Σελίδες

10/5/09

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


NOMAΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.
ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


H παγκοσμια οικονομικη κριση,ηλθε σαν αποτελεσμα,της απληστιας του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστημστος,στο σημερινο καπιταλιστικο προτυπο παραγωγης και καταναλωσης,στην παγκοσμια κυριαρχια της αγορας και του κερδους, στην ανυπαρξια μηχανισμων ελεγχου, και θεσμων από την πλευρα της νεοφιλελευθερης πολιτικης των κρατων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η πολιτικη αυτή με τη σειρα της,προωθει την καταληστευση των φυσικων πορων και την αλλογιστη μεγεθυνση των οικονομικων δεικτων,σε βαρος της βιοσιμοτητας του ιδιου του πλανητη μας.
Το κοστος των επιπτωσεων αυτης της μεγαλης οικονομικης κρισης που ακουει στο ονομα κλιμματικη αλλαγη,μπορει να στοιχησει εως και το20% του παγκοσμιου ΑΕΠ,χωρις να λαμβανονται υποψη οι συνεπειες στην δημοσια υγεια και ο αφανισμος πολλων ειδων βιοποικιλοτητος.
Σημερα η παγκοσμια οικονομια ενδιαφερεται περισσοτερο για την διασωση των χρηματοπιστωτικων ιδρυματων της,παρα για την διασωση του κλιματος.
Τα επομενα 5 χρονια είναι το κλειδι για την διασωση του κλιματος.Θα πρεπει να παρθουν όλα εκεινα τα απαραιτητα μετρα που θα οδηγησουν στην αποτελεσματικη μειωση των εκπομπων αεριων του θερμοκηπιου.
Στα επομενα 5 χρονια θα πρεπει να πραγματοποιουνται ολες εκεινες οι δρασεις,που θα αποφερουν καταρχας μειωση εκπομπων 25-40% εως το 2020,και κατά 60-80% εως το 2050.
Η επικειμενη συνδιασκεψη των Ηνωμενων Εθνων τον Δεκεμβρη του 2009 στην Κοπεγχαγη,θα πρεπει να κατάληξει σε μια νεα ελπιδοφορα συνθηκη για τοκλιμα,που προτεραιοτητα της θα πρεπει να είναι η αναζοωγονηση και η σωτηρια της Γης.
Ο Συνασπισμος της Ριζοσπαστικης Αριστερας,τοσο στην χωρα μας οσο και στη Ευρωπαικη Ενωση,μεσω του κομματος της Ευρωπαικης Αριστερας(ΚΕΑ) αγωνιζεται χρονια τωρα ,για να αναστρεψει αυτή την οικολογικη κριση.
Στον νομο μας, την Ευβοια,εδώ και μερικα χρονια εχει αναπτυξει ,σε συνεργασια παντα με κινηματα ενεργων πολιτων,περιβαλλοντικων οργανωσεων και φορεων,μια εντονη δραστηριοτητα και αγωνιστικοτητα,σε προσπαθειες κυριως ιδιωτικων συμφεροντων (πολλες φορες και με την ανοχη κρατικων παραγοντων),να αλωσουν το περιβαλλον,τον φυσικο πλουτο,τους υδατινους πορους,τον αερα ,την θαλασσα,την πολιτισμικη μας κληρονομια.
Παραδειγματα πολλα:
¨ -Αγωνιστηκαμε μαζι με τα κινηματα πολιτων και κερδισαμε ,την μη εγκατασταση Λιθανθρακικων μοναδων παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στο Μαντουδι και το Αλιβερι
-Αγωνιζομαστε ολοι μαζι κατά της μολυνσης των εδαφων και του υδροφορου οριζοντα,από την αλλογιστη χρηση λιπασματων και φυτοφαρμακων,αλλα και των τοξικων ουσιων που εκλειονται από την ανεξελεγχτη και αυθαιρετη εναποθεση υγρων και στερεων αποβλητων,διαφορων μοναδων όπως χοιροστασιων-σφαγειων-μοναδων παραγωγης λιπασματων(βλεπε περιοχη Πισσωνα κλπ)
-Αγωνιζομαστε για τον ελεγχο και την ποιοτητα των νερων,για την διατηρηση και διασωση των υδροβιοτοπων.
-Αγωνιζομαστε κατά της προσπαθειας επιβολης της καυσης του RDF από τα εργοστασια της ΑΓΕΤ στο Αλιβερι και την Χαλκιδα.
-Αγωνιζομαστε κινηματικα και σε συνεργασια με τους ομορους δημους Βοιωτιας ,Αττικης για την σωτηρια του Ασωπου ποταμου,που εδώ και 20 χρονια μολυνουν οι εκατονταδες βιομηχανικες και βιοτεχνικες δραστηριοτητες στην περιοχη των Οινοφυτων και όχι μονο,ανεξελεγχτα και πολλες φορες με τα στραβα ματια κρατικων παραγοντων.Τα αποτελεσματα δραματικα κυριως για την υγεια των πολιτων,αλλα και για την χλωριδα την πανιδα και την θαλασσα τουΕυβοικου.
-αγωνιζομαστε κατά της προσπαθειας της Λαρκο να απαλλοτριωση χιλιαδες στρεμματα δασους,σπανιου φυσικου καλλους,στην Ευβοια,προκειμενου να προβει σε εξορυξη νικελλιου.Καταγγελουμε την Λαρκο που ετησιως εναποθετει στον Β.Ευβοικο 1,5 εκατομ.τονους σκουριας,με αποτελεσμα τεραστια καταστροφη και μολυνση του θαλασσιου πλουτουμα (ψαρια-οστρακα).
-Παλευουμε και αναδεικνυουμε θεματα της πολιτισμικης μας κληρονομιας όπως:Την αρχαια Ακροπολη της Αυλιδας, με τις αυθαιρεσιες και τις δυσκολιες που εχουν δημιουργησει οι δραστηριοτητες του τσιμενταδικου στην προσβαση της και κατ επεκταση στη γνωριμια της με τους πολιτες.
Τον παλαιο σταθμο του ΟΣΕ στην Χαλκιδα,που επιχειρηται να δοθει προς εκμεταλευση σε ιδιωτικα χερια,παραβαινοντας διεθνεις συνθηκες και νομους περι πολιτιστικης κληρονομιας.
Την Αρεθουσα ,το παλαιο σαπονοποιειο Γεωργιαδη,την γυρω αρχαιολογικη περιοχη,με σκοπο να εξωραιστουν και να γινουν γνωστα στο Πανελληνιο και στον κοσμο.
-Αγωνιζομαστε κατά της αυθαιρεσιας και κατά της αισθητικης προσβολης του περιβαλλοντος χωρου που προκαλουν τα ΚΤΕΛ,καθως και σε προσπαθειες για περαιτερω εμπορικες δραστηριοτητες στην ιδια περιοχη.
-Αγωνιζομαστε κατά της περαιτερω τσιμεντοποιησης της Χαλκιδας(Δημοκριτος ,Δαριγκ) και υπερ της αναπλασης ελευθερων χωρων,εξασφαλισης χωρων πρασινου,ηπιας αναψυχης και αθλησης

