Σελίδες

10/6/08

Ψήφισμα προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

5 Ιουνίου 2008

Ψήφισμα προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Φτάνει πια !
Να σταματήσει το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

Κινήσεις πολιτών από τη ΒΑ Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια, περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύτατη περιβαλλοντική κρίση λόγω της ασύδοτης βιομηχανικής ρύπανσης, διαπιστώνουμε ότι:
- Oι περιοχές μας και ιδιαίτερα η βιομηχανική χαβούζα Οινοφύτων – Ασωπού Σχηματαρίου, οι ανεξέλεγκτες βιομηχανικές περιοχές Χαλκίδας, Θήβας και Θίσβης και οι βιομηχανικοί πόλοι των Άσπρων Σπιτιών (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ), της Λάρυμνας (ΛΑΡΚΟ) και του Αλιβερίου (ΑΓΕΤ) υφίστανται μια τρομακτική περιβαλλοντική υποβάθμιση
- Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά στην Β.Α. Αττική, την κεντρική και νότια Βοιωτία και την Αυλίδα έχουν δηλητηριαστεί με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και είναι ακατάλληλα για κάθε χρήση.
- Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά στην ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας, Ληλάντιου, Αρτάκης, Μεσσάπιου έχουν μολυνθεί από την ανεξέλεγκτη διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων των πτηνοτροφικών, χοιροτροφικών μονάδων και σφαγείων της περιοχής του Πισσώνα, στον Λήλαντα και Μεσσάπιο ποταμό που εκβάλλουν στον Ευβοϊκό
- Τα παραθαλάσσια χωριά υφίστανται τις συνέπειες από τη μεταφερόμενη ρύπανση, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού βρίσκεται στα όρια της περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Επιπλέον ο Ευβοϊκός δέχεται κάθε χρόνο 1,5 εκ. τόνους τοξική σκουριά από τα απόβλητα της ΛΑΡΚΟ κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών που απαγορεύουν την πόντιση τοξικών αποβλήτων στην θάλασσα.
- Δημιουργείται ένα νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή Βοιωτίας – Εύβοιας με 4 νέες λιθανθρακικές μονάδες, 2.660 MW, 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, 3.680 MW και με τις υπάρχουσες μονάδες μαζούτ του Αλιβερίου 300 MW. Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Για τις κλειστές και ήδη μολυσμένες θάλασσες στον Κορινθιακό και στον Ευβοϊκό η καταστροφή δεν θα είναι αντιστρέψιμη.
Καταγγέλλουμε ότι:
- Ζούμε τα αποτελέσματα μιας εγκληματικής πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας, των κυβερνήσεων, της νομαρχιακής και της τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια ενθάρρυναν την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανιών, αχρήστευσαν κάθε έλεγχο και συγκάλυψαν κάθε αυθαιρεσία.
- Είμαστε θύματα ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού. Παρά τις εξαγγελίες ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτοδιοίκησης, παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης. Εννέα μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση με το εξασθενές χρώμιο, ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα.
Απαιτούμε:
- Άμεση διακοπή της ύδρευσης με το μολυσμένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό από τον Μόρνο
- Έλεγχο για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων
- Έλεγχο της ασφάλειας των παραγόμενων στην περιοχή βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων διατροφής και μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- Συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
- Μέτρα και έργα εξυγίανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού ποταμού (χαρτογράφηση, οριοθέτηση ζωνών προστασίας από την κοίτη, κατάργηση της απόρριψης λυμάτων, κατάργηση του ν.19640/79 κλπ)
- Οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας
- Επιβολή του κόστους εξυγίανσης και αποκατάστασης στους ρυπαντές –βιομηχάνους των περιοχών μας
- Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου, πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
- Διαδικασίες σχεδιασμού και κοινωνικής διαβούλευσης για την ενεργειακή πολιτική και την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής. Φρένο στη παράλογη, ξέφρενη, κερδοσκοπική ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων και προώθηση μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Είμαστε αποφασισμένοι:
v Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία και την υποβάθμιση
v Να σπάσουμε το απόστημα της σιωπής και της συγκάλυψης
v Να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ρυπογόνων ενεργειακών μονάδων
v Να αποτρέψουμε την μετατροπή των περιοχών μας σε θαλάμους αερίων
v Να περιφρουρήσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού
Πανευβοϊκό δίκτυο κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών φορέων
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον