Σελίδες

15/6/10

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΣΕΛΜΑΝ


15/06/2010
Επίσκεψη του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Shelman - Oμιλία στους εργαζόμενους

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, o βουλευτής Μιχ. Κριτσωτάκης και ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και τ. βουλευτής Ευβοίας, επισκέφθηκαν σήμερα το εργοστάσιο της ξυλοβιομηχανίας SHELMAN στο Βασιλικό Χαλκίδας και συναντήθηκε με το Σωματείο των Εργαζομένων και τους απολυμένους της εταιρείας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζομένων της Εύβοιας και ιδιαίτερα της εταιρείας SHELMAN, με αφορμή και τις πρόσφατες απολύσεις.

Στην ομιλία του στους εργαζόμενους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Ήρθαμε εδώ για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα σας, για να αναδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους είναι άνθρωποι με ανάγκες, δεν είναι στατιστικές, δεν είναι νούμερα τυφλά σαν αυτά που βγαίνει και εξαγγέλλει διαρκώς ο υπουργός -υποτίθεται- Εργασίας, αλλά έχει γίνει υπουργός ανεργίας, ο κ. Λοβέρδος. Είναι άνθρωποι με ανάγκες, με ανελαστικές υποχρεώσεις.

Απ΄ ότι βλέπω εδώ, στη συντριπτική σας πλειοψηφία, είστε πολλά χρόνια εργαζόμενοι σ΄ αυτό το εργοστάσιο πάνω από τριάντα και σας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο υλικό. Και περιμένουν τώρα τους νέους αντεργατικούς νόμους που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει -υποτίθεται υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, κανείς όμως δεν προχωράει σε μια τέτοια πολιτική αν έχει τσίπα για να αντισταθεί, αλλά δεν έχουν τσίπα για να αντισταθούν. Και περιμένουν τώρα εδώ να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις αποζημιώσεις και να απελευθερώσουν τις απολύσεις, γιατί η εργοδοσία παίζει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι,. Το παιχνίδι που παίζουν είναι να φτιάξουν μια εταιρεία η οποία να έχει μόνο τα κέρδη και μια άλλη εταιρεία Φαλκονέρα τη Shelman να τη βουλιάξουν, χρεώνοντάς της και φορτώνοντάς της όλα τα κόστη και όλες τις ζημιές. Και θεωρούν τους εργαζόμενους, που για τριάντα χρόνια εργάζονται εδώ, ως παράπλευρη απώλεια.

Εμείς είμαστε όμως εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα. Αυτές οι επιλογές δεν θα περάσουν. Δεν είναι δυνατόν να πετάξεις στην ανεργία σχεδόν το 50% των εργαζομένων στην εταιρεία. Λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο. Νομίζουν ότι με την εύνοια της κυβέρνησης και υπό την απειλή της ανεργίας και της νέας φτώχειας που προξενεί το ΔΝΤ θα προχωρήσουν σε επιλογές όλοι όσοι κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα να συνεχίζουν να κερδίζουν και τώρα, μεταφέροντας το κόστος στους εργαζόμενους. Είναι γελασμένοι.

Η ελληνική κοινωνία θα αντιταχθεί. Η τοπική κοινωνία θα αντισταθεί. Ο αγώνας σας θα είναι ένας αγώνας με προοπτική. Το εργοστάσιο δεν θα ανοίξει, αν δεν σταματήσουν αυτά τα σχέδια συρρίκνωσης της εργατικής δύναμης και απολύσεων. Δεν θα ανοίξει το εργοστάσιο.

Κι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε και στην εργοδοσία αλλά και στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εργασίας που βγαίνει κάθε δεύτερη μέσα στα δελτία των ειδήσεων στα κανάλια και παριστάνει τον θλιμμένο και τον λυπημένο, αλλά στην πράξη δεν τολμάει να πάει σε ένα εργοστάσιο όπου η εργοδοσία ετοιμάζεται για απολύσεις.

Θα έχετε την αμέριστη δική μας στήριξη και στη Βουλή και στους αγώνες. Όμως να ξέρετε. Μην περιμένετε βοήθεια από αλλού. Ο δικός σας αγώνας είναι αυτός που θα δώσει προοπτική και λύση. Και μην απελπίζεστε. Γιατί, αν για σας -το αντιλαμβάνονται όλοι- είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή και η απειλή της ανεργίας κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας, από την άλλη πλευρά να ξέρετε ότι η δική σας δύναμη, που είναι ο αγώνας σας, δημιουργεί εφιάλτες στην εργοδοσία. Γιατί, αν εσείς συνεχίσετε αυτό τον αγώνα, αυτοί θα χάσουν για αρκετές μέρες τα κέρδη τους. Κι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να τους φοβίσει. Το κόστος το δικό τους είναι εξ ίσου μεγάλο. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε λοιπόν. Ας δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους και θα δικαιωθούμε, θα κερδίσουμε.»

To Γραφείο Τύπου

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ (ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO)