Σελίδες

21/7/09

Όταν ο ευτελισμός της πολιτικής δεν έχει όρια

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ Π.Γ. ΣΥΝ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ

Όταν ο ευτελισμός της πολιτικής δεν έχει όρια.

Με την αρ.38/13.12.94 απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου μουσείου Χαλκίδας στο συγκρότημα της Αρέθουσας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό είχε ενταχθεί και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας με προϋπολογισμό 800 εκατ. δραχμών.

Μετά από 10 χρόνια απραξίας κι αφού ήδη είχε απωλεσθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση επανέρχεται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση εκπόνησης της σχετικής μελέτης και των αντίστοιχων τευχών δημοπράτησης του έργου “επισκευή και μετατροπή του κτιρίου Αρέθουσα σε διαχρονικό Μουσείο”.
Χρειάσθηκε να περάσουν άλλα 5 χρόνια απραξίας για να εκγρίνει (έτσι ανακοινώθηκε) τον περασμένο Μάϊο ο Υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς την παραπάνω ανάθεση, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστό οτι έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ποσό των 3.623.711 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
Μάλιστα τις τελευταίες δεσμεύσεις τις παρουσίασε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης ως την αρχή μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όλης της περιοχής.
Ώσπου έκπληκτος ο Ευβοϊκος λαός πληροφορείται δια στόματος του Δημάρχου οτι το συγκεκριμένο έργο δεν χρηματοδοτείται αφού δεν εντάσσεται στις προτάσεις του Υπουγείου πολιτισμού προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Φαίνεται λοιπόν για μια ακόμη φορά οτι οι διαδικασίες που αφορούν στην Αρέθουσα έχουν ένα σχεδιασμό, την καττάρευση της ώστε να ενταχθεί ευκολότερα σ΄αυτά που υλοποιούνται, δυστυχώς και με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή.
Όμως ταυτόχρονα δείχνουν οτι ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής δεν έχει όρια σ΄αυτόν τον τόπο.
Χαλκίδα, 17/07/09