10/5/12

Πρόσκληση στην συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκίδα στις 11/5/12

                                                         
Εύβοια   10  Μάη  2012  σήμερα  (και  3η  μέρα  που έχει  ο  ΣΥΡΙΖΑ στα  χέρια  του  την  διερευνητική  εντολή)   χωρίς  να  έχουν  γίνει  όλες αυτές  οι  καταστροφές  που  τρομοκρατώντας  έλεγαν  ότι  θα συμβούν  αν  η  Αριστερά  πάρει   διερευνητική εντολή  για  σχηματισμό  κυβέρνησης.
Η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου δε χωράει πολλές αναγνώσεις. Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων. Τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του μνημονίου, δίνοντας τέλος στα σχέδια 79 νέων μέτρων από τον Ιούνιο, στα σχέδια για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και στα πρόσθετα μέτρα 11 δις από τον επόμενο κιόλας μήνα.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% στα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια.
Αυτός  ήταν και ένας από τους δικούς μας βασικούς εκλογικούς στόχους που επιτεύχθηκε.
Τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για τον Ελληνικό λαό.  Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική νίκη για την κοινωνία μας.
Από την άλλη, όμως, μόλις μερικές χιλιάδες ψήφοι αλλά και ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, μας στερούν τη δυνατότητα να έχουμε οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τη δεδηλωμένη.
Παρ’ όλα αυτά η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο, καθιστά με σαφήνεια άκυρες τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη, στο ΔΝΤ και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρακολουθούμε μία απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη γραμμή που χάραξε χθες ο ΣΕΒ, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη, φυσικά, και των κομμάτων του μνημονίου.
Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε την Κυριακή ο λαός μας από την πόρτα.
Ας σταματήσουν λοιπόν –πάλι στο όνομα της εθνικής σωτηρίας– ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
Αυτό δε θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο.
Εμείς λαμβάνοντας την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης  πράξαμε  ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά. Επανακαταθέσαμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας είναι σε όλους γνωστά σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο οικολογικός επανασχεδιασμός της ανάπτυξης.
Όλες αυτές οι θέσεις και προτάσεις μας είναι στο τραπέζι του διαλόγου, ως βάση  μιας συζήτησης που θέλουμε να ανοίξει με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις του τόπου αλλά και μια συζήτηση που θα επιδιώξουμε να ανοίξει και μέσα στο λαό.
Επίσης στο τραπέζι του διαλόγου θεωρούμε ότι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως π.χ. οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, καθώς και προτάσεις άλλων δυνάμεων που είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.

Για τις ανάγκες αυτής της διαδικασίας διαλόγου  ξεχωρίσαμε  τους παρακάτω ελάχιστους άξονες για τη συζήτηση:
1.             Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
2.             Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.
3.             Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την  αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4.             Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητήσαμε  να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5.             Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.
Η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση.

Με αυτούς τους άξονες επήγαμε  σε μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή τόσο με τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις όσο και με τον ελληνικό λαό  και  τους  φορείς  του .
Αποδείξαμε  με  τις  ενέργειες  μας ότι εμάς δε μας αφήνει αδιάφορους εάν θα κυβερνηθεί η χώρα, όμως, εμάς πρωτίστως μας απασχολεί το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και αν η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση και όχι σε πλήρη δυσαρμονία όπως βρίσκονταν τα δύο τελευταία χρόνια.
Απευθυνθήκαμε  αρχικά  στην κά  Παπαρήγα  που αρνήθηκε  την  συνάντηση  μαζί  μας.
Μας λυπεί  αυτό  το  γεγονός. Τώρα  που  διαμορφώνεται  η δυνατότητα  για  το  λαϊκό  κίνημα  κανένας  δεν  έχει  δικαίωμα  να κωφεύει.  Εμείς  θα  επιμείνουμε  στην  κοινή  δράση  και  ενότητα  της  Αριστεράς. 
Βαριά  η  ιστορική  ευθύνη  με  την  στάση  που  κρατάει  το  ΚΚΕ.
Η  χαρτοπαικτική  στάση  των  Σαμαρά  και  Βενιζέλου  παίζοντας  μπλόφες  και  στήνοντας παγίδες  δεν  άφησαν  περιθώρια  ούτε  κάν  να  συμφωνήσουν  σε  ένα  μίνιμουμ  όπως  αλλαγή  του  εκλογικού  νόμου  και  το  πάγωμα  των   μέτρων  του  μνημονίου  ώστε  να  μην  οδηγηθούμε άμεσα σε  εκλογές   ο  κος  Βενιζέλος  απάντησε  «η  εφαρμογή  της δανειακής  σύμβασης  και  των  μέτρων  του  μνημονίου  η  επαναληπτικές εκλογές»  .Ας   αναλάβει  ο  καθένας  τις  ευθύνες  του.
Διαπιστώσαμε  ευρεία  κοινωνική   στήριξη  των  θέσεων  μας  αλλά  μικρή  κοινοβουλευτική  ώστε  να  κάνουμε  το  όνειρο  μας  για  Αριστερή  κυβέρνηση  πραγματικότητα.
Συνεχίζουμε  πιο  δυναμικά   τον  αγώνα  μας   για  ένα  καλύτερο  αύριο  με  ισότητα  ,κοινωνική  δικαιοσύνη  και  αξιοπρέπεια  για  όλους  τους  πολίτες.
Σας  καλούμε  στην  συζήτηση  που  διοργανώνει  ο  ΣΥΡΙΖΑ  Εύβοιας  την  Παρασκευή  11  Μάη  στις  8,30 μμ στην  αίθουσα  του  Εργατικού  κέντρου  Εύβοιας  , που θα  απαντήσουν  στα ερωτήματα  σας  ο  Παν.Ρήγας  μέλος της Ε.Γ  του  ΣΥΝ και  ο επανεκλεγείς  βουλευτής  Εύβοιας  του  ΣΥΡΙΖΑ  Βαγγ. Αποστόλου.