Σελίδες

23/6/10

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ : ΈΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ



« ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

« ΈΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ»
ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Με γνώμονα και σταθερό όραμα την καθιέρωση της αποκεντρωμένης αιρετής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού δεκατρία χρόνια πριν στον «Καποδίστρια» ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πίεζε για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι, ώστε να υπάρξουν Ο.Τ.Α. ικανοί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας, προσφέροντας περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά την συνολική αποτυχία του εγχειρήματος. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Το περιεχόμενο του νόμου «Καλλικράτης» επιβεβαιώνει τη ριζική μας διαφωνία με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, διότι όχι μόνο δεν βαθαίνει τη δημοκρατία, δεν αποκεντρώνει πραγματικές εξουσίες από το γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό κράτος, δεν ανοίγει δρόμους ισχυροποίησης της λαϊκής συμμετοχής και οικοδόμησης της τοπικής εξουσίας με άμεσο κοινωνικό έλεγχο αλλά αντίθετα η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη» κινούμενη σε σταθερή νεοσυντηρητική γραμμή επιδιώκει:
• α)Να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο δικομματισμός και να περιοριστεί όχι μόνο η παρέμβαση της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση, αλλά και κάθε αυτόνομης πολιτικής – αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας.
• β)Να βάλει δήθεν “πάγο” στα δημοσιονομικά της χώρας σε συνθήκες κρίσης με το να μειώσει τη χρηματοδότηση του κράτους προς την αυτοδιοίκηση, να απολύσει υπαλλήλους, και στο βάθος να ανοίξει την πόρτα για ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• γ) Δεν είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τη συγκρότηση των οργάνων της αυτοδιοίκησης και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των συνδυασμών σε όλα τα όργανα της αυτοδιοίκησης. Δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση των υποθέσεων τους και την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας. Δεν αποκεντρώνει ουσιαστικές αρμοδιότητες του κράτους προς τη αυτοδιοίκηση.
• δ) Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν δεσμεύεται για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις αρμοδιότητές της χωρίς την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες. Με δεδομένο ότι οι νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην αυτοδιοίκηση (κατασκευή σχολείων, συντήρηση εθνικών οδών, φροντίδα για την καλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας κ.λπ.) απαιτούν δαπάνες που ήδη ήταν ελλιπείς από το κράτος και θα τις επωμιστούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χωρίς καμία δέσμευση για τη χρηματοδότησή τους. Συνεπώς η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό για να επιτελεί τις αρμοδιότητές της ή δεν θα μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες που υποτίθεται ότι έχει ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.
Τελικά αυτό που σίγουρα διασφαλίζει ο Καλλικράτης είναι η μαζική παραγωγή ή κλωνοποίηση "τοπικών αρχόντων", κακών διαχειριστών αυτής της παρατεταμένης κρίσης του θεσμού και Ηρακλειδών της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας. Δέσμιοι της λογικής της αυτοδυναμίας, της πολιτικής ηγεμονίας και του βολέματος, που έχει γίνει πλέον αυτοσκοπός, μεταφέρουν αυτή τους τη νοοτροπία στην αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού μέσα σε ένα πεδίο προσωπικών και ανελέητων αντιπαραθέσεων.
Η Αριστερά αγωνίζεται για να αναγεννηθεί η Αυτοδιοίκηση ως λαϊκός και κοινωνικός θεσμός με ενισχυμένο τον πολιτικό της ρόλο, ώστε να συμβάλλει στη συμμετοχή των πολιτών στις υποθέσεις που τους αφορούν, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των και στη μείωση των τεράστιων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αναγκαία συνθήκη είναι ένα συνολικό, δημοκρατικό, πολιτικό σχέδιο ανακατανομής εξουσιών και πόρων υπέρ του θεσμού. Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν έχει ανάγκη από διεκπεραιωτές αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται από την κρατική εξουσία, αλλά από έναν ισχυρό πολιτικό θεσμό.
Η ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ-ΚΥΜΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ .
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΚΑΝΕ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΩΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΏΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΡΧΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΊ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ «ΕΚΛΕΚΤΩΝ», «ΧΡΗΣΜΕΝΩΝ», ΚΑΙ «ΣΩΤΗΡΩΝ» ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΙΩΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