Σελίδες

16/4/10

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ , ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟN NΟΜΟ EYBOIΑΣ



Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ,
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟN NΟΜΟ EYBOIΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ζούμε μια περίοδο βαθιάς και εξελισσόμενης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης,.Στό νομό μας οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πασιφανείς.

Η αποβιομηχάνιση της Εύβοιας πού έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 80 συνεχίζεται. Και οι τελευταίες βιομηχανικές μονάδες πού έχουν απομείνει φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα( υπαρκτά ¨η όχι). Σε συνδυασμό δε με το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας,τά προβλήματα πού αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν παραπέρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός λόγω της ύφεσης, τά διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή αναμένεται να εκτοξεύσουν στα ύψη την ήδη υψηλή ανεργία.

Η κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο σαν απάντηση στην αποβιομηχάνιση και στη συρρίκνωση της παραγωγής ακολούθησαν το μοντέλο πού εφαρμόσθηκε και στην υπόλοιπη καπιταλιστική δύση. Συντήρησαν την <ανάπτυξη> με την ασύστολη κατανάλωση μέσω του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, επιχειρήσεων συνεταιρισμών, Δήμων και του ίδιου του Κράτους χωρίς να γίνουν επενδύσεις πού να αυξάνουν την παραγωγή. Επίσης για την Εύβοια καλλιέργησαν την προσδοκία ότι λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα και με την βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων θα αναπτυχθεί οικιστικά και έτσι την εγκατέλειψαν στην άναρχη οικιστική ανάπτυξη. Αυτό σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα χωρίς ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, με τη ρύπανση των νερών την καταστροφή των δασών, την καταπάτηση των ακτών και παραποτάμιων περιοχών Η ρύπανση των νερών στα Μεσσάπια,στον Ασωπό στον Ευβοϊκό και οι τελευταίες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες αποκάλυψαν τα προβλήματα αυτά.

Μα θα ρωτήσει κανείς αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα?. Πολύ λίγα σε σχέση με τις δυνατότητες πού υπήρξαν.

Στην Εύβοια δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν καμιά σοβαρή εξαγγελία τους σε σχέση με τις στοιχειώδης ανάγκες για ένα οδικό δίκτυο στο νομό για να μην είμαστε πρωταθλητές στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα Στις εξαγγελίες .έμεινε και το νοσοκομείο .

Ακόμα και αυτά τα κονδύλια που διατέθηκαν από τους αναπτυξιακούς νόμους,τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ εκτός από λίγες εξαιρέσεις ο περισσότερος όγκος των

κονδυλίων πήγε σε ευκαιριακές άκαιρες επενδύσεις και σε έργα βιτρίνας.

Μεγάλο μέρος αυτών των πόρων τα εισέπραξαν διάφορα κυκλώματα καθώς και κυρίως οι τράπεζες πού δάνειζαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με πολλαπλάσιους τόκους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα να τορπιλίζεται η ανταγωνιστικότητα των κάθε μορφής επενδύσεων.

Ετσι η πολυπόθητη ανάπτυξη πού υποστήριζαν οι φορείς του Δικομματισμού και τα παπαγαλάκια τους ότι θα έφερνε αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των αγορών ήταν μια φούσκα πού έσκασε πλούτισε παραπέρα τους λίγους και στους πολλούς κληρονόμησε την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μείωση των εισοδημάτων τους ,τις απλήρωτες επιταγές και την εγκατάλειψη τις υπαίθρου.

Αυτοί που με τη πολιτικής τους μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι και το τόπο μας στη καταστροφή έρχονται σήμερα σαν σωτήρες να μας σώσουν ενώ στη πράξη στηρίζουν τη πολιτική πού θέλει μια κοινωνία ισοπεδωμένη χωρίς εργασιακά δικαιώματα στηρίζουν τη πολιτική που ξεπουλάει τον πλούτο της χώρας στους καπιταλιστές ντόπιους και ξένους και όλα αυτά τα ονομάζουν μεταρρυθμίσεις.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εισάγουν εσπευσμένα το σχέδιο «Καλλικράτης» όχι γιατί προσβλέπουν στην ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, αλλά κυρίως για λόγους δημοσιονομικούς και το περιέλαβαν στο αντιλαϊκό πρόγραμμα και υφεσιακό πρόγραμμα σταθερότητας πού κατατέσαν στην ΕΕ

Οι νέες συνενώσεις πού προτείνονται με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό και μάλιστα χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων των αρμοδίων φορέων και όλων των δημοτών ,δεν σημαίνει ότι θα δημιουργήσουν ένα δήμο δημοκρατικό, διαφανή, συμμετοχικό και αποδοτικό.

Προτείνει 7 γενικές διευθύνσεις(κρατικές υπερπεριφέρειες) δημιουργώντας στις νέες περιφέρειες συνθήκες κρατικού νεοσυγκεντρωτισμού. Προωθεί τον «ομοσπονδιακό» χαρακτήρα των περιφερειών και των Δήμων. Καθιερώνει ένα νέο κατακερματισμό με τον τρόπο εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων,ενισχύει τον «αρχηγικό» περιφερειαρχοκεντρικό και δημαρχοκεντρικό χαραχτήρα της διοίκησης.

Με ένα εκλογικό σύστημα καλπονοθευτικό, μη αντιπροσωπευτικό και αντιδημοκρατικό με συνέπεια να ενισχύει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση.
Ο ΣΥΝ επιμένει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής πού θα συμβάλει στην ενθάρρυνση της συμμετοχής τοπικών κοινωνικών συλλογικοτήτων, πολιτών και στην αποτύπωση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής.

Κεντρικό όργανο εξουσίας του Δήμου να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση να εξασφαλίζεται θεσμικά και να αποτελεί την έκφραση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και όχι όργανο εξυπηρέτησης προσωπικών παρασιτικών κοινωνικών στρωμάτων. Στο ΔΣ να εκλέγεται ο Δήμαρχος και να λογοδοτεί καθώς και όλα τα όργανα εξουσίας του Δήμου να λογοδοτούν στο ΔΣ
Το δε ΔΣ να λογοδοτεί ενόπιων ταχτικών λαϊκών συνελεύσεων. Να υλοποιείται η αρχή της άμεσης συμμετοχής των πολιτών και των οργανώσεων τους Οι προτεραιότητες και η αξιολόγηση των στόχων και των δράσεων πρέπει να καθορίζονται από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες(συνελεύσεις, δημοψηφίσματα )

Ο ΣΥΝ για την ανάπτυξη θεωρεί αναγκαίο την επεξεργασία σχεδίων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΝ θεωρεί απαραίτητο ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη με την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου σχεδιασμό που θα βγαίνει μέσα από ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή και διαφάνεια

Αυτή τη περίοδο η οργάνωση του ΣΥΝ της Αν.Στερεάς και Εύβοιας συζητά τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις που θα συζητήσει με το λαό της περιοχής

Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες πού συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις παραπάνω εκτιμήσεις και προτάσεις σε έναν ενωτικό αγώνα.

Αγώνα για μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση για μια άλλη πορεία της περιοχής και της χώρας.