Σελίδες

29/5/09

Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ!

Κοινή Ανακοίνωση 28 Μαΐου 2009



Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ!

Η προστασία του περιβάλλοντος περικόπτεται

στο όνομα της οικονομικής κρίσης



Αθήνα - Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 - Η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου αποτελεί εξοργιστική απόδειξη της πάγιας αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.



Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς τονίζουν πως η σκανδαλώδης αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περιβαλλοντικά ατοπήματα. Η προτεινόμενη «περικοπή εξόδων» δεν πρόκειται να συμβάλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού χρέους της χώρας, ενώ θα μεγεθύνει υπέρμετρα το ήδη τεράστιο οικολογικό έλλειμμα της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις:



- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε περαιτέρω πτώχευση των κρατικών εσόδων, μέσω της μείωσης των τελών ταξινόμησης, μέτρο που απογείωσε την αγορά ρυπογόνων πολυτελών αυτοκινήτων και προφανώς δεν ωφέλησε τους οικονομικά ασθενέστερους.

- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποδέσμευση 300 εκατομμυρίων ευρώ, για το οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά εγκληματικό έργο της εκτροπής του Αχελώου.

- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, η Κυβέρνηση προχωρά σε περικοπή του αριθμού Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι χρηματοδοτούνται κατά σχεδόν αποκλειστικότητα από κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους.



Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η συρρίκνωση των Φορέων Διαχείρισης επ’ ουδενί δεν αποτελεί μέτρο περιστολής των κρατικών εξόδων. Απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει (σε συνδυασμό με πρόσφατες αποφάσεις με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον), ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και φυσικών θησαυρών, όπως η Πάρνηθα, η Βιστωνίδα, το Δέλτα Έβρου και η Κορώνεια, είναι αναλώσιμα σε λογιστικούς πειραματισμούς. Όταν ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει στην πράσινη ανάπτυξη ως την καλύτερη δυνατή άμυνα στην οικονομική κρίση, η Ελλάδα … περικόπτει τις επενδύσεις στο περιβάλλον.