Σελίδες

5/11/09

Κάποιες σκέψεις για τη ρύπανση του νερού και τη συνάντηση στα Ψαχνά

Κάποιες σκέψεις για τη ρύπανση του νερού και τη συνάντηση στα Ψαχνά στις 31/10/2009

Η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί από την επιτροπή αγώνα των συλλόγων της περιοχής Μεσσαπίας, είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το θέμα της μόλυνσης του νερού της περιοχής.
Κατ’αρχήν τι είδαμε και παρατηρήσαμε :

Επί τοις διαδικασίας κατ’αρχήν για κάποια «κακά» σημεία της συνάντησης.

1. Δεν είδαμε τον έτερο σύλλογο της περιοχής την «ΤΑΝΑΪΣ», ούτε κάποιον εκπρόσωπο της να παρεμβαίνει στην συζήτηση και αυτό μας ανησυχεί γιατί αν θέλουμε αποτελέσματα η ενιαία δράση όλων όχι μόνο αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στον αγώνα μας για καθαρό νερό. Οι διοργανωτές πρέπει να αναζητήσουν τις αιτίες της αποχής αυτής και γρήγορα να παρθούν διορθωτικά μέτρα για την διασφάλιση της ενιαίας δράσης όλων.
2. Δεν είδαμε δημοσιογράφους ή κάποιους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης παρότι η συνάντηση αφορούσε τα μέσα ενημέρωσης.
3. Τη συζήτηση τη συντόνιζε ο κ. Ζαμπετάκης, ένας των προσκαλεσμένων ομιλητών(!), ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές δεν κατάφερε να κρατήσει σωστά τη διαδικασία δημιουργώντας πολύ κακές εντυπώσεις σε όλους για τη συμπεριφορά του, για την οποία ξαφνιαστήκαμε. Ισως ήταν μια άσχημη στιγμή, η οποία όμως δεν είναι ικανή να ακυρώσει τη συνολική θετική συνεισφορά του στα θέματα του περιβάλλοντος στο Νομό μας.
4. Ο πολύ καλός κ. Παντελόγλου Θανάσης, φώναζε τόσο πολύ (είναι βέβαια και βροντερή η φωνή του!) και γενικά δεν άφηνε σχεδόν κανένα απ’αυτούς που πήραν τον λόγο να ολοκληρώσουν τον συλλογισμό τους, ακυρώνοντας σε ένα βαθμό την πολύ καλή επιχειρηματολογία του στα ουσιαστικά θέματα της συζήτησης.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μπορούμε να διαφωνούμε σε λίγα ή περισσότερα, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να ακούγεται η αντίθετη άποψη με κάθε κόστος. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας και της πραγματικής διαβούλευσης. Δεν ισχυρίζομαι ότι υπήρχε από κάποιον πρόθεση. Αντίθετα πιστεύω ότι οι ομιλητές με προσωπικό κόστος έρχονται ακούραστα και υπομονετικά τόσες φορές να μας ενημερώσουν και τους ευχαριστούμε. Αυτά τα θέματα πρέπει να διασφαλίζονται από τους διοργανωτές και οι προσκεκλημένοι ομιλητές πρέπει να προστατεύονται και όχι να αφήνουμε αυτούς να βγάλουνε τα κάστανα από την φωτιά στα δύσκολα αυτών των συναντήσεων.

Επί τοις ουσίας της συνάντησης.
Οι πολίτες που ήρθαν στην συνάντηση είχαν έντονο ενδιαφέρον να ακούσουν προτάσεις. Αυτό είναι δικαιολογημένο σε ένα βαθμό, αλλά όχι ρεαλιστικό σε μια συζήτηση με τέτοιο χαρακτήρα. Οι αγρότες ήθελαν να μάθουν τι θα κάνουν με την παραγωγή τους, οι γονείς εάν μπορούν να δίνουν νερό στα παιδιά τους, οι επαγγελματίες εάν θα χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης στη δουλειά τους. Γενικά υπήρχε έντονο το ερώτημα, τι κάνουμε, γεγονός που δημιουργούσε ένταση αφού οι ομιλητές ήταν φυσικό ότι δεν μπορούσαν να υποκαταστήσουν την επίσημη πολιτεία, η οποία θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά των πολιτών και όχι κάποιοι επιστήμονες που ήρθαν για να στηρίξουν μια συνάντηση για την μόλυνση του νερού της περιοχής.
Προσωπικά κατέθεσα ορισμένες σκέψεις τις οποίες αναπτύσσω εκτενέστερα και επιμένω ότι θα πρέπει το κίνημα των πολιτών και οι σύλλογοι περιβάλλοντος να εστιάσουν το επόμενο διάστημα.

Άμεσα Μέτρα :
Άμεσα να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσαπίων αίτημα για υδροδότηση της περιοχής με καθαρό νερό. Υπεύθυνος για την υδροδότηση με καθαρό νερό των κατοίκων είναι ο Δήμος Μεσσαπίων, ο οποίος πρέπει να βρει άμεσα λύση. Η πρόσφατη απόφασή του για προμήθεια ενός πανάκριβου φίλτρου της τάξεως των 500.000,00 ευρώ είναι αμφισβητούμενης αξίας και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Άμεσα να απαιτήσουμε με έγγραφο που θα καταθέσουμε στο Δήμο Μεσσαπίων και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και θα κοινοποιήσουμε στην Εισαγγελία Χαλκίδας μαζί με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, τη συγκεκριμένη λίστα με τους ρυπαντές της περιοχής, όπου θα απαιτούμε την άμεση διακοπή της ρύπανσης. Σε περίπτωση που δεν σταματήσουν τη ρύπανση εντός ευλόγου χρόνου, με εισαγγελική εντολή να διακόπτεται η λειτουργία της κάθε επιχείρησης. Εκφοβισμοί τύπου θα χαθούν θέσεις εργασίας και άλλα ηχηρά παρόμοια, δεν έχουν θέση πλέον. Η υγεία των ανθρώπων προηγείται έναντι όλων.
Άμεσα να ζητήσουμε με έγγραφό μας ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσαπίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας για την αντιμετώπιση του θέματος και με την παρουσία των πολιτών και των συλλόγων.
Άμεσα να ζητήσουμε συνάντηση με την νέα Υπουργό Περιβάλλοντος, ώστε να θέσουμε και την κεντρική εξουσία μπροστά στο πρόβλημα και να ζητήσουμε την έκτακτη χρηματοδότηση των άμεσων λύσεων που θα καταλήξει η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Μακροπρόθεσμα Μέτρα
Το θέμα του νερού είναι κοινό για όλη την περιοχή της Χαλκίδας από τη Μεσσαπία έως το Ληλάντιο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία και με συντονισμένα μέτρα. Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων της Περιοχής να συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα έχει τρεις πτυχές. Η πρώτη είναι να σταματήσει η ρύπανση άμεσα και η δεύτερη είναι η διαδικασία της απορρύπανσης της περιοχής, η οποία όμως μπορεί να πάρει και δεκαετίες. Και η τρίτη η βασικότερη, η διασφάλιση της υδροδότησης της περιοχής με καθαρό νερό για τα επόμενα χρόνια, που όλα δείχνουν ότι θα πούμε το «νερό – νεράκι». Η φύση όμως χάρισε στο νομό μας και ιδιαίτερα την κεντρική Εύβοια μεγάλα βουνά πλούσια σε υδάτινο δυναμικό, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα. Το καθαρό όμως νερό της Δίρφυς και της Σέττας, πέφτουν στην συνέχεια στα ποτάμια όπως ο Λήλαντας και ο Μεσσάπιος και δυστυχώς μετά από λίγα χιλιόμετρα τα νερά αυτά μολύνονται από τις ανεξέλεγκτες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες του Πισσώνα, για τις οποίες έχουμε μιλήσει πολλές φορές αλλά πολύ λίγα έγιναν όσον αφορά την προστασία των ποταμιών. Επίσης υπάρχει η διεθνής εμπειρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Σε άλλα μέρη του Κόσμου (π.χ. Καλιφόρνια) με παρόμοια τοξική ρύπανση στα νερά, επιλέχθηκε η λύση μεγάλης μονάδας καθαρισμού του νερού. Δεν ξέρω εάν έχουμε ανάλογη δυνατότητα, αλλά όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν.

Επιμένουμε στην διαπίστωση ότι το πρόβλημα καθαρό νερό, αφορά όλους μας, από την Μεσσαπία έως το Ληλάντιο και αν κάποιοι από τους «αρμόδιους» της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας, κρύβονται προσωρινά είτε διαλαλούν ότι δεν τους αγγίζει το πρόβλημα στην περιοχή τους, στρουθοκαμηλίζουν και προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Κώστας Χαϊνάς
Χαλκίδα 3-11-2009