Σελίδες

8/9/09

Οι αριστεροί των ανανεωτικών ιδεών υπερασπίζονται τον χώρο τους


Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ*

Μετά από μια δύσκολη διαδικασία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ τέθηκε ήδη σε προεκλογική τροχιά.

Είναι κατανοητό να υπάρχουν και διαφωνίες και ενστάσεις για τις τελικές επιλογές ή την στάση συνιστωσών της συμμαχίας απέναντι στον ΣΥΝ.

Όσοι και όσες διαφωνήσαμε είναι αυτονόητο ότι διατηρούμε τις απόψεις μας. Θα τις συζητήσουμε συντεταγμένα όταν θα έλθει η ώρα του απολογισμού.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για την υπεράσπιση του χώρου που συγκροτήσαμε όλοι μαζί, με σκληρή προσπάθεια και αμέτρητες δυσκολίες.

Αυτός ο χώρος, παρά τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στην ηγεσία του, παραμένει ο κύριος φορέας των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς.

Αναγνωρίσιμος από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας για την τόλμη του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, τις παρεμβάσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος, τον αριστερό ευρωπαϊσμό του, αλλά και τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του (ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, περιφερειακή αυτοδιοίκηση, φορολογική μεταρρύθμιση, χωρισμός κράτους - εκκλησίας).

Διακριτός για τις σχέσεις του με τα νέα κοινωνικά κινήματα της τελευταίας δεκαετίας.

Μπορεί επομένως να εκφράσει ένα μεγάλο κοινωνικό ακροατήριο που έχει πλέον διαμορφωθεί με προοδευτικούς προσανατολισμούς, πέρα από την α λά - ελληνικά σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και το δογματικό -θιασώτη του Στάλιν- ΚΚΕ.

Στις επικείμενες εκλογές η πραγματική πόλωση δεν θα είναι μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., αλλά μεταξύ αυτοδυναμίας ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΣΥΝ. Θα κριθεί δηλαδή η απρόσκοπτη αναπαραγωγή του δικομματισμού από την έκβαση της προσπάθειας εξοβελισμού του ΣΥΝ από το πολιτικό προσκήνιο.

Ποιον θα ωφελήσει επομένως μια ενδεχόμενη επιτυχία αυτής της προσπάθειας; Μήπως το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ με την λευκή επιταγή που ζητά ο αρχηγός του είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας;

Οι αριστεροί των ανανεωτικών ιδεών μπορούν να εκχωρήσουν σε μια ηγεσία που κυριαρχείται από την υστερία της αυτοδύναμης επιστροφής στην εξουσία το δικαίωμα να τους απαλλοτριώσει; Αυτοδυναμία παράλληλα με την απουσία της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς από το Κοινοβούλιο συγκροτεί ό,τι το χειρότερο για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Στις πολύ πιθανές ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού ο χώρος μας πρέπει να είναι παρών όχι σαν μέρος μιας γενικότερης ρευστοποίησης, αλλά σαν ισχυρός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην μετατόπιση του άξονα της δημόσιας ζωής προς τα αριστερά.

Είναι χαρακτηριστική των προσδοκιών ενός κόσμου η δημοσκοπική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη για αυτόν περίοδο. Ένας ολόκληρος κόσμος απορρίπτει τα σενάρια της διάλυσης και παρά τις πικρίες του δηλώνει παρών.

Σε αυτό τον κόσμο χρωστάμε σοβαρότητα, ευθύνη και συσπείρωση.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.