Σελίδες

7/9/09

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

06/09/2009
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να σας κουράσω με ένα σχέδιο, ένα κομμάτι πολιτικής εισήγησης που έχω ετοιμάσει. Νομίζω ότι θα ήταν άστοχο να πω πάρα πολλά κρίσιμα και χρήσιμα που έχουμε να πούμε και πρέπει να πούμε και περιμένει ο κόσμος να πούμε. Και αυτά αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις που είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας σε μια στιγμή όπου τα μεγάλα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα του τόπου, το οικονομικό κατεστημένο, εξωθεί τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να διεκδικήσει νωπή, όπως λέγεται, εντολή. Στην πραγματικότητα, όμως, νωπή εντολή του ενός ή του άλλου κόμματος ή ενδεχομένως και ενός μεγάλου συνασπισμού για να προωθηθούν οικονομικά αντιλαϊκά μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, της νεολαίας, της κοινωνίας που ήδη ασφυκτιά. Και όλος αυτός ο σχεδιασμός, όλο αυτό το σενάριο είναι βασισμένο σε μια και μοναδική επιδίωξη. Να βγει από τη μέση η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά. Να βγει από τη μέση διότι αυτό διευκολύνει αυτό τον σχεδιασμό. Διευκολύνει τον σχεδιασμό των αυτοδυναμιών και ενδεχομένως διευκολύνει και το σχεδιασμό, μέσω της απουσίας ενός ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού λόγου και την παρουσία του στη βουλή, μεγάλου συνασπισμού που θα μας βγάλει από την κρίση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα πράγματα είναι κρίσιμα. Δεν θα ασχοληθώ με το πολιτικό σκέλος της εισήγησης και θα έρθω κατευθείαν στα προβλήματα που έχουμε να επιλύσουμε ως Αριστερά διότι είναι η κρίσιμη η παρουσία μας στις πολιτικές εξελίξεις. Και νομίζω ότι αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης. Χθες τη νύχτα γύρισα από τη Θεσσαλονίκη, από μια μεγάλη συγκέντρωση, με πολύ κόσμο και παλμό, με αποφασιστικότητα. Και διαπίστωσα με μεγάλη ανακούφιση και χαρά ότι έξω από τη γυάλα, που έχουμε κλειστεί τρεις μήνες τώρα, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που διατηρεί την περηφάνια και την αποφασιστικότητά του, που είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη παρά τα απανωτά χαστούκια που του δίνει η εικόνα που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Κόσμος ανήσυχος, με διαφορετικές σκέψεις, διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να πάμε αλλά κόσμος που λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει κενό στην πολιτική ζωή του τόπου και το κενό αυτό μας τραβάει προς τα εμπρός, μας βάζει μπροστά στην πραγματικότητα και τις πραγματικές απαιτήσεις των περιστάσεων. Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή και σε αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας εκτός από όποιους θέλουν να περισσεύουν. Από τις ευρωεκλογές και μετά, κάνουμε ότι μπορούμε για να υπονομεύσουμε τη δημόσια εικόνα της ριζοσπαστικής, σύγχρονης, ανανεωτικής Αριστεράς. Για να υπονομεύσουμε την ελπίδα και την προσδοκία που είχε ο κόσμος από εμάς. Υπήρξαν εκκρεμότητες και ανοιχτά ζητήματα και είναι αλήθεια ότι δεν τα ξεκαθαρίσαμε την ώρα που έπρεπε. Όχι όμως για λόγους τακτικής αλλά για την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη των ευρωεκλογών. Και αυτό το λέω ευθέως και με κάθε ευθύνη. Και μετά τις ευρωεκλογές βρεθήκαμε μπροστά στο αδιανόητο. Μαχαιριές, ξήλωμα, επιθέσεις. Να τρέχουμε να κλείσουμε ένα ζήτημα και να ανοίγουν άλλα δέκα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιλαμβάνομαι ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα και προσωπικές αντιδικίες αλλά πολιτικές αντιδικίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ψάχνω, όμως, όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη επιμονή για να εντοπίσω το πολιτικό διακύβευμα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεσπάσει στο χώρο μας και ειλικρινά, σας μιλώ, δεν το βρίσκω. Ενδεχομένως να υπάρχουν διάφορα που σέρνονται, υποψίες, καχυποψίες για κάποια μοχθηρά σενάρια που θέλουν την χρησιμοποίηση ενός ενωτικού εγχειρήματος για να πετύχουν τον διεμβολισμό ή τη διάλυση του μεγαλύτερου κόμματος αυτού του εγχειρήματος του ΣΥΝ γιατί έχουν διαχρονικά απωθημένα. Είτε, ενδεχομένως, γιατί πιστεύουν ότι η νέα Αριστερά μπορεί να κτιστεί πάνω στα συντρίμμια της ιστορικής διαδρομής της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ειλικρινά, σας μιλώ, δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτούς τους συνειρμούς. Όπως, άλλωστε, και κάθε νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να τους παρακολουθήσεις. Και φτάνουμε όμως σήμερα στο σημείο 28 μέρες πριν τις εκλογές να παρακολουθεί όλη η κοινωνία εμβρόντητη την αδυναμία αυτού του χώρου που ενέπνευσε ελπίδα και προσδοκία όλο το προηγούμενο διάστημα να μπορεί με συγκρότηση και ραχοκοκαλιά να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και να ακούγονται και προτάσεις στα μέσα ενημέρωσης δήθεν συμβιβαστικές και εμείς να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και κάποιοι, μάλιστα, να αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραβίαση της δημοκρατίας και καταστατικής λειτουργίας ενός κόμματος μπορεί να αποτελεί και τρίτη λύση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ,

Τα κόμματα δεν είναι τσιφλίκια. Είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατικής λειτουργίας και του πολιτικού συστήματος. Και τα κόμματα έχουν δομή και οργάνωση και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ως συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις, παρά τις θεσμικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές λειτουργίες ενός κόμματος που εκλέγει τα όργανά του, τον Πρόεδρο του, να μπαίνουν με εκβιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο προτάσεις αλλά στελέχη του κόμματος να ηγηθούν του εκλογικού αγώνα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν μπορώ να κατανοήσω ή να ερμηνεύσω αυτές τις εξελίξεις. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Είμαστε, όμως, σήμερα 28 μέρες πριν τις εκλογές και νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε περισσότερο για όλα αυτά που μας πληγώνουν. Πρέπει να μπούμε μπροστά. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να σέρνονται άλλο και θα λυθούν. Όπως ξέρει η Αριστερά να τα λύνει. Με τρόπο δημοκρατικό, με τα μέλη μας στην πρώτη γραμμή να έχουν ευθύνη για τις επιλογές τους. Όμως, το ζητούμενο για εμάς είναι να τα λύσουμε όταν έρθει η ώρα με τον πολιτικό μας χώρο παρόντα στις πολιτικές εξελίξεις. Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και όχι παιγμένο στο καναβάτσο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη, έστω και την ύστατη στιγμή, να γυρίσουμε σελίδα. Και ταυτόχρονα να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια ενότητας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο χώρος μας έδινε την εντύπωση στην κοινωνία ότι σπαράσσεται από μια σύγκρουση, δίχως πολιτικό περιεχόμενο, για μια καρέκλα. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα ο κόσμος που μας παρακολουθεί να καταλάβει ότι η καρέκλα αυτή είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Οι ηγεσίες στην Αριστερά δεν κερδίζονται ούτε με εκβιασμούς ούτε με τερτίπια. Επικεφαλής στους δικούς μας αγώνες, όπως πάντα, θα είναι όλοι όσοι θα λιώσουν τα παπούτσια τους για να μεταφέρουν το μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και αγώνα και ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και όχι αυτός που θα έχει το δικαίωμα να εκλεγεί χωρίς σταυρό σε δυο εκλογικές περιφέρειες. Σε ότι με αφορά, προτιμώ να είμαι επικεφαλής μαζί με χιλιάδες άλλους και άλλες στους αγώνες και στην προεκλογικής μας εκστρατεία παρά να κάνω χρήση αυτού του δικαιώματος. Μπροστά στην ανάγκη να συμμαζευτεί αυτή η παράλογη κατάσταση και να ανταποκριθούμε μπροστά στις απαιτήσεις του κόσμου δεν με αφορά η εκλογή δίχως σταυρό. Και θα θέσω τον εαυτό μου μπροστά στην κρίση του κόσμου μας στην περιφέρεια όπου ζω και δραστηριοποιούμαι. Το ίδιο ζητώ να πράξουν και όλα τα στελέχη του χώρου μας, στην πρώτη γραμμή και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος μας, να μπει σε γραμμή μάχης, να τεθεί υπό την κρίση του κόσμου της Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας. Την ώρα της μάχης παραμερίζονται διαφωνίες και διαφορές, δεν υπάρχουν στρατηγοί, αυτό που χρειαζόμαστε είναι στρατιώτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Προτείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη βδομάδα, στην συμμαχίας μας, αυτονόητα πράγματα. Τίποτα καινούργιο. Αυτά που ακολουθούσαμε από κοινού και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2004, το 2007, στις ευρωεκλογές του 2009. Δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Θα μπορούσαμε και τώρα, λοιπόν, να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όσους συμφωνούν. Ήδη, άλλωστε, έχουμε ευθύνη να θέσουμε το κόμμα σε διάταξη μάχης. Να στήσουμε εκλογικά περίπτερα, να μοιράσουμε το υλικό μας, τις προτάσεις μας, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή τη στιγμή. Αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ένας ιδιότυπος, θυμωμένος κομματικός πατριωτισμός. Το κόμμα βρίσκεται μπροστά στη μάχη παρά τις δυσκολίες. Το κόμμα μας είναι έτοιμο να σηκώσει, για άλλη μια φορά, τη σημαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και αν χρειαστεί θα το κάνουμε με όσους μας ακολουθήσουν σε αυτό τον αγώνα και είναι βέβαιο πως θα είναι πολλοί και πολλές. Άποψή μου όμως είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο σε αυτή τη μάχη να πάμε όσο περισσότεροι μπορούμε. Το κόμμα μας δεν εγκαταλείπει την συνεδριακή επιλογή του, δεν εγκαταλείπουμε την απόφαση του Συνεδρίου μας που είναι ενότητα της Αριστεράς, που είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ευρύτερη πλειοψηφία. Ελπίζουμε, όμως, εξίσου να μην εγκαταλείψουν αυτή την επιλογή και οι σύμμαχοί μας με απαιτήσεις που είναι έξω από κάθε πλαίσιο αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε μια αριστερή και ενωτική πρόταση διεξόδου που με αίσθηση ευθύνης καταθέτει στην ΚΠΕ, κατά πλειοψηφία, η ΠΓ του κόμματος που βρίσκεται σε διαρκείς συνεδριάσεις το τελευταίο διάστημα.

Προτείνουμε, λοιπόν, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλείς όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ. Όλοι και όλες, κανένας αρχηγός συνδυασμού, οι επικεφαλείς των συνιστωσών και της μεγαλύτερης συνιστώσας, de facto, επικεφαλής στον εκλογικό αγώνα για λογαριασμό του κοινού μας σχήματος και των συνιστωσών και του κόμματος. Όλοι και όλες στη μάχη, στρατηγοί και στρατιώτες, στα ψηφοδέλτια με σταυρό. Και να αποφασίσει ο κόσμος μας ποιος θα εκλεγεί βουλευτής χωρίς κανένας να διαθέτει το προνόμιο να εκλεγεί εκ της θέσεώς του.

Δεύτερο σημείο. Το ψηφοδέλτιο επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού και έξω από τους κομματικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς.

Τρίτο σημείο. Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο, μετά τις εκλογές.

Τέταρτο σημείο. Να γίνει προσπάθεια ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλείς που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον πρώτο μεταξύ ίσων, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές κάθε πρόταση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Ελπίζω αυτή η πρόταση να εκτιμηθεί από όλους και κυρίως από τους συμμάχους. Γιατί το ζήτημα πρέπει να κλείσει απόψε το βράδυ. Ή μάλλον έπρεπε να είχε κλείσει από χτες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα μας πρέπει από αύριο το πρωί να τεθεί σε διάταξη εκλογικής μάχης. Αν η πρότασή στο σύνολό της δεν γίνει αποδεκτή, τότε εμείς θα προχωρήσουμε όπως προτείναμε αρχικά και όπως πρέπει και όποιος θέλει ας ακολουθήσει και ας ενισχύσει την παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Προχωράμε χωρίς ηγεμονισμούς μπροστά. Δεν κλείνουμε τις πόρτες της συνεννόησης. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεννόηση, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς διάθεση να βάλουμε στο περιθώριο οποιονδήποτε, ακόμα κι αν έχει σπάσει τους κώδικες συντροφικότητας, κάτι που εμείς συνειδητά αποφύγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σύντροφοι που συναπαρτίζουν αυτό το ενωτικό εγχείρημα θα είναι εκεί, δίπλα μας. Ο κόσμος της Αριστεράς που βάσισε τις ελπίδες του σ΄ αυτό το εγχείρημα δεν χρωστάει τίποτα να τον απογοητεύουμε μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Ο αντίπαλος δεν είναι μέσα στις γραμμές μας. Είναι έξω και λεηλατεί την κοινωνία, το τελευταίο διάστημα εν απουσία μας. Και πρέπει μαζί του να αναμετρηθούμε και όχι μεταξύ μας.

Θα ακούσω με προσοχή τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ στην εισήγηση που κατατέθηκε με πλειοψηφία της Π.Γ. Θέλω μόνο να πω και να τελειώσω μ΄ αυτό. Ότι η περίοδος ανασυγκρότησης που μας παρείχε ο κόσμος έχει εξαντληθεί. Από αύριο το πρωί με τη μία ή την άλλη απόφαση που θα σεβαστούμε όλοι και πρώτα απ΄ όλους εγώ, όλοι μαζί πρέπει να είμαστε και θα είμαστε στη μάχη. Και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στη μάχη με όσους δεν επιλέξουν να φυγομαχήσουν, ρίχνοντας νερό στο μύλο σχεδίων αυτοδυναμίας, σχεδίων εξαφάνισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη. Κι ορισμένοι απ΄ αλλού τα περίμεναν αυτά τα σχέδια κι από αλλού τα βρήκαν. Όλοι και όλες μαζί, όσοι βρισκόμαστε σ΄ αυτή την αίθουσα, θα δώσουμε τη μάχη μαζί, μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες ώστε αυτά τα σχέδια να μην μείνουν ανεκπλήρωτα.

Σας ευχαριστώ