Σελίδες

19/9/09

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας

Ανακοίνωση
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΗΚΕΧ (Χαλκίδα) συνάντηση των εκπροσώπων των κινήσεων πολιτών και των περιβαλλοντικών συλλόγων του Δικτύου της Εύβοιας.

Έγινε απολογισμός για τη δράση του δικτύου και των συλλόγων το χρόνο που μας πέρασε. Σημειώθηκαν οι θετικές εξελίξεις που είχαμε, όπως η νίκη κατά του λιθάνθρακα, οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού του Αλιβερίου για το RDF, οι κινητοποιήσεις του Δικτύου Ασωπός – Ευβοϊκός και πρόσφατα οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην περιοχή της Μεσσαπίας για το εξασθενές χρώμιο. Έγινε επίσης ενημέρωση από τους εκπροσώπους των φορέων για τα θέματα που απασχολούν την κάθε περιοχή.

Για τα φλέγοντα θέματα της τρέχουσας περιόδου :

1. Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νομό μας, είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των υπευθύνων για αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές του 2007, αλλά και από τις καταπατήσεις και προσχώσεις των ποταμών και των χειμάρρων ασυνείδητων ιδιωτών. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον εάν, έστω και τώρα, δεν γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα προστασίας των δασών μας, αναδάσωσης των καμένων περιοχών, κατεδάφισης και απομάκρυνσης κάθε αυθαίρετου κτίσματος κατά μήκος όλων των ποταμών και χειμάρων του νομού.

2. Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Μεσσαπίων, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και της κεντρικής εξουσίας, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε με χίλιους τρόπους ότι το πόσιμο νερό της Μεσσαπίας είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, από την απόθεση τοξικών αποβλήτων από την περιοχή Οινοφύτων αλλά και λόγω της ληστρικής εξόρρυξης στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζουν να τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης με νερό από τις μολυσμένες γεωτρήσεις.

3. Για τον ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ στην Νότια Εύβοια, θεωρούμε ότι παίζουν με την νοημοσύνη των κατοίκων και όλων μας, όσοι μιλούν (Δήμος Στυραίων, Νομαρχία κ.ά.) για δημιουργία ΧΥΤΥ, τη στιγμή που δεν υπάρχει ανακύκλωση σε κανένα Δήμο της περιοχής. Είμαστε δίπλα στους κατοίκους και στην επιτροπή αγώνα που αντιδρούν στην δημιουργία ουσιαστικά μιας χωματερής δίπλα στον οικισμό των Μεσοχωρίων. Ζητάμε επανεξέταση του θέματος από μηδενική βάση, δημιουργία φορέα για την οργάνωση και υλοποίηση της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους της περιοχής, ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης και την δημιουργία Βιολογικών Καθαρισμών, ολοκληρωμένη ενημέρωση των κατοίκων και αφού διασφαλιστούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι τότε να επιλεγεί ο κατάλληλος τόπος δημιουργίας, ενός πραγματικού όμως Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος και όχι έναν χώρο όπου θα θάβονται τα σκουπίδια και τα αστικά απόβλητα της Νότιας Εύβοιας.

4. Ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον Πισσώνα, πολύ λίγα έχουν γίνει εκ μέρους των επιχειρήσεων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το θέμα θα ξεχαστεί και μπορούν να συνεχίζουν να παρανομούν. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση, Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση) να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να επιβάλλουν το νόμο. Όποια επιχείρηση δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους έχει αδειοδοτηθεί τότε οι υπηρεσίες του Κράτους να σφραγίζουν τις επιχειρήσεις αυτές. Ως δίκτυο πέρα από την κινητοποίησή μας θα εξαντλήσουμε και όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Καλούμε την δικαιοσύνη να επέμβει αυτεπάγγελτα και να εφαρμόσει το νόμο που καταπατείται βάναυσα στην περιοχή του Πισσώνα και της Μεσσαπίας με την ανοχή (αν όχι τη συγκάλυψη) των εκπροσώπων της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

5. Τέλος χαιρετίζουμε το οικολογικό τριήμερο που διοργανώνουν οικολογικές κινήσεις και φορείς παραγωγών οικολογικής γεωργίας στην παραλία της Χαλκίδας (‘’Κρηπίδωμα’’) από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου και καλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν τους χώρους και να συζητήσουν με τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει έναν άλλο τρόπο παραγωγής αλλά και ζωής.




Χαλκίδα 18-9-2009

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας