Σελίδες

21/7/09

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ Π.Γ. ΣΥΝ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ.


Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που οργάνωσε ο Δήμος Αυλίδας με θέμα την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Ριτσώνα ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
“Οι άνθρωποι ταξιδεύουν από επιλογή αλλά μεταναστεύουν από ανάγκη. Οι πολίτες των χωρών υποδοχής δε φέρουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά γονίδια, αλλά εύκολα αναπτύσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές όταν η χώρα τους δεν έχει συγκροτημένη και μελετημένη μεταναστευτική πολιτική.
Οι μαζικές επιχειρήσεις σκούπας και η απαράδεκτη και απάνθρωπη προοπτική εγκλεισμού των μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα κράτησης που εξαγγέλει η Ν.Δ. αλλά και η μηδενική ανοχή στους λαθρομετανάστες του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αποτελούν ούτε καν επίφαση λύσης του προβλήματος. Απλά ανακυκλώνουν προσωρινά το κύμα μετανάστευσης έως ότου οι μετανάστες που έχουν απελαθεί επανεισέλθουν εκ νέου ακολουθώντας ξανά το μονοπάτι της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε κερδοφόρα επιχείρηση και στη χώρα μας.
Παρότι το θέμα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκης διάστασης πρόβλημα πρέπει η ελληνική πολιτεία (κράτος και Αυτοδιοίκηση) συντενταγμένα να:
α) ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησησς των μεταναστών που απασχολούνται ήδη. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ελληνική γεωργία και ειδικότερα η ζωϊκή παραγωγή στηρίζεται αποκλειστικά σ' αυτούς τους ανθρώπους. Η ένταξη τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα επιφέρει όχι μόνο την ασφάλιση τους αλλά και την επιβίωση των ίδιων των ταμείων.
β) χορηγήσει άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους το επιθυμούν προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις συνθήκες του Ο.Η.Ε.
γ) δημιουργήσει ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών, κι όχι κέντρα κράτησης που θα στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές, όπως αυτό της Ριτσώνας.
Ο ΣΥΝ θεωρεί οτι τόσο οι δήμοι όσο και οι νομαρχίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά, αποφορτίζοντας την όλη κατάσταση, είτε με την παροχή ξενώνων φολοξενίας μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, είτε με την παροχή προγραμμάτων ένταξης στην ελληνική κοινωνία, είτε ακόμη και με σύσταση υγειονομικών υπηρεσιών όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη ανάγκη.
Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική λύσης των προβλημάτων και των μεταναστών αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και ο ΣΥΝ είναι αντίθετος με τη μετατροπή του στρατοπέδου της Ριτσώνας σε κέντρο υποδοχής μεταναστών.”

Χαλκίδα 17/7/2009