Σελίδες

27/11/09



Δήλωση
των Γ. ΓΑΒΡΙΛΗ, αναπληρωτή Πρόεδρου της ΓΣΕΕ
και Η. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, Αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ

για τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας
Οι θέσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων για τον περίφημο κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό αποτελούν ολομέτωπη επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν περιορίζει τις παρεμβάσεις σε επί μέρους παραμετρικές πλευρές του ασφαλιστικού αλλά πάει ακόμα παραπέρα και θέτει ως θέμα διαλόγου το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα και τον χαρακτήρα του.
Έτσι αφού οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα από την χρόνια καταλήστευση των αποθεματικών, μέσα από το τζόγο του χρηματιστηρίου, μέσα από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή, μέσα από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οδήγησαν σε αδιέξοδο δεν περιορίζονται πλέον στην παραπέρα αφαίρεση κάποιων ακόμη δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά επιλέγουν τα χειρότερα, μετατρέποντας το σε κεφαλαιοποιητικό και τριφασικό για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Οι προεκλογικές εξάλλου θέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα 500 ευρώ βασική σύνταξη κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Είναι αξιοσημείωτη η εναρμόνιση της κυβέρνησης με τον κ. Μίχαλο που κινούνται στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Οι εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης πήραμε μέρος στη σημερινή συνάντηση και θέσαμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για ένα βιάσιμο ασφαλιστικό σύστημα (σταδιακή επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών, κτύπημα της εισφοροδιαφυγής, κατάργηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αντιμετώπισης της ανεργίας, ακύρωση των διατάξεων του Ν Πετραλιά, άμεση χρηματοδότηση των ταμείων που ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει 2 δις λιγότερα).
Αντί για απαντήσεις η κυβέρνηση μας παρέπεμψε σε κοινωνικό διάλογο για το σύνολο του ασφαλιστικού.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν διάλογο για να εμφανίσει το συνδικαλιστικό κίνημα συνυπεύθυνο, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της.
Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν τέτοιο διάλογο.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να προκηρύξουν απεργία για τις 16 Δεκέμβρη με αιχμή το ασφαλιστικό, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις και τον προϋπολογισμό.
26/11/2009