Πιστευουμε, με αιχμη τον περιορισμο των εκπομπων αεριων του θερμοκηπιου και την εξοικονομηση ενεργειας,στην γεναια συμμετοχη των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακο μας ισοζυγιο.
Iδιαιτερα στο νομο της Ευβοιας,οπου τοαιολικο της δυναμικο είναι μεγαλο,θα πρεπει οι ΑΠΕ,να αξιοποιηθουν αναλογα.Ομως είναι κυριαρχο ότι θα πρεπει να ανοιξει μια ολοκληρωμενη συζητηση στην κοινωνια της Ευβοιας,για την αξιοποιηση των ΑΠΕ,ουτως ώστε οι οποιεσδηποτε αποφασεις να ληφθουν με την προυποθεση ενός ολοκληρωμενου χωροταξικου σχεδιασμου,με οριοθετηση των περιοχων για αναπτυξη παραγωγης ενεργειας από τις ΑΠΕ,να εχουν τη συναινεση
των τοπικων κοινωνιων,να συμμετεχει στη διαχειρηση τους και η τοπικη αυτοδιοικηση,να μην παραβιαζονται οι αρχες της αειφοριας και της βιωσιμης αναπτυξης και να είναι προσαρμοσιμες στο μεγιστο δυνατο βαθμο στο φυσικο τοπιο.
Προταση μας είναι επισης η λειτουργεια μικρης κλιμακας εργων ΑΠΕ (μικρες ανεμογεννητριες,αλλα κυριως φωτοβολταικα τοξα) σε δημοσια κτιρια (αυτοδιοικησης-κοινωνικων φορεων) με στοχο τηνκαλυψη της δημοσιας και δημοτικης καταναλωσης σε πρωτη φαση,αλλα η χρηση τους μπορει να επεκταθει και σε παραγωγικες μοναδες.
Οσον αφορα την διαχειρηση των απορριμματων,πιστευουμε,σε μια πολιτικη προληψης,επαναχρησιμοποιησης,ανακυκλωσης και κομποστοποιησης αυτων.Απορριπτουμε την<< λυση>>της καυσης των σκουπιδιων ,λογω της τεραστιας εκλυσης δηλητηριωδων αεριων στην ατμοσφαιρα (διοξινες κλπ).
Σημερα λοιπον εμεις ,της συγχρονης Ανανεωτικης και Ριζοσπαστικης Αριστερας,μαζι με τα κινηματα πολιτων και την Ευρωπαικη Αριστερα,δινουμε την μαχη για να αναστρεψουμε αυτή την οικολογικη καταστροφη,με στοχο την αναπτυξη, που θα βασιζεται στοσεβασμο του περιβαλλοντος,για την ικανοποιηση των κοινωνικων αναγκων και την αποκατασταση της οικολογικης ισορροπιας
ΧΑΛΚΙΔΑ ΜΑΙΟΣ 2009