Σελίδες

6/11/09

Οι αγώνες δεν απαξιώνονται ούτε παραγράφονται

Τήνιος Ιωάννης μέλος του τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Ευβοίας
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009,
Με αφορμή τη διένεξη μεταξύ των κ.κ. Ζαμπετάκη και Πρατσόλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα Ψαχνά στις 31 Οκτωβρίου, αναφέρει τα παρακάτω:
"Χωρίς να θέλω να αλλοιώσω τα χαρακτηριστικά ή να πυροδοτήσω τη συνέχεια των αντεγκλίσεων, της κατά τα άλλα πολύ καλής, μαζικής και εμπεριστατωμένης συζήτησης που έγινε στις 31 Οκτωβρίου στα Ψαχνά, για την τοξική ρύπανση στα Μεσσάπια, θεωρώ υποχρέωσή μου να θέσω τις απόψεις μου, στη διένεξη που δημιουργήθηκε μεταξύ των κ.κ. Ζαμπετάκη και Πρατσόλη, δημάρχου Νέας Αρτάκης.
Κατανοώ απόλυτα τη συναισθηματική φόρτιση, την ψυχική εξάντληση και φθορά που πιθανότατα ο κ. Ζαμπετάκης έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια με τον αγώνα που δίνει για την ανάδειξη των τεράστιων περιβαλλοντικών εγκλημάτων που συμβαίνουν στον τόπο μας. Πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Όμως ο κ. Ζαμπετάκης δεν μπορεί να βάζει απέναντί του όλους τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι αντιστρατεύονται τους περιβαλλοντικούς αγώνες που επιτελούνται στην περιοχή μας ενάντια στην αυθαιρεσία και τα οικολογικά εγκλήματα διάφορων επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων, τις περισσότερες φορές με την καλυψη και της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι - νομαρχίες).
Στην προκειμένη περίπτωση, για το δήμαρχο κ. Πρατσόλη, είτε γιατί ο κ. Ζαμπετάκης δεν γνώριζε είτε γιατί κακώς τον πληροφόρησαν είτε εσφαλμένα κατανόνησε την ανακοίνωση του δημάρχου για την ποιότητα του νερού της Νέας Αρτάκης επέδειξε εμπάθεια στο πρόσωπό του και μάλιστα πάνω στον εκνευρισμό του (θέλω να πιστεύω άθελά του) εξεστόμισε ανεπίτρεπτες εκφράσεις (όπως ψεύτης και γελοίος) που δεν συνάδουν με την προσωπικότητά του, τη θέση του σαν πανεπιστημιακός και την ιδιότητά του σαν πολιτευτής των Οικολόγων Πράσινων.
Η επιστολή του κ. Πρατσόλη παραφράστηκε κακώς από τα ΜΜΕ του τόπου μας. Η αναφορά του ήταν ότι το νερό της Νέας Αρτάκης δεν εμπεριέχει εξασθενές χρώμιο αλλά έχει νειτρικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Συνεπώς μπορεί να γίνεται οικιακή χρήση του αλλά όχι για πόσιμο νερό. Μάλιστα αναφέρει, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι σύντομα θα έχουν πόσιμο και πλήρως ελεγμένο νερό με το νέο έγο "εξωτερικό υδραγωγείο". Ειλικρινά δεν κατανοώ το έγκλημα του κ. δημάρχου.
Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ζαμπετάκη ότι ο κ. Πρατσόλης από χρόνια έχει βαθιές περιβαλλοντικές ευαισθησίες (όπως άλλωστε και όλος ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, στην οποία και ο ίδιος ως γνωστόν ανήκει) και έχει επιδείξει ιδιαίτερη αγωνιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ερχόμενος ενάντια με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα της περιοχής, που αυθαιρετούν και είναι κι αυτά μέρλος της οικολογικής καταστροφής της περιοχής μας. Με ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι σε δικαστικούς αγώνες! Νομίζω λοιπόν κ. Ζαμπετάκη ότι όλα αυτά ούτε απαξιώνονται ούτε παραγράφονται. Οφείλατε να τα γνωρίζετε.
Δίνοντας τέλος σε αυτή τη διένεξη, και προσπαθώντας με αυτή μου την παρέμβαση να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, θέλω να πιστεύω ότι από δω και εμπρός, από κοινού όλοι μας, θα συμβάλλουμε στη συνέχιση του ιερού αγώνα που όλοι μας έχουμε αποφασίσει να κάνουμε. Η ανάδειξη και η πάλη μας κατά των τεράστιων οικολογικών καταστροφών που επιτελούνται στη χώρα μας και στον πλανήτη ολόκληρο, είναι η κληρονομιά στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές".