μας ζει ένα από τους χειρότερους εφιάλτες της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Μένει όμως το γεγονός της τεράστιας και σταθερής δυναμικής του σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Από μειοψηφία στο εκλογικό σώμα και στο κοινοβούλιο έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και έχασε τη πρώτη θέση το Μάη για μόλις 2,07% και τον Ιούνη για 2,77% και μόλις 172.000 ψήφους.
Αιτίες για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν στα επόμενα:
- Ο αντικειμενικός φόβος του μέσου ψηφοφόρου για το αύριο
- Η «υψηλή» καθοδήγηση της προεκλογικής εκστρατείας ΠΑΣΟΚ & ΝΔ (και όπως αποδείχτηκες εκ των πράξεων της και της ΔΗΜΑΡ) από εξωγενείς παράγοντες (νεοφιλελεύθεροι και μη παράγοντες της ΕΕ & των ΗΠΑ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)
- Η άμεση κινητοποίηση υπέρ του θέματος αυτού από ενδογενείς παράγοντες (τραπεζίτες, επενδυτές, κερδοσκόποι, βιομήχανοι, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, παπαγαλάκια και λαμόγια κ.α) οι οποίοι έδρασαν συνεχώς και αυξανόμενα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
- Η ευαισθησία σε αυτό το θέμα των μεσαίων και υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων και η παρόμοια ευαισθησία συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Η ανεπαρκής και λαθεμένη αντιμετώπιση του θέματος αυτού από τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης (με εξαίρεση τον Α. Τσίπρα, Γ. Δραγασάκη και 1-2 άλλων). που όμως αμέσως μετά η πολυγλωσσία των υπόλοιπων δημιουργούσε ευνοϊκές προϋποθέσεις στους αντιπάλους μας να μας λένε ότι έχουμε πληθώρα απόψεων, ανικανότητα σύνθεσης, άγνοια πραγματικότητας και ενίσχυε τις άλλες αιχμές της αντίπαλης προπαγάνδας περί ανικανότητας διακυβέρνησης, χτισίματος συμμαχιών κλπ
- Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ μας δεν επικεντρώθηκε όσο έπρεπε στη Ν.Δ και το Σαμαρά, στη Μπακογιάννη και το ρόλο της και στη Χρυσή Αυγή (ειδικά για το νεανικό ακροατήριο)
- Επίσης δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς οι μύθοι: α) Ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική πολιτική στα Μνημόνια (θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα) β) Ο στόχος της τρόικας είναι να «σώσει» την Ελλάδα γ) Η κύρια αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά
- Ο ΣΥΡΙΖΑ από οργανωτική σκοπιά έμοιαζε σαν ένας πολύ αδύναμος εκλογικός μηχανισμός, που δεν μπορούσε στοιχειωδώς να κινητοποιήσει τις χιλιάδες πολιτών που τον προσέγγιζαν τις τελευταίες βδομάδες. Το ελπιδοφόρο είναι ότι αρκετοί έδωσαν την εκλογική μάχη μόνοι τους, χωρίς την οργάνωση και ίσως και με καλλίτερο αποτέλεσμα.
Εκτός των παραπάνω αξίζει να μελετηθεί το φαινόμενο ότι στις εκλογικές περιφέρειες 1ης & 2ης Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Αττική η ΝΔ μεταξύ Μάη και Ιούνη σε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους ψήφους της κατά 21.000 παραπάνω στην Α’ Αθήνας, κατά 45.000 παραπάνω στη Β’ Αθήνας, κατά 10.000 παραπάνω στο Πειραιά (Α’+Β’), κατά 18.500 παραπάνω στις Α’ & Β’ Θεσ/νίκης και κατά 6.000 περισσότερο στην Αττική. Συνολικά σε αυτές τις περιοχές που έχουν το 36,5% του εκλογικού σώματος κατά 100.500 ψήφους ή το 58,4% της συνολικής διαφοράς των 172.000 ψήφων. Στο υπόλοιπο 63,5% του εκλογικού σώματος κέρδισε μόνο το 41,6% της διαφοράς της από το ΣΥΡΙΖΑ. Από ότι μας δείχνει αυτή η αναντιστοιχία, φαίνεται ότι στην επαρχία υπήρξαν μεγαλύτερες αντιστάσεις στο φόβο και για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλίτερη και πιο σταθερή δυναμική σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το γενικόλογο πρόσφατο κείμενο (χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές) της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που έφτιαξαν κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μνημονιακό της προσανατολισμό και θέτει στο ΣΥΡΙΖΑ και στο λαϊκό κίνημα νέα καθήκοντα και ευθύνες. Η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντί της μαζί με όλη τη κοινωνία. Θα βοηθήσει την κοινωνία έτσι ώστε να λύσει τα μεγάλα ζητήματα στις μεγάλες μέρες που θα έρθουν και που θα «συγκεντρώνουν μέσα τους από είκοσι χρόνια»
Οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια στις πρόσφατες εκλογές:
Ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάη του 2012 έλαβε στην Εύβοια 25.366 ψήφοι και 18,53% (1,66% πάνω από το πανελλαδικό του). Το ποσοστό του εκτινάχθηκε κατά 14,72 μονάδες πάνω από το ποσοστό των εκλογών του 2009 και από 5ο κόμμα στο νομό ήρθε πρώτο. Το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε το καταλύτη για την πορεία του στις εκλογές του Ιούνη. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε μερικά πρώτα στοιχεία αυτών των αποτελεσμάτων και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε μερικά αρχικά συμπεράσματα για τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.
Η συμμετοχή των εκλογέων στις εκλογές του Ιούνη στο νομό ήταν κατά 2,54% μικρότερη από ότι το Μάη, όμως μεγαλύτερη του πανελλαδικού μέσου κατά 3,09%.
Η έλλειψη σταυρού από τη ψηφοφορία του Ιούνη και η πολιτική πόλωση επέδρασαν σαφώς στη μείωση των άκυρων – λευκών κατά 1,33% (από 3.058 σε 1.152). Το ποσοστό άκυρων – λευκών τον Ιούνη στο νομό είναι επίσης μικρότερο του πανελλαδικού μέσου (0,86% έναντι 0,99%)
Και πάλι τον Ιούνη ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα στο νομό (29,82% έναντι 26,89% πανελλαδικά). Παρά τη πρωτιά της ΝΔ στη χώρα, το αποτέλεσμα της στην Εύβοια ήταν κατά 5,02% χαμηλότερο από το πανελλαδικό μέσο όρο. Ένα μέρος της εξήγησης μπορεί να αναζητηθεί στα ψηλότερα ποσοστά πανευβοϊκά (σε σύγκριση με τα πανελλαδικά τους) των κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ. Το άθροισμα αυτής της διαφοράς και των λοιπών κομμάτων είναι 4,46% ποσοστό που πλησιάζει το 5,02%. Οι διαφορές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΛΑΟΣ στην Εύβοια από το πανελλαδικό τους μέσο όρο θα πρέπει να αναζητηθούν στο ρόλο των ντόπιων στελεχών τους και στο προσωπικό παράγοντα. Η διαφορά της Χρυσής Αυγής χρήζει περισσότερης μελέτης και προσοχής, ίσως παίζουν κάποιο ρόλο οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάποιων περιοχών του νομού και η έλλειψη νεολαιϊσττικού κινήματος..
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν σημαντικές διαφορές με το μέσο όρο τους πανελλαδικά. Το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή πτώση 0,22% σε σύγκριση με το πανελλαδικό. Το ΚΚΕ πτώση 0,42%, η Δημιουργία ξανά -0,53%, και η ΔΗΜΑΡ -0,78%.
Σύμφωνα με το κοινό exit poll των τηλεοπτικών καναλιών, στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών συγκεντρώνει το 34%. Οι ηλικίες άνω των 60 βασικά ψήφισαν ΝΔ (42%) με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο (18%) και το ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 16%. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες στήριξαν επίσης τη ΝΔ. Οι άνεργοι ψήφισαν ΝΔ σε ποσοστό > 20%
Τον Ιούνιο σε σύγκριση με το Μάη ενώ ψήφισαν 5.286 λιγότεροι ψηφοφόροι, τα έγκυρα ψηφοδέλτια στο νομό ήταν μόνο κατά 3.380 λιγότερα λόγω του μικρότερου αριθμού άκυρων και λευκών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 39.821 ψήφους και 29,82% (2,93% πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό) και είχε αύξηση κατά 14.455 ψήφους σε σχέση με το Μάη (11,29 μονάδες)
Η ΝΔ μαζί με το κόμμα της Μπακογιάννη ήρθε δεύτερη με αύξηση 10.771 ψήφων (8,47 μονάδες)
Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα κόμματα έχουν μείωση σε σύγκριση με το ποσοστό που είχαν το Μάη: Μεταξύ αυτών οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: -4,52%, το ΚΚΕ: – 4,21%, το ΛΑΟΣ: -1,94%, οι Οικολόγοι Πράσινοι: - 1,92%, η Δημιουργία Ξανά: – 1.37%, το ΠΑΣΟΚ: -0,74%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: - 0,7%, η ΔΗΜΑΡ: - 0,67%. Τα λοιπά εκτός των αναφερομένων πιο πάνω είχαν επίσης αθροιστικά μείωση 3,68%
Για το ΚΚΕ: Δεν βοήθησαν τη γραμμή (συνονθύλευμα τροτσκιστικών και σταλινικών απόψεων) της ηγεσίας του ούτε η καλλίτερη οργάνωση, ούτε οι συκοφαντίες και η λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι περιοδείες και η συνεχής παρέμβαση στα κοινά που είχε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε η κινητοποίηση τους και η ομιλία της Παπαρήγα στη παραλία. Το καταβύθισε (-4,21%) η λαθεμένη πολιτική του.
Για τη ΔΗΜΑΡ: Είχε πτώση στο νομό κατά 1.096 ψήφους (0,67% σε ποσοστό). Υποστηρίζει τη μνημονιακή κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη λαϊκή οργή και το μήνυμα της κάλπης. Το μέλλον της ΔΗΜΑΡ εξαρτάται πια από την πολιτική που θα εφαρμόζουν οι υπουργοί του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ υπό τις ευλογίες των ξένων και ντόπιων τραπεζών και των νεοφιλελευθέρων πολιτικών που κυριαρχούν στους θεσμούς της τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ). Το έκανε μάλιστα τη στιγμή που τα δυο αυτά κόμματα της διαπλοκής και της διαφθοράς μπορούσαν να σχηματίσουν αυτοτελώς κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι ξεπέρασε τις αναστολές που είχε μετά το αποτέλεσμα του Μάη και καθόρισε τη στρατηγική της επιλογή, που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από την υποστήριξη της πολιτικής του μνημονίου, την αποκοπή οριστικά από το πολιτικό τόξο της αριστεράς και τη προοπτική ένταξης στη διεθνή σοσιαλδημοκρατία. Είναι το «μοιραίο» βήμα που έκανε στη πορεία ολοκλήρωσης ενός σταδιακά και συστηματικά εξελισσόμενου σχεδίου της ηγετικής της ομάδας. Σημαντικό δεδομένο που θα εκφραστεί σύντομα είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των πράξεων της ηγεσίας της και των διαθέσεων και οραμάτων σημαντικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της.
Για τη Χρυσή Αυγή: Κρατήθηκε στα ίδια μεταξύ Μάη και Ιούνη. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το φαινόμενο. Να αναδείξουμε ειδικά στη νεολαία (13% πήρε στις ηλικίες 18-29 ετών) ότι είναι συστημική δύναμη, εφεδρεία του συστήματος που τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.
Το μέσο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ για τα 440 εκλογικά τμήματα του νομού είναι 29,13%. Πάνω από 29,13% και μέχρι 52,63% (που ήταν το μέγιστο αποτέλεσμα) είχε στα 250 από αυτά. Κάτω από 29,13% και μέχρι 5,56% (που ήταν το ελάχιστο) είχε σε 190 εκλογικά τμήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στους 6 από τους 8 δήμους του νομού και δεύτερος σε 2 (Ερέτριας-Αμαρύνθου και Καρυστίας)
Το βέλτιστο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν 4,55% στο Δήμο Κηρέως-Λίμνης το 2009 μεταφέρθηκε στο Δήμο Χαλκίδας και για τις δυο αναμετρήσεις του 2012 (20,59% το Μάη και 32,42% τον Ιούνη). Από τις παλιές δημοτικές ενότητες η Νέα Αρτάκη έδωσε το ψηλότερο ποσοστό 35,16%, ακολουθούμενη από τη Χαλκίδα 33,03% και το Ληλάντιο 32,97%
Το χείριστο ποσοστό από το Δήμο Ερέτριας-Αμαρυνθίων 2,73% το 2009, μεταφέρθηκε στο Δήμο Καρυστίας το Μάη (12,95%) και στους Ετεροδημότες τον Ιούνη (23,27%)
Στις παλιές δημοτικές ενότητες τα μικρότερα ποσοστά έχουν: κοινότητα Καφηρέως: 18,18%, δήμος Στυρέων: 21,84%, και δήμος Μαρμαρίου: 21,83%
Η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ Μάη και Ιούνη ήταν 74% στο Δήμο Καρυστίας, ενώ είχε 73% αύξηση στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Η μικρότερη αύξηση ήταν 15% στους Ετεροδημότες
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο που έρχεται πρέπει να κερδίσει τρία σημαντικά στοιχήματα
Το πρώτο αφορά την άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης από τη θέση του δεύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο και στο Λαό απέναντι σε μια ετερόκλητη και αντιλαϊκή κυβέρνηση τριών κομμάτων που συγκλίνουν στην υπεράσπιση και προώθηση του μνημονίου. Η δύσκολη κατάσταση της οικονομίας, η τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια και οι σχέσεις της χώρας με τη τρόϊκα θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα στα οποία πολύ σύντομα θα δοθούν σημαντικές μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πολιτικών. Υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνέπεια μεταξύ του προεκλογικού λόγου και της πολιτικής στάσης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χτύπημα της διαπλοκής, πολιτικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής και ενιαία γλώσσα στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι μερικές μόνο από τις κατευθύνσεις που έχει ήδη προκρίνει.
Το δεύτερο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προτεραιότητα στην αλληλεγγύη ως μορφή δράσης, χωρίς βεβαίως να απορρίπτονται οι παραδοσιακές μέθοδοι πάλης του μαζικού κινήματος. Έμφαση στη δημιουργία και στήριξη δικτύων αλληλεγγύης ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας άνεργος ή φτωχός χωρίς πρόσβαση στα στοιχειώδη αγαθά. Όπως δήλωσε ο Α.Τσίπρας στο Reuters: "η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές".
Τελευταίο στοίχημα στη σειρά αλλά όχι σε σημασία είναι η συγκρότηση νέου κόμματος που θα αποτελεί συνέχεια του παλιού (με την έννοια του οράματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και της εκλογικής βάσης) αλλά με τέτοια νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα το κάνουν διαφορετικό και νέο, ικανά να οδηγήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στη κυβερνητική εξουσία. Επείγει η συγκρότηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τα νέα δεδομένα (αξιωματική αντιπολίτευση).Και χρησιμοποιώ σκόπιμα τη λέξη «συγκρότηση». Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε ουσιαστικά νέο κόμμα, με νέες διαδικασίες και καταστατικό, με νέους ανθρώπους και σε ηλικία και σε ιδέες. Η ζωή έδειξε ότι τα παλιά κόμματα (σαν οργανισμοί -φωτογραφία του κόμματος νέου τύπου που έλεγε ο Λένιν, πέθαναν) Αυτό ισχύει για όλους τους κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε, να βρούμε, να αξιολογήσουμε και να αποδεχτούμε νέους τρόπους συμμετοχής, οργάνωσης και λειτουργίας
Στόχος μας είναι να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο εκφραστή του κεντροαριστερού χώρου, ώστε να εκφραστούν μέσα από αυτόν όλες οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων.
Τρία στοιχήματα αλληλένδετα που για να τα κερδίσουμε θα πρέπει να δουλέψουμε ταυτόχρονα και για τα τρία, με υπομονή, επιμονή, όραμα και θυσίες μαζί με όσους στήριξαν εκλογικά και στηρίζουν μετεκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι η δύναμή μας, και για αυτό δεν θα χάσουμε Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα χάσει η χώρα μας και ο Λαός μας την ιστορική ευκαιρία να γίνουν πραγματικές ανατροπές στην κοινωνία και να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη.
Παραφράζοντας τον Gaston Bachelard θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δράσει έτσι στο επόμενο διάστημα ώστε να δώσει στη πολιτική του δυναμική μαζί με το κυβερνητικό του πρόγραμμα, τη σκιώδη κυβέρνηση που θα φτιάξει και τη δράση του, την αταξία και την επιθετικότητα που κανείς στο εξωτερικό (νεοφιλελεύθερη ηγεσία ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΗΠΑ) ούτε στο εσωτερικό θα μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει.